minimalisme

Jos Nierop

Minimalisme | het eenvoudige antwoord op drukte, angst en stress

Angst, Minimalisme, Stress

Mensen schieten snel in een default modus van consumeren en druk zijn. Je leeft in een groot netwerk van drukke mensen en alleen je bewust onttrekken aan die (soms) wat stuurloze drukte, helpt. Wanneer je je leven gaat vereenvoudigen en ontspullen, ontstaat er weer ruimte om te onderzoeken wat écht belangrijk voor je is. Je kunt daar ‘ja’ tegen gaan zeggen en tegen heel veel andere overbodigheden ‘nee’. Minimalisme is absoluut een antwoord op een aantal hedendaagse problemen.

In dit artikel deel ik de belangrijkste ‘problemen’ waar minimalisme een antwoord op heeft.

  1. Minimalisme neemt een gevoel van onmacht weg. Wanneer je heel veel spullen hebt, kun je het gevoel krijgen dat je geen overzicht en controle meer hebt over al die dingen. Wanneer je steeds minder hebt, ontstaat er overzicht, rust en controle.
  2. Minimalisme geeft energie. Wanneer je huis opgeruimder en leger is, hoef je veel minder schoon te maken en te onderhouden. Je onderschat wellicht hoeveel tijd dat kost. En ik vermoed dat schoonmaken niet een van je hobby’s is?
  3. Minimalisme zorgt voor minder prikkels. Wanneer je huis schoner en leger is, zijn er minder dingen die je aandacht trekken. Elk ding roept bepaalde associaties op en kan je afleiden.
  4. Minimalisme zorgt voor een gevoel van tevredenheid. Een vol huis is moeilijk schoon te houden. Op een gegeven moment kun je je schuldig voelen dat het niet lukt om het huis op orde te houden. Door veel spullen weg te doen, maak je het jezelf gemakkelijker.
  5. Minimalisme zorgt voor minder keuzestress. Het maken van keuzes kost energie en na een aantal keuzes is je energie op. Veel succesvolle mensen beschermen zich hiertegen door bijvoorbeeld elke dag ongeveer dezelfde kleding te dragen. Ze besluiten wat ze écht graag dragen en hoeven daar vervolgens geen keuzes meer over te maken. Een minimalist heeft een beperkt aantal spullen en kan genieten van het maken van simpeler keuzes.
  6. Minimalisme bespaart tijd. Opruimen, keuzes maken, iets kwijtraken – het kost allemaal tijd, elke dag opnieuw.
  7. Minimalisme zorgt voor minder negatief vergelijken. Wanneer je bewust besluit dat je tevreden kunt zijn met minder, dan stopt het vergelijken met anderen op basis van eigendommen. Het rijden in een goedkopere auto kan bijvoorbeeld een bewuste keuze zijn. Wanneer een goede vriend aan komt rijden in een mooie bak, kun je echt blij voor hem zijn.
  8. Minimalisme zorgt voor minder zorgen. Minimalisme is een levenswijze die je helpt op ruimte te maken voor wat je écht belangrijk vindt. Wanneer je je leven versimpelt, ontstaat er een mentale en fysieke ruimte waarin je weer kunt overzien wat je aan het doen bent. Wat is van waarde en hoe kan ik hier werkelijk ruimte voor maken? Dit proces geeft uiteindelijk rust; je weet wat belangrijk voor je is en je hebt daar daadwerkelijk tijd voor. Denk bijvoorbeeld aan lange avonden met je dierbaren, sport en tijd in de natuur.
  9. Minimalisme zorgt voor financiële vrijheid. Wanneer je minder consumeert, houd je meer geld over – zo simpel is het. En geld is vrijheid.

Start dus vandaag met het minder kopen van kleding, prullaria, keukengerei, tassen en bakjes. Koop een of twee paar écht goede schoenen, besteed geld aan ervaringen en geef de spullen die je niet gebruikt weg. Begin vandaag 🙂

Laten we de overbodige dingen uit ons leven verwijderen, zodat er weer ruimte ontstaat voor de essentie; als jij geen prioriteiten stelt, zullen anderen dat voor je doen.

Lees ook: een alternatief verhaal voor mensen die vastlopen in de huidige maatschappij