Laten we de titel eerst omdraaien: wat zou een hsp’er ongelukkig kunnen maken? De volgende dynamiek, die zich mogelijk gedurende je jeugd heeft voltrokken, speelt hierin een rol: als hsp’er ben je gefocust op en gevoelig voor afwijzing en woede van anderen. Als gevolg ben je je (mogelijk) perfect aan alle regels gaan houden; bang om fouten te maken. Door continu te proberen een goed persoon te zijn, negeerde je een hoop normale menselijke emoties die je ook voelde, waaronder irritatie, frustratie, egoïsme, woede. Aangezien je zo graag wilde pleasen, konden anderen je behoeftes negeren. Je onderdrukte woede nam alleen maar toe. Deze woede werd zo groot dat je onbewust hebt besloten dat het te gevaarlijk is om er überhaupt nog ruimte aan te geven. Tijdens je jeugd leerde je dat je anders bent, raar, misschien zelfs niet goed genoeg. Je bleef pleasen, aangezien dat de enige oplossing leek. Je geeft jezelf en je emoties nu niet de ruimte om er gewoon te zijn.
Is dit herkenbaar? Het negeren van de eigen behoeftes en emoties maakt ongelukkig.
Iedereen kan zichzelf op basis van nieuw verworven inzichten stap-voor-stap ontwikkelen. En dan bedoel ik niet ‘ontwikkelen naar een perfecter versie van jezelf’, want je bent precies goed zoals je bent. De zaken die je je hoogsensitieve zelf voorheen hebt ontzegd, kun je jezelf gaan gunnen. Je hoeft je niet aan te passen aan een gejaagde levensstijl, die eerder een regel dan uitzondering lijkt. De hoeft je niet continu aan te passen aan ‘normale’ mensen.
Dan nu 15 dingen die een hsp’er nodig heeft om gelukkig te zijn:
Inhoud
1. Een natuurlijke en mooie omgeving
Hsp’ers voelen zich onprettig in rommelige, chaotische of lelijke omgevingen. Schoonheid helpt enorm! Zet planten in je huis (goed voor de zuurstofproductie), want die hebben een rustgevend effect. Zorg ook voor prettig, warm licht.
2. Dierbaren die hun sensitiviteit accepteren
Het helpt hsp’ers wanneer dierbaren hun karaktereigenschap begrijpen en accepteren. Het is nog fijner wanneer dierbaren de vele voordelen van hoogsensitiviteit herkennen en erkennen. Wanneer je volledig jezelf mag zijn, voelt dat goed.
3. Een duidelijke missie of doel in het leven
Wie ben je? Waarom ben je hier? Hsp’ers verlangen naar antwoorden; ze verlangen naar betekenis. We hoeven dit niet onnodig ingewikkeld te maken. Wanneer jij waar dan ook een positieve bijdrage levert, en je hier lekker bij voelt, is er sprake van een doel in je leven. Hier kun je meer lezen over het vinden van je ‘levensdoel’.
4. Een creatieve uitlaatklep
Alle extra waargenomen emotionele en sociale informatie kan ontladen worden via een creatieve uitlaatklep. Dat kan van alles zijn; tekenen, schrijven, bewegen, zingen etc.
5. Een beperkte inname van cafeïne en alcohol
Sommige hsp’ers zijn extra gevoelig voor de effecten van cafeïne en alcohol. Reageer je sterk op deze middelen, overweeg dan om je inname te beperken of helemaal te stoppen.
6. Gezonde maaltijden, een aantal keer per dag
Het hoogsensitieve lichaam verlangt extra naar balans en goede voeding. Een sparerib te veel kan al snel verkeerd vallen.
7. Een goede, lange nachtrust
Tachtig procent van de prikkels ontvangen we via onze ogen. Zorg dat je – afhankelijk van wat jouw lichaam nodig heeft – ongeveer negen uur in bed ligt met je ogen dicht. Maak je verder niet druk over of je al dan niet wakker ligt; je hebt je ogen dicht en je geeft jezelf een welverdiende pauze. Heb je grote moeite met inslapen, overweeg dan ademhalingsoefeningen; daar word je rustig van.

8. Een gezonde manier om met conflicten om te gaan
Hsp’ers zijn zeer empathisch, wat het lastiger maakt om een conflict aan te gaan. Het is van belang dat hsp’ers leren om op een niet-intense, niet-dramatische manier leren meningsverschillen niet uit de weg te gaan. Ga staan voor je behoeftes!
9. Betekenisvolle relaties
De behoefte aan betekenisvolle relaties is groot voor ieder mens, maar voor een hsp’er zijn een klein aantal betekenisvolle relaties in ieder geval ‘van levensbelang’.
10. Tijd om te wennen aan veranderingen
Veranderingen kunnen door hsp’ers als extra stressvol worden ervaren. Dit geldt ook voor positieve veranderingen, zoals het begin van een intieme relatie. Neem de tijd om te wennen en plan tijdelijk minder in.
11. Toestemming om emotioneel te zijn en te huilen
Laat af en toe je emoties de vrije loop en krop ze niet op. Je bent een emotioneel wezen en zal dit deel van jezelf ook moeten laten leven, zodat je niet afgestompt raakt.
12. Een rustige, fijne omgeving waar je je terug kunt trekken
Denk aan zacht licht, stilte, warmte, schoonheid, boeken, muziek, kussens etc. Een hsp’er moet af en toe alleen zijn in een veilige omgeving en de batterij opladen. Doe dit bij voorkeur een aantal avonden per week.
13. Tijd om te ontspannen na een drukke dag
Een gevoelig zenuwstelsel moet natuurlijk de kans krijgen weer tot rust te komen en te ontspannen. Zie tip 12.
14. Een rustiger, eenvoudiger manier van leven
Hsp’ers hebben vaak wat meer tijd nodig bij het maken van keuzes. Ze zijn sneller overweldigd door een weldaad aan prikkels. Minimalisme kan een levenswijze zijn die hsp’ers rust geeft. Hij of zij kiest er dan bewust voor om minder te doen en minder te hebben – zodat er qua tijd, geld en energie ruimte ontstaat om te genieten van het leven.
15. Het inzicht dat hoogsensitiviteit geen zwakte is
Je bent niet ‘kapot’, je bent gewoon sensitief! Leef in harmonie met je eigen sensitieve natuur. Een logische valkuil van hoogsensitieve mensen is dat ze een zelfbeeld van ‘een zwak persoon’ ontwikkelen. Je bent echter een normaal mens, die heel sensitief is. Het enige wat je hoeft te doen is daarmee leren omgaan – en af en toe stilstaan bij de voordelen. Zet je eigen welzijn op de eerste plaats, aangezien je alleen dan iets voor anderen kunt betekenen.