kouddouchen

Jos Nierop

De helende kracht van de koude douche

Therapie

Heb jij ook zo’n maffe vriend of vriendin die enthousiast vertelt over de voordelen van ijskoud douchen? Is je eerste reactie “nee dankje, ik blijf lekker genieten van mijn luxe warme douche”? Hieronder lees je dat de zogenaamde ijskoude “James Bond douche” erg goed is voor je lichaam en huid.

De effecten van ijskoud douchen

Ons lichaam kan goed tegen kou. Het geniet er zelfs van:

Je verbrandt meer vet: Koud douchen zorgt voor een toename in de activiteit van bruin vet. Bruin vet is in tegenstelling tot wit vet gezond – het verbrandt calorieën om je warm te houden.

Je herstelt sneller na het sporten wanneer je een koude douche neemt. Je hebt daardoor minder last van spierpijn

Je wordt energiek en alert. Wanneer je ’s ochtends een koude douche neemt, word je sneller wakker en krijg je meer zin in de dag (denk aan die verfrissende nieuwjaarsduik).

Een sterker immuunsysteem en een betere bloedcirculatie. Je lichaam maakt als gevolg van koud douchen meer witte bloedcellen aan, waardoor je minder vaak ziek zal zijn. Daarnaast is er het voordeel van een verbeterde bloedsomloop. Je lichaam zal er tijdens een koude douche namelijk voor zorgen dat je bloed vooral langs je romp circuleert. Je hartslag stijgt en je bloeddruk neemt tijdelijk toe, wat je vatenstelsel sterker en flexibeler maakt. Hierdoor is er minder kans op een hoge bloeddruk en aderverkalking.

Koud douchen is goed voor je haar en huid. Warm water zorgt ervoor dat je huid uitdroogt. Koud water zorgt daarentegen voor een gezonde huid. Ook je haar gaat er meer van stralen.

Een natuurlijke antidepressivum. Koud douchen blijkt een effectieve vorm van therapie in het geval van depressie.

kouddouchen


Zo neem je een koude douche

Koud douchen is voor de meeste mensen wat ingewikkelder dan “ga er gewoon onder staan”. Beginnen met koud douchen vraagt om wat wilskracht. Herinner jezelf daarom aan bovenstaande voordelen en zeg daarnaast tegen jezelf dat het slechts gaat om wat koud water – no big deal. Doe het volgende:

  1. Ga onder een warme douche staan.
  2. Draai vervolgens de koude kraan open en blijf er met je hele lichaam onder staan, behalve je hoofd. Is dat te veel voor je? Je kan ook beginnen met oefenen bij je benen, waarna je langzaam omhoog werkt.
  3. Probeer bewust aanwezig te blijven en houd je ademhaling rustig.
  4. Ga de komende vijf douches 15 seconden onder de koude douche staan.
  5. Ga de vijf douches daarna 30 seconden onder de koude douche staan.
  6. Ga de vijf douches daarna 45 seconden onder de koude douche staan.
  7. Ga de vijf douches daarna 60 seconden onder de koude douche staan.
  8. Bouw dit verder uit naar bijvoorbeeld vijf minuten, maar zorg dat je het niet koud hebt na je douche, dan heb je er te lang onder gestaan.

Laten we vooral eerlijk tegen elkaar zijn; Koud douchen roept een hoop weerstand op. Het kan helpen je te laten inspireren door de ijs-guru Wim Hof.

De psychologie van weerstand

Tot slot wil ik nog een interessant punt maken dat ook voortvloeit uit een blog dat ik laatst schreef, Wat als je wel wilt veranderen, maar het niet lukt? Wanneer je de douche in stapt en overweegt de kraan naar koud te draaien, roept dat weerstand op. Je wilt je niet vijf minuten ongemakkelijk voelen. De argumenten of smoesjes om het niet te doen zijn vaak dezelfde als de argumenten waarom je andere zaken in je leven niet doet die je eigenlijk wel zou willen doen. Je wilt je niet ongemakkelijk voelen. Neem nu eens het besluit vanaf vandaag elke dag vijf minuten koud te gaan douchen. Welke gedachtes en emoties roept dit idee op? Doorloop vervolgens de stappen in het blog dat ik net noemde. Wanneer het je lukt de mentale kracht te ontwikkelen om de koude douche en de smoesjes die erbij komen kijken te overwinnen, zal dit doorwerken in andere gebieden van je leven.

Je motivator is een aantal van de voordelen van koud douchen die ik hierboven beschreef. Kies de voor jou twee of drie belangrijkste en schrijf ze eventueel ergens op, zodat je ze lange tijd onthoudt. Vlak voordat je gaat douchen kan je die fijne voordelen weer terughalen. Ja – ik wil graag minder vaak ziek zijn en me energieker voelen. En dan ineens gebeurt het: je draait de knop de ‘verkeerde’ kant op!

2 gedachten over “De helende kracht van de koude douche”

Reacties zijn gesloten.