minimalisme

Jos Nierop

Minimalisme dag 3 – weg ermee!

Minimalisme

In een eerder blog waarin ik minimalisme introduceer, vertel ik dat minimalisme een middel is om je van de overbodigheden in je leven te bevrijden, je op het wezenlijke te richten, en geluk, voldoening en vrijheid in je leven te ervaren. Onderaan verwijs ik naar een 21-dagen programma, waarmee je minimalisme in de praktijk kunt brengen. Om je te inspireren met minimalisme aan de slag te gaan, zal ik in 21 korte blogs vertellen hoe je in kleine stapjes de weg van minimalisme kunt gaan bewandelen.

Dag 1: het ontwikkelen van jouw visie op hoe je wilt leven. Dag 2: het maken van een plan. Dag 3: tijd voor actie!

Vandaag is de drukste dag van alle 21 dagen.

Doe alsof je vandaag (of wacht tot een zaterdag of zondag) gaat verhuizen naar een nieuw huis. Stop alles wat in dozen past in dozen. Pak vervolgens de komende dagen alleen de spullen uit die je de komende week nodig hebt (tandenborstel, tandpasta, shampoo, werkkleding). Plaats alle dozen vervolgens in een kamer die je weinig of niet gebruikt. Nodig vrienden uit om je te helpen en maak er een feestje van. Stop spullen waarvan je weet dat je ze weg wilt gooien in een vuilniszak. De vuilniszakken zet je aan het einde van de dag buiten.

Na een week zul je merken dat bijna alle spullen nog in dozen zitten en dat je de spullen niet mist. Deze spullen kun je weggooien (dag 11), doneren (dag 12) of verkopen (dag 13).

Waarom zou je dat doen? Mensen hebben de neiging hun leven te vullen met spullen, ook al voegen de meeste spullen niets toe aan hun leven. Spullen gaan in de weg staan en kosten geld. Door je van deze spullen te ontdoen, bevrijd je jezelf. Er komt geld en ruimte vrij voor wat jou wel gelukkig maakt.

Zaken waar je regelmatig veel plezier aan beleeft, zoals een gitaar, zet je natuurlijk terug waar die stond; spullen die werkelijk iets toevoegen aan je leven blijven 😉


Dag 1: Keuzes maken

Dag 2: Planning 

Dag 3: Weg ermee! (dit artikel)

Dag 4: Levensbenodigdheden

Dag 5: Spullen

Dag 6: Angst

Dag 7: Relaties

Dag 8: Overtuigingen

Dag 9: Groei

Dag 10: Alles

Dag 11: Rommel

Dag 12: Doneren

Dag 13: Verkopen

Dag 14: Digitaliseren

Dag 15: Financiën

Dag 16: Elektronica

Dag 17: Auto

Dag 18: Thuis

Dag 19: Missie

Dag 20: Gezondheid

Dag 21: Tijd


Bron: The Minimalists

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.