minimalisme

Jos Nierop

Minimalisme dag 8 – overtuigingen

Minimalisme

In een eerder blog waarin ik minimalisme introduceer, vertel ik dat minimalisme een middel is om je van de overbodigheden in je leven te bevrijden, je op het wezenlijke te richten, en geluk, voldoening en vrijheid in je leven te ervaren. Onderaan verwijs ik naar een 21-dagen programma, waarmee je minimalisme in de praktijk kunt brengen. Om je te inspireren met minimalisme aan de slag te gaan, zal ik in 21 korte blogs vertellen hoe je in kleine stapjes de weg van minimalisme kunt gaan bewandelen.

Stapsgewijs ben je ruimte aan het creëren in je leven. De angst die dit proces oproept, kom je onder ogen.

Je bent de weg naar een gelukkig en betekenisvol leven ingeslagen met een radicale daad: je hebt al je spullen in dozen gestopt en opgeborgen. Je hebt jezelf laten zie dat het nu wel menens is.

Je maakt ruimte zodat je jouw moet-lijstje van dag 1 nu echt in de praktijk kunt brengen; jouw visie op een goed leven; jouw formulering van wie je wilt zijn. Dagelijks kijk je naar je moet-lijstje en de bijbehorende obstakels. Stap-voor-stap breng je je lijstje in de praktijk (en in dat proces ben je natuurlijk lief voor jezelf en heb je geduld).

Dag 8 is net als dag 6 (angsten) een belangrijke. Overtuigingen hebben enorm veel invloed op onze emoties en ons gedrag. Overtuigingen omtrent… het huis waar we in zouden moeten leven, de baan die we moeten krijgen, de spullen die we moeten hebben, de auto’s, de lieve kinderen, het inkomen, de status, de prestaties etc.

Veel van onze overtuigingen zijn onwaar. Hoezo moet je dat huis, die baan, die spullen, die kinderen? Die externe omstandigheden maken ons niet gelukkig. Ze kunnen fungeren als een afleiding van het huidige moment; het moment dat alles in zich draagt.

Door veel spullen weg te doen, openen je ogen voor de belangrijke ‘dingen’: vrienden, familie, gewoontes, gezondheid, gedachtes, overtuigingen, het huidige moment.

Wanneer we geloven dat succes en status ons gelukkig zal maken, hoeft dit nog niet waar te zijn. De meeste mensen die succes nastreven, zeggen dat succes op zich ze geen geluk bracht.

We moeten leren gelukkig te zijn met wat er nu is, wat we nu hebben en zijn. Geld, status en prestaties gaan daar niets aan toevoegen. Minimalisten geloven in de waarden geluk, betekenis en eenvoud. Die waarden brengen ze in het dagelijks leven, nu, in de praktijk.


Dag 1: Keuzes maken

Dag 2: Planning 

Dag 3: Weg ermee!

Dag 4: Levensbenodigdheden 

Dag 5: Spullen

Dag 6: Angst

Dag 7: Relaties

Dag 8: Overtuigingen (dit artikel)

Dag 9: Groei

Dag 10: Alles

Dag 11: Rommel

Dag 12: Doneren

Dag 13: Verkopen

Dag 14: Digitaliseren

Dag 15: Financiën

Dag 16: Elektronica

Dag 17: Auto

Dag 18: Thuis

Dag 19: Missie

Dag 20: Gezondheid

Dag 21: Tijd


Bron: The Minimalists

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.