minimalisme

Jos Nierop

Minimalisme dag 5 – spullen

Minimalisme

In een eerder blog waarin ik minimalisme introduceer, vertel ik dat minimalisme een middel is om je van de overbodigheden in je leven te bevrijden, je op het wezenlijke te richten, en geluk, voldoening en vrijheid in je leven te ervaren. Onderaan verwijs ik naar een 21-dagen programma, waarmee je minimalisme in de praktijk kunt brengen. Om je te inspireren met minimalisme aan de slag te gaan, zal ik in 21 korte blogs vertellen hoe je in kleine stapjes de weg van minimalisme kunt gaan bewandelen.

De afgelopen vier dagen stond je stil bij wat voor jou wel en niet belangrijk is. De eerste ingang die je verkende in het maken van ruimte voor wat voor jou belangrijk is, vond je via je spullen. Je hebt al je spullen opgeborgen en al het nodige weggegooid. Alleen de spullen die je echt nodig hebt, heb je uit de dozen gehaald. Vandaag kijken we iets uitgebreider naar het fenomeen ‘spullen’. Minimaliseren gaat over meer dan alleen het weggooien van spullen, maar het is een prima begin!

Spullen kosten geld en geld is tijd. Spullen kosten meer tijd, aangezien we ze moeten onderhouden. We denken van alles nodig te hebben, maar in de praktijk is de meerderheid van onze spullen stof aan het verzamelen. We zijn verplicht veel uren te maken op werk om alle spullen te kunnen bekostigen. Je kunt je afvragen of je prioriteiten wel in de juiste volgorde staan? Door spullen op te bergen en weg te doen, ontstaat er ruimte om je weer te richten op wat voor jou werkelijk belangrijk en betekenisvol is.

Vandaag mag je weer wat spullen uitpakken, bijvoorbeeld je fitness uitrusting. Je huis is nog altijd schoon, netjes en georganiseerd.


Dag 1: Keuzes maken

Dag 2: Planning 

Dag 3: Weg ermee!

Dag 4: Levensbenodigdheden 

Dag 5: Spullen (dit artikel)

Dag 6: Angst

Dag 7: Relaties

Dag 8: Overtuigingen

Dag 9: Groei

Dag 10: Alles

Dag 11: Rommel

Dag 12: Doneren

Dag 13: Verkopen

Dag 14: Digitaliseren

Dag 15: Financiën

Dag 16: Elektronica

Dag 17: Auto

Dag 18: Thuis

Dag 19: Missie

Dag 20: Gezondheid

Dag 21: Tijd


Bron: The Minimalists

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.