Jos Nierop

Gelukkig zijn is simpel: ervaar dit moment

Geluk, Mindfulness, Nondualiteit

Schrijver, psycholoog (Ph.D) en meditatieleraar Tara Brach combineert in haar werk de westerse psychologie met de oosterse spiritualiteit. In onderstaande les (audio) van een uur gaat ze in op het concept ‘geluk’. We willen gelukkig zijn, maar waarom lukt dat vaak niet? Het is een diepgaande en betekenisvolle lezing. Eerst geef ik een korte samenvatting en daaronder vind je de audio, waarmee je het zelf kunt ervaren.

Korte samenvatting: gelukkig zijn is aanwezig zijn

Volgens Tara is gelukkig zijn hetzelfde als helemaal aanwezig of ‘present’ zijn in het huidige moment. Wanneer we ons overgeven aan het ‘geluk zonder oorzaak‘ dat we in het huidige moment kunnen ervaren, dan kunnen we de ‘duizend serieuze stappen‘ die we in ons hoofd meedragen loslaten. Die serieuze stappen zouden ons dichterbij geluk moeten brengen, maar het geluk is er altijd en alleen maar nu. Altijd-alleen-maar-nu.

In onderstaande les vraagt Tara ons te onderzoeken welke obstakels we ervaren tussen dit moment en geluk.

Heb je geen partner? Weinig geld? Een lage eigenwaarde? Ben je niet succesvol of bekend? Mensen zijn geneigd om zich ontzettend te fixeren op dit soort op het ego gebaseerde ‘problemen‘ of obstakels:

Ik heb een partner nodig om liefde te voelen en me geliefd te voelen.

Ik heb geld nodig om me gelukkig te kunnen voelen.

Ik moet eigenwaarde ervaren om gelukkig te kunnen zijn.

Ik moet succesvol zijn en impact maken om gelukkig te kunnen zijn. 

Hierboven zien we de “als… dan…” levensinstelling aan het werk. ‘Als… dan ben ik gelukkig!’ Deze levensinstelling zorgt ervoor dat we nooit echt kunnen genieten van het leven nu.

De sleutel: hou van wat er nu is, altijd. Leef met de intentie dat je geluk wilt ervaren, dat je geluk wilt zijn. Besef dat de “als… dan…” levensinstelling de boosdoener is. Het grijpen naar iets wat er nu niet is, zorgt juist voor het gevoel van afgescheidenheid waar we zo bang voor zijn. De angst voor afgescheidenheid creëert het gevoel van afgescheidenheid en ongelukkig-zijn. Nogmaals de ‘problemen’, maar nu met een uitleg hoe die overtuiging afgescheidenheid creëert:

Ik heb een partner nodig om liefde te voelen en me geliefd te voelen. Vanuit deze overtuiging ervaar je eenzaamheid, afgescheidenheid en frustratie in dit moment. Waarom wil niemand bij me zijn!? Hou van me! Iemand!?

Ik heb geld nodig om me nu gelukkig te kunnen voelen. Vanuit deze overtuiging ervaar je het huidige moment als onvolmaakt. Je moet keihard gaan werken om geld te verdienen en dan zal je gelukkig zijn. Anderen zijn gelukkig, want zij hebben geld. 

Ik moet eigenwaarde ervaren om gelukkig te kunnen zijn. Ik ben nu niet goed genoeg, want mijn eigenwaarde is laag. Anderen zijn wel goed genoeg, want hun eigenwaarde is ‘hoog’. Ik kan me niet werkelijk met hen verbinden, ik ben de mindere. 

Ik moet succesvol zijn en impact maken om gelukkig te kunnen zijn. Pas als ik veel bereikt heb, kan ik gelukkig zijn. Nu ben ik nog niet goed genoeg ten opzichte van mensen die wel veel bereikt hebben. Ik voel me de mindere. 

Pas als ik rijk, succesvol en zelfverzekerd ben, zullen mensen zich werkelijk met mij verbinden; dan zal ik de eenheid ervaren die me werkelijk gelukkig zal maken.

Deze overtuigingen doen ons verkrampen, waardoor we het huidige moment over het hoofd zien. Wat zou er gebeuren als je deze overtuigingen niet meer zou geloven? Dan zou je ontspannen. Dan ontstaat er ruimte om te genieten en om te doen wat echt goed voor je is. De druk van ‘duizend serieuze stappen‘ in je hoofd valt weg. Ineens ben je gearriveerd. Je ogen staan wijd open, je ziet de ruimte waar je je in bevindt, de ramen, de lucht, wolken, zon… Je ruikt, voelt en proeft. Je voelt je lichaam, levend en in beweging. Het huidige moment bruist van leven en geluk. Altijd.


Tara Brach – les in geluk