Hieronder deel ik met veel plezier de inhoud van een waardevol en positief boek: Play It Away – A workaholic’s cure for anxiety van Charlie Hoehn. Het is geschreven door een man die ongelofelijk gestrest (en ongelukkig) was en een oplossing vond. Ik zou zeggen, zie de komende minuten als een investering in jezelf en je levensgeluk. Je kan deze pagina eventueel als favoriet aan je werkbalk toevoegen, zodat je er soms even naar kunt terugkeren, of koop het boek. In latere posts zal ik aanhaken op deze informatie en meer diepgang aanbrengen.
Mijn ervaring
Een paar jaar terug bouwde ik met een goede vriend aan een eigen bedrijfje. Als jonge honden werkten we aan ons project. Ik was toen opvallend vaak erg moe. Op de een of andere manier lukte het me niet om te ontspannen en op te laden wanneer we niet aan het werk waren. Mijn ademhaling was oppervlakkig, ik was soms duizelig, mijn spieren waren gespannen en ik ervoer op een gegeven moment zelfs wat hartkloppingen. Ik was mezelf duidelijk voorbij aan het rennen. Dit boek heeft me in die periode geholpen.
Leven met stress en angst
Charlie vertelt dat alles wat hij deed op een gegeven moment geforceerd en vermoeiend aanvoelde. Hij wilde niet meer bij mensen in de buurt zijn en werd onverschillig. Hij had geen zin meer in seks en beleefde nergens echt plezier aan. Continu leefde hij in een staat van angst. De dokter gaf hem een variant van Xanax mee naar huis, maar vanwege de negatieve verhalen op het internet besloot hij zelf op zoek te gaan naar een duurzame oplossing. Hij probeerde meditatie, yoga, therapie, massage, hardlopen… van alles, zonder het gewenste resultaat.
Charlie werkte als 25-jarige man voor Tim Ferriss, een succesvolle schrijver. Hij draaide overuren en wilde alles continu perfect doen. Zeven dagen per week zat hij te communiceren via zijn PC. Doordeweeks dronk hij koffie en in het weekend alcohol. Zijn leven draaide om zijn werk en al gauw gaf zijn leven hem geen plezier meer.
Dus besloot hij te stoppen met werken. Telkens wanneer hij in die periode van werkeloosheid iets onproductiefs deed, zoals TV kijken of wandelen, voelde hij zich schuldig. Als een neurotische rat zocht hij naar taakjes die hem konden afleiden.
Toen viel hij opnieuw voor de verleiding van status en geld; hij begon een eigen bedrijf. Dit voelde geforceerd, dus na wat successen stopte hij er weer mee. Hij voelde steeds meer paniek over zijn onzekere toekomst.
Hoe Charlie van zijn angst afkwam
Toen trof hij het boek Play: how it shapes the brain, opens the imagination, and invigorates the soul van Dr. Stuart Brown. Hij realiseerde zich dat hij soms wel met vrienden aan het “spelen” was – samen sporten, grappen maken – maar dat hij zich dan altijd schuldig voelde dat hij niet met iets productiefs bezig was. Hij had over de jaren een “het leven is serieus” mentaliteit ontwikkeld. Sporten is een taak, vriendschap is een verplichting, et cetera.
Toen hij met een zakenrelatie koffie zou gaan drinken, stelde Charlie in een e-mail voor om te gaan voetballen in het park. De man reageerde enthousiast en na hun “meeting” gingen ze opgeladen uiteen.
Die avond had hij een date. In plaats van indruk te maken, probeerde hij alleen maar zoveel mogelijk lol te hebben. Ook dat gaf hem veel energie.
Charlie omringde zich steeds meer met speelse mensen en zijn angst ebde langzaam weg. Hij probeerde niet meer de hele tijd perfect over te komen en in plaats daarvan ging hij weer leven in het huidige moment en loslaten. Hij werkte er actief aan om het leven weer als spel te zien en niet als werk. Met speelse energie pakte hij zijn werk toen weer op.
Spelen maakt succesvol
Door je impulsen te volgen en door te doen wat je leuk vindt, is de kans groter dat je goed wordt in wat je doet:
Play is the highest form of research – Albert Einstein
The only way to do great work is to love what you do – Steve Jobs
My motto is: more good times – Jack Nicholson
Om te spelen heb je niet meer geld of meer vrije tijd nodig. Spelen is een zijnstoestand, een lens waardoor je naar de wereld kijkt. Wat betekent dit in de praktijk?
Charlie’s 4-weken plan
De schrijver laat stapsgewijs zien hoe hij in vier weken veel vooruitgang boekte. Race niet door deze weken heen, adviseert hij. Neem de tijd voor week 1 en ga dan rustig verder.
Week 1: Verwijder je ankers
“Ankers” zorgen ervoor dat je niet weg kan varen. Het zijn die dingen die je telkens weer in een staat van stress trekken. Charlie’s ankers waren: al het slechte nieuws op TV, koffie, mensen die hem veel energie kosten en proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen.
Stap 1: vind je ankers
Schrijf in vijf à tien minuten alles op waarover jij je dagelijks of wekelijks zorgen maakt. Dingen die je energie kosten en die je gestrest maken. Alles. Houd het kort: drie à vijf woorden per item is prima. Zet vervolgens een ster bij de twee grootste stressoren. Die twee ga je direct aanpakken.
