cirkel van invloed

Jos Nierop

Cirkel van invloed: zo pas je de theorie toe in de praktijk

Piekeren

Heb je weleens gehoord van de cirkel van invloed en betrokkenheid? Deze cirkel beschrijft hoe je door proactief gedrag je invloed in je leven kunt vergroten. En – mooi meegenomen – hoe je wat minder kunt gaan piekeren en zeuren. Dat klinkt misschien wat hocus pocus, maar als we de theorie versimpelen en ons afvragen hoe we deze praktisch kunnen toepassen, dan blijkt dat nog best goed te doen!

De bedenker: Stephen Covey

Stephen Covey (1932-2012) schreef het bekende boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Covey stelde dat duurzaam succes alleen mogelijk is door zeven “eigenschappen” na te streven:

  1. Proactieve levenshouding (waarover hieronder meer);
  2. Doelgerichte inzet (begin met het einde voor ogen);
  3. Prioriteiten stellen (wat is nu belangrijk?);
  4. Streven naar gezamenlijk profijt (samen kun je meer);
  5. Aandacht voor andermans belangen (onderschat het belang van relaties niet);
  6. Profijt uit verschillen halen (samen kun je meer);
  7. Voldoende rust nemen en ontspannen.

Prima ‘eigenschappen’ als je het mij vraagt. Ik wil hierbij wel aanvullen dat het goed is om je af te vragen wat jouw beeld van duurzaam succes is. Eigenschap twee – begin met het einde voor ogen – mag je heel persoonlijk invullen. Wat is de essentie van jouw leven? Nu wordt het weer een beetje hocus pocus, maar geen zorgen, straks wordt het praktischer.

de cirde cirkel van invloed en betrokkenheid

Wat is de cirkel van invloed en betrokkenheid?

Alles waar jij je in je leven mee bezig houdt, valt binnen je cirkel van betrokkenheid. Dus alles waar jij over nadenkt, alles wat je doet en alles waar je je zorgen over maakt, om maar wat algemene containers te noemen. Dat zijn bijvoorbeeld ook de lange rijen in de supermarkt. Het is goed om een cirkel van betrokkenheid te hebben, want tegen de zaken die daarbuiten vallen kun je ‘nee’ zeggen. Het is gezond om af en toe te begrenzen.

Echter, maar een klein deel van alle zaken in jouw cirkel van betrokkenheid kun je daadwerkelijk beïnvloeden. Die zaken bevinden zich in je cirkel van invloed. De lange rijen bij de kassa’s blijven, maar je kunt wel invloed uitoefenen op het tijdstip dat je naar de supermarkt gaat. Het is vanzelfsprekend dat het fijn is om een grote cirkel van invloed te ‘hebben’, of om je cirkel van invloed te vergroten.

Bovenstaande theorie is erop gericht nutteloos gedrag minder te laten voorkomen, zoals:

  • Mopperen of klagen (over die lange rijen in de supermarkt).
  • Hard werken zonder resultaat.

De tijd die je in nutteloos gedrag steekt, kun je – natuurlijk – nuttiger besteden.

De cirkel van invloed en betrokkenheid: praktische tips

Hoe kun je je cirkel van invloed vergroten? We beginnen met de belangrijkste tip, tip 1.

Tip 1: Neem de verantwoordelijkheid

Het vergroten van je cirkel van invloed is jouw verantwoordelijkheid. Vingerwijzen helpt je geen steek verder. Probeer te stoppen met het afschuiven van je verantwoordelijkheid op (het klinkt misschien gek) je DNA, je opvoeding en je omgeving. Ja, het is moeilijk en oneerlijk, maar wat ga je doen?

We kunnen veel meer initiatief nemen dan we denken. Soms voelt een slachtofferrol gerechtvaardigd, maar vaak is deze niet nodig en doe je jezelf er alleen maar meer pijn mee. Probeer dit perspectief – deze manier van kijken naar je leven – je eigen te maken. Het leven maakt het je misschien moeilijk, maar je kunt altijd iets doen.

