minimalist levenswijze

Jos Nierop

Hoe bepaal je je essentie? Zo leef je als een minimalist

Minimalisme

De essentie is dat wat voor jou echt van waarde is; datgene wat jouw leven de moeite waard maakt. Hoe kom je erachter wat dat voor jou is?

Om hier zicht op te krijgen, kun je onderstaande vragen beantwoorden. Het zijn vragen die elke minimalist zichzelf gesteld heeft.

Daarna kun je je leven versimpelen door de dingen die buiten jouw essentie vallen te verwijderen.

Een minimalist op zoek naar haar essentie – 6 vragen

Schrijf je antwoorden op een papier, of maak een Word document aan die je later makkelijk kunt aanpassen.

Vraag 1: wat zijn je waarden?

Waarden zijn de principes van waaruit je wilt leven. Je kunt achterhalen wat voor jou belangrijke waarden zijn door te reflecteren op wie of wat je bewondert en waarom.

Ik bewonder de muzikant Typhoon omdat ik bij hem de waarden autonomie, vrijheid, creativiteit, idealisme, authenticiteit, kwetsbaarheid en zelfliefde herken. Ik voel dat die waarden voor ons beiden belangrijk zijn.

Vraag je vervolgens af waar je écht niet tegen kunt, bijvoorbeeld liegen; dan is eerlijkheid een belangrijke waarde voor je.

Maak een kort lijstje en zorg dat (bijna) alles wat je doet en kiest hieruit voortvloeit.

Aangezien ik fungeer als casestudy, hierbij mijn waarden: echtheid, creativiteit, verbeeldingskracht, humor, eenvoud en liefde.

minimalist maakt foto

Vraag 2: wat zijn je doelen?

Wat wil je vandaag, deze maand, dit jaar en in dit leven bereiken?

Om dit te achterhalen werk ik graag met een vision board. Ik ga op het internet op zoek naar plaatjes die laten zien wat ik wil. Dit proces ervaar ik als creatiever en spontaner en daardoor werkt het voor mij beter dan de doelen rationeel bedenken en noteren.

Doe alsof je de kans hebt gekregen om een verlanglijstje voor je leven in te dienen; alles wat je verlangt zal werkelijkheid worden. Wat zou je dan wensen?

Mijn vision board bestaan uit veertien plaatjes die als een collage aan mijn muur hangen. Je ziet een plaatje van een mooie auto (financiële vrijheid), vrienden die plezier maken, een schrijver met een pen in zijn mond, iemand die mediteert in een bos, een foto van Ido Portal (iemand die veel met beweging bezig is), een huis in het bos, een basketbalveld naast dat huis, een hardloper in de natuur, een tent in de natuur, een foto van Anthony Joshua (een atleet die erg fit is en plezier maakt), een vrouw met verf op haar armen, een vrouw in een bos waar een klein kind naartoe rent, een man in een groot meer omringt door bergen en een hoop papieren met een vulpen erop.

Wanneer ik naar deze plaatjes kijk, weet ik waar ze voor staan en wat ik wil.

Vraag 3: waar houd je van?

Wat doe je graag en met wie ben je graag?

Dit is waarschijnlijk een lange lijst en dat is prima.

Ik houd onder andere van sporten, romans, lachen, buiten zwemmen, de zomer, creatief schrijven, de bioscoop, wandelen in de natuur, naar sport kijken, muziek luisteren, stoeien, mediteren, nieuwe gewoontes ontwikkelen, lekker eten en stilte.

Vraag 4: wat is belangrijk voor jou?

Welke dingen zijn in jouw werk, privéleven etc. echt belangrijk?

Deze vraagt overlapt een beetje met bovenstaande vragen, maar dat kan geen kwaad; je essentie wordt steeds duidelijker.

Voor mij is stabiliteit en overzicht belangrijk in werk, naast zinvolheid en contact.

In mijn privéleven zoek ik naar echt contact en acceptatie. Verder verlang ik naar humor en spel.

Vraag 5: wat heeft het grootste effect?

Welke projecten of taken zullen het meeste effect hebben op je leven of loopbaan? Wat heeft het meeste effect op al het andere?

Deze vraag is vooral belangrijk wanneer je de essentie in dit moment probeert te bepalen; wanneer je niet weet of je taak A, B of C moet gaan doen. Welke taak heeft het grootste effect richting bovenstaande vragen?

Werken aan dit blog komt bijvoorbeeld volledig voort uit mijn waarden en is tegelijk iets waar ik van houd. Om mijn vision board werkelijkheid te laten worden, heb ik onder andere geld nodig. Ik zal dus op zoek moeten gaan naar een baan naast mijn blog, die zorgt voor stabiliteit, overzicht, zinvolheid en contact.

Op dit moment heeft die zoektocht prioriteit, aangezien het me de ruimte geeft om aan dit blog te blijven werken.

Vraag 6: wat heeft het grootste langetermijneffect?

Welke van je taken of projecten levert op de lange termijn het meeste op in de vorm van geld, geluk, betekenis of een voor jou andere belangrijke graadmeter? In mijn geval matcht dit blog zo goed met mijn waarden, dat ik daar op de langere termijn het meeste uit zal halen in de vorm van voldoening. Het helpt me te worden wie ik wil zijn en tegelijk kan ik de inzichten delen mijn lezers. Zoals je ziet kun je deze vraag op allerlei manieren aanvliegen en beantwoorden en dat is prima.

Het gaat om jouw essentie.

minimalist in natuur

Conclusie – de minimalist en haar essentie

Dit artikel gaat over de kracht van eenvoud. Durf je essentie dus aan te passen door dingen weg te strepen. Blijf onderzoeken en bijschaven tot je duidelijkheid hebt gecreëerd.

Nu je weet wat er voor jou echt toe doet, kun je makkelijker en sneller keuzes gaan maken; je weet waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen wilt zeggen en je weet wat er – ook op het niveau van dagelijkse taken – voor jou echt toe doet.

Bovenstaande vragen kun je toepassen in uiteenlopende domeinen, waaronder verplichtingen, e-mails, financiën en spullen.

Het bepalen van je essentie is een proces, aangezien je waarden, doelen en verplichtingen zich blijven ontwikkelen. Probeer dus te genieten van het zo nu en dan herzien van je essentie.

Maak een document op je PC en noem ‘m ‘essentie’. Als een echte minimalist kun je je leven vervolgens vereenvoudigen rondom deze essentie.

Laat het je kompas zijn.