Stap 2: verwijder je ankers
Stel jezelf de vraag: “hoe kan ik stressor A verwijderen?” en doe hetzelfde voor stressor B. Schrijf als antwoord op de vraag drie mogelijke oplossingen. Zet nu een ster bij de makkelijkste (leukste) oplossing. Pas je oplossingen deze week toe. Niet het gewenste resultaat? Probeer dan oplossing nummer twee in de week erna. Blijf deze oefening elke zondag doen. Schrijf je stressoren weer op, bedenk oplossingen en verwijder zo alle ankers. Wanneer je je duidelijk lekkerder begint te voelen, ga je verder met week twee. (Ja, dit voelt waarschijnlijk ongelofelijk kort door de bocht, maar door dit te doen stop je met alles lijdzaam ondergaan. Probeer het 🙂 )
Week 2: Genees je geest
Drie tips:
1. Geniet van “spelen” met vrienden, zonder je schuldig te voelen
Hoe? Maak een lijstje van de leuke dingen die je als kind vrijwillig deed en maak daarvan een top vijf voor nu. Maak tijd vrij voor deze activiteiten! Dwing jezelf af en toe om te stoppen met werken… Leg je mobiel weg, ga naar buiten en ga spelen. Uiteindelijk komt dit je productiviteit ten goede, mocht je je daar zorgen over maken.
2. Ga op een vaste tijd naar bed
Een goede nachtrust is van levensbelang. Zet eventueel een alarm op je mobiel rond 22:00 en stop met wat je aan het doen was zodra die afgaat. Vanaf die tijd ga je je rustig klaarmaken om naar bed te gaan. Leg je mobiel ver weg van je bed en zorg dat er een raam open staat. Lees wat fictie, focus daarna op je ademhaling en val rustig in slaap. Sommige mensen zullen er een tijdje aan moeten wennen om weer acht uur per nacht te slapen, maar het is het meer dan waard.
3. Observeer je gedachtes
Ga zitten, doe je ogen dicht en observeer je gedachtes zonder je te verzetten. Kijk naar je gedachtes als een buitenstaander. Ik moet morgen echt dat verslag afmaken. Zie hoe ze opkomen en weer vervagen tot ze je gaan vervelen. Zou Frank al gereageerd hebben? Af en toe kan je je aandacht richten op je ademhaling. Zo oefen je in het niet serieus nemen van je gedachtes. Ik heb het zo druk. Naast het mediteren kun je ook gaan schrijven. Schrijf (met een pen) alles op waar je je zorgen over maakt. Schrijf vervolgens op waarom je dankbaar bent voor alles wat je net hebt opgeschreven. Dit nieuwe perspectief geeft rust.
Week 3: Genees je lichaam
Drie tips:
1. Eet gezond, met gezonde vrienden
Je bent wat je eet. Door met gezonde vrienden te koken, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.
2. Ontlaad je frustratie
Dit is een hele belangrijke. Charlie vertelt dat hij zijn emoties altijd wegdrukte. Ga je emoties weer toelaten. Huil. Schreeuw. Als mensen je kwetsen, zeg dit dan tegen ze. De komende maanden zal ik hier wat dieper op ingaan.
3. Trauma Releasing Exercises (TRE)
Wanneer je langdurig gestresst bent, gaat je lijf zich ontzettend aanspannen. Je lichaam wil vechten of vluchten, maar jij blijft naar je scherm staren! Door TRE gaat je lijf trillen. Zo ontlaad je het overschot aan energie en adrenaline dat vastzit in je lijf.
Als extra tip schrijft Charlie over de vele voordelen van ijskoud douchen. Hier zal ik in een ander blog aandacht aan besteden! Maar als je benieuwd bent, draai die kraan eens helemaal de “verkeerde” kant op en zie wat er gebeurt.
Week 4: Genees je wereld
Drie tips:
1. Leef in een gelukkiger omgeving
Zorg in je huis voor prettig licht, kleur, planten, kunst, frisse lucht etc. Charlie schiep extra rust door de spullen die hij weinig gebruikte te verkopen. Daarna ging hij een stap verder: hij besloot de drukke stad te verlaten voor een rustiger dorp. Onderzoek waar je je het meest op je gemak voelt. Probeer daar meer tijd door te brengen.
2. Ga kamperen
Ga de natuur in en laat je mobiel en laptop thuis! Al duurt je vakantie slechts 24 uur, doe het. Dit doet me denken aan de muzikant Typhoon, die zich af en toe terugtrekt op Terschelling. Het is een mooie manier om je weer met jezelf en de wereld te verbinden.
3. Doe bewust iets vriendelijks voor een ander
Verspreid positieve energie. Zeg bijvoorbeeld gedag tegen een vreemde terwijl je vriendelijk oogcontact maakt. Schrijf een brief. Bedank de vuilnisman.
Dit is hoe Charlie zijn leven nieuw leven in wist te blazen. Voor mij werkt spelen ook. Wanneer ik als pauze even ga basketballen in de tuin, glijdt alle spanning direct van me af. Door leuke dingen te doen met vrienden en te mediteren, kom ik snel tot rust. Spelen is een zijnstoestand – dat is Charlie’s grootste inzicht. En ben je toe aan een pauze? Klap je laptop dicht, bel een vriend(in) op en zeg: “m’n leven was erg serieus de laatste tijd. Ik wil iets leuks gaan doen, heb je zin om te spelen?”
“Play is the creator of joy. It’s the source of fun and love, where our subconcious naturally guides us. Play is the state where we are truly ourselves, once we let go of our egos and fear of looking stupid. It’s what facilitates our best friendships, our most treasured memories, and ultimately, our enjoyment of life.”
Charlie Hoehn
Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Mooi blog, Jos. Het slaat wel aan bij mij. Ik ben benieuwd hoe je er nog op gaat verdiepen.