Tip 2: Begin met het einde voor ogen en stel prioriteiten

Om je cirkel van invloed te kunnen vergroten, is het belangrijk helder te krijgen wat jij wilt bereiken. Welke einddoelen zie je voor je? Waar wil je wonen, wat wil je leren, wie wil je zijn en wat wil je de wereld geven? Je kunt dit visueel maken met een vision board. Nu weet je waar je je voor kunt inspannen. Als het idee van een vision board (aan de slag met prit en schaar) je al moe maakt, visualiseer jouw ‘droom’ dan gewoon in je hoofd. Maak tijdens het wandelen of fietsen een helder plaatje van wat jij verlangt. Voel het, beleef het, proef het.

Vervolgens is het goed om je prioriteiten in kaart te brengen (dat mag ook in je hoofd). Welk project of doel is het belangrijkste voor je? Hoe ga je deze realiseren? Er kan angst opkomen tijdens het brainstormen, maar die is nu een slechte raadgever. Reflecteer verder: hoe zou je het project of doel in de helft van de tijd kunnen realiseren? Wie gaan je helpen bij de realisatie? Welke onbelangrijke zaken (projecten/doelen) ga je schrappen?

Hierbij is het aan te raden je met 3 tot 5 projecten bezig te houden (volgens de experts). Persoonlijk zou ik – als minimalist – kiezen voor 1 tot 3 projecten, zodat je je echt kunt focussen en weinig hoeft te schakelen tussen activiteiten.

Dit proces wordt een stuk overzichtelijker wanneer je een To-do app gebruikt, zoals Todoist. Daar kun je al je doelen en projecten overzichtelijk noteren.

Leuk: je weet nu wat je wilt en je weet wat op dit moment belangrijk is. Nu is het tijd om hier daadwerkelijk tijd voor vrij te maken. Dat doe je onder andere door allerlei zaken uit je cirkel van betrokkenheid los te laten.

de cirkel van invloed

Tip 3: Maak een lijstje van je energievreters

We willen ons allemaal energiek voelen, maar soms worden we zodanig geleefd dat we ons moe gaan voelen. Maak eens een lijstje van de zaken die jou energie kosten (of, doe het gewoon in je hoofd terwijl je dit leest), zoals:

  • Boodschappen doen in een drukke supermarkt.
  • Administratie van je bedrijf.
  • Sociale afspraken die tot laat doorgaan.
  • Een te grote hoeveelheid e-mails.
  • Ongezond eten.

Welke van deze zaken kun je in je cirkel van invloed plaatsen, oftewel: welke energievreters kun je ‘verslaan’? Schrijf onder elk punt een aantal acties die de energievreter deels weg kunnen nemen. Bij het eerste punt (boodschappen) kun je bijvoorbeeld noteren: onderzoeken wanneer de supermarkt op z’n rustigst is, en dan gaan. Maar ook: slechts eens per week boodschappen doen. Wees proactief, neem initiatief en maak zo ruimte voor wat voor jou echt belangrijk is.

Valt iets in je cirkel van betrokkenheid, maar niet in je cirkel van invloed? Laat het dan los. Dat is nog een hele kunst, maar jij kunt dit. Put kracht uit je visualisatie van jouw einddoel(en). Besluit om je eigen koers te varen.

cirkel van invloed en betrokkenheid

Conclusie: vergroot je cirkel van invloed

Door je overmatig te richten op negatieve factoren in je omgeving, verlies je je focus. Kies in plaats daarvan voor een proactieve levenshouding. Wat kun je wél beïnvloeden? Wat wil je wél? Beschouw die onrechtvaardige, irritante of onhandige zaken als het zand tussen je tenen na een stranddag. Misschien vervelend, maar geen ramp.

Bron

De theorie uit dit artikel komt uit het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey.