minimalisme

Jos Nierop

Minimalisme dag 10 – alles

Minimalisme

In een eerder blog waarin ik minimalisme introduceer, vertel ik dat minimalisme een middel is om je van de overbodigheden in je leven te bevrijden, je op het wezenlijke te richten, en geluk, voldoening en vrijheid in je leven te ervaren. Onderaan verwijs ik naar een 21-dagen programma, waarmee je minimalisme in de praktijk kunt brengen. Om je te inspireren met minimalisme aan de slag te gaan, zal ik in 21 korte blogs vertellen hoe je in kleine stapjes de weg van minimalisme kunt gaan bewandelen.

Alles?

Minimalisme raakt aan allerlei grote thema’s. Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Wat is belangrijk voor me? Om wie geef ik veel? Wat wil ik nog bereiken? Dit zijn geen zet-een-knop-om-en-doe-’t vragen; het zijn vragen die gedurende je hele leven interessant en belangrijk blijven. Terwijl jij leeft, leven de vragen met je mee.

Om deze vragen toch praktisch aan te vliegen, is het goed om kleine (en soms grote) stappen te zetten, zoals je nu aan het doen bent. Vandaag stap 10, dag 10.

Je hebt alles wat je nodig hebt. Maar ik heb X nodig! Nee, je hebt alles wat je nodig hebt. Heb je eten, water, een dak boven je hoofd en kleding? Zijn er dierbaren in je leven en ben je gezond? Dan heb je alles wat je nodig hebt. En als je iets mist, dan kunnen we in ieder geval concluderen dat je vrijwel alles hebt.

Wanneer we beweren dat we X nodig hebben, klopt dit vaak niet. We willen X.

De waarheid is dat je alles wat je nodig hebt al ‘bezit’. Meer dan dit heb je niet nodig. Minder wel – en daarom kijken we morgen naar het thema ‘rommel’.


Dag 1: Keuzes maken

Dag 2: Planning 

Dag 3: Weg ermee!

Dag 4: Levensbenodigdheden 

Dag 5: Spullen

Dag 6: Angst

Dag 7: Relaties

Dag 8: Overtuigingen

Dag 9: Groei

Dag 10: Alles (dit artikel)

Dag 11: Rommel

Dag 12: Doneren

Dag 13: Verkopen

Dag 14: Digitaliseren

Dag 15: Financiën

Dag 16: Elektronica

Dag 17: Auto

Dag 18: Thuis

Dag 19: Missie

Dag 20: Gezondheid

Dag 21: Tijd


Bron: The Minimalists

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.