vision board

Jos Nierop

Vision board: 8 tips om je eigen effectieve vision board te maken

Groeimindset

Door een vision board te maken, bekrachtig je je geloof in de schoonheid en de mogelijkheden van het leven. Je enthousiasme, je motivatie en je focus nemen toe, en je kunt makkelijker keuzes maken die bij je passen.

In dit artikel lees je wat een vision board is en waarom het een goed idee is er een te maken.

Wat is een vision board?

Een vision board is een visuele weergave (of collage) van jouw hoop, dromen en doelen, kortom: jouw antwoord op de vraag wat je écht wilt. Je plakt simpelweg plaatjes bij elkaar die laten zien wat jij in dit leven wilt ervaren. Ook kun je quotes of affirmaties toevoegen. Doe wat voor jou werkt.

Veel mensen maken een vision board aan het begin van het nieuwe jaar, om zo hun wensen voor dat jaar te concretiseren. Maar het tijdstip maakt in principe niet uit, net als de termijn waarop je je doelen wilt behalen. Doe wat voor jou werkt.

maak vision board

Waarom zou je een vision board maken?

Door een vision board te maken, kan je leven positief veranderen; en dat meen ik. Hier volgen enkele voordelen van het maken van een vision board:

  • Je dromen worden werkelijkheid. Met een vision board maak je je dromen concreet. Hierdoor verbetert je focus; je aandacht zal steeds meer uitgaan naar kansen op het gebied van jouw dromen. Hierdoor neemt de kans toe dat je dromen daadwerkelijk uit gaan komen. Dat klinkt misschien ‘dromerig’, maar dit zijn simpele psychologische principes die voor je aan het werk zijn, waaronder selectieve perceptie.
  • Je voelt meer voldoening in het hier en nu. Het voelt goed wanneer je richting en een gevoel van anticipatie ervaart in je leven. Of je je doelen nu behaalt of niet, de voldoening die je nu voelt is het allemaal meer dan waard.
  • Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Heb je je doelen en dromen weleens ergens opgeschreven? En ben je ze daarna weer vergeten? Dat is heel normaal. Beelden zijn gemakkelijker te onthouden, en daardoor krachtiger. Ze spreken ook sneller je emotionele brein aan.

Door een vision board te maken, geef je je onderbewuste kortom iets positiefs om mee te werken.

maak je eigen vision board

Vision board maken – hoe doe je dat?

Op je vision board kun je je hoop, dromen en doelen visueel tot uiting laten komen. Het enige wat je nodig hebt, is een groot vel papier of een stuk karton, een schaar, lijm en een printer of tijdschriften met plaatjes. En een beetje goede zin. Dan is het een kwestie van knippen en plakken. Onderstaande tips helpen je om er echt een succes van te maken.

Tip 1: Plaats je vision board op een prominente plaats

Het is belangrijk dat je regelmatig naar je bord kijkt. Dan word je namelijk herinnerd aan jouw verlangen. Vervolgens ga je je dag in met wat extra focus.

Tip 2: Volg bij het kiezen van de plaatjes je gevoel

Houd het simpel. Zoek op Google naar plaatjes die aansluiten bij jouw dromen, en wanneer je enthousiasme voelt bij een bepaald plaatje, zet die dan in een Word document. Print het document vervolgens in één keer uit.

Tip 3: Maak het specifiek, en groots

Weet jij precies wat je wilt? Bijvoorbeeld een huis in een bos in Noord-Brabant, aan een meer, met een hond en een basketbalveld en een zwembad? Print die losse onderdelen dan uit en maak er een plaatje van. Bij een vision board gaat het erom dat je je verlangen durft te visualiseren, hoe gek of hoe groot ook! Denken in beperkingen doe je maar een andere keer 😉

Tip 4: Gebruik eventueel ook taal

Als dat voor jou werkt, voeg dan ook wat favoriete quotes of affirmaties toe.

Tip 5: Voeg jezelf toe

Door een foto van jezelf toe te voegen, wordt je vision board extra persoonlijk. Het gaat nu duidelijk over jouw leven.

Tip 6: Houd het simpel

Het is de bedoeling dat je in een oogopslag een beeld vormt van jouw droomleven. Wanneer je je vision board uit enthousiasme volplakt met kleine frutsels, verliest het zo zijn kracht. Less is more!

vision board maken

Tip 7: Maak een ritueel van het maken

Je hebt het vast druk? Probeer toch rustig de tijd te nemen voor het maken van je vision board. Zet een kaarsje en wat muziek aan, leg je spullen klaar, en geniet van het knutselwerk. Voel ondertussen of er iets gebeurt in je lichaam. Volg je enthousiasme.

Tip 8: Richt je ook op het proces

Ik weet het: met het maken van je vision board zijn je dromen nog geen realiteit. Daar gaat namelijk een heel proces aan vooraf. Je vision board is een punt aan de horizon, slechts een idee, een motivator… Vandaag geef je vorm aan het ‘proces’, de weg er naartoe, de eerste stap. Reflecteer wanneer je naar je vision board kijkt ook eens op die weg… Wat ