minimalisme

Jos Nierop

Minimalisme dag 15 – financiën

Minimalisme

In een eerder blog waarin ik minimalisme introduceer, vertel ik dat minimalisme een middel is om je van de overbodigheden in je leven te bevrijden, je op het wezenlijke te richten, en geluk, voldoening en vrijheid in je leven te ervaren. Onderaan verwijs ik naar een 21-dagen programma, waarmee je minimalisme in de praktijk kunt brengen. Om je te inspireren met minimalisme aan de slag te gaan, zal ik in 21 korte blogs vertellen hoe je in kleine stapjes de weg van minimalisme kunt gaan bewandelen.

Op dag 13 heb je een hoop spullen op Marktplaats gezet. Heb je al wat geld verdiend?

Veel mensen zijn ontevreden over hun financiële situatie; ze maken zich zorgen. Minimalisme als levenswijze kan je helpen radicaal te consuminderen, waarna je zorgen al wat zullen afnemen.

Het is grappig om te zien dat mensen (heel begrijpelijk) hun levensstijl continu aanpassen aan wat ze verdienen. Vaak verwarren we verlangens met dat wat we werkelijk nodig hebben (zie dag 10 – alles). Wat we verlangen blijkt vaak helemaal niet datgene wat we echt willen.

Heb je dat grote huis echt nodig? Zou je kunnen verhuizen naar een kleiner appartement? Een paar tips op de weg naar financiële vrijheid:

Tip 1: maak een maandelijks budget.
Schrap de niet-essentiële zaken en bespaar zo elke maand. Zorg dat je minimaal €500,- apart hebt staan voor noodgevallen.

Tip 2: zet maandelijks geld opzij voor later.
Neem het heft in handen en spaar voor je eigen pensioen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe meer geld je straks zult hebben! Wanneer je als 25-jarige elke week ongeveer €23,- apart zet, dan heb je ten tijde van je pensionering meer dan een miljoen euro, mits je het goed investeert. Je kunt je geld echt laten groeien, wanneer je het investeert. Als je geen professional bent, kun je beleggen het beste voor je laten doen. Dit kan bijvoorbeeld met beleggingsfondsen.


Dag 1: Keuzes maken

Dag 2: Planning 

Dag 3: Weg ermee!

Dag 4: Levensbenodigdheden 

Dag 5: Spullen

Dag 6: Angst

Dag 7: Relaties

Dag 8: Overtuigingen

Dag 9: Groei

Dag 10: Alles

Dag 11: Rommel

Dag 12: Doneren

Dag 13: Verkopen

Dag 14: Digitaliseren

Dag 15: Financiën (dit artikel)

Dag 16: Elektronica

Dag 17: Auto

Dag 18: Thuis

Dag 19: Missie

Dag 20: Gezondheid

Dag 21: Tijd


Bron: The Minimalists

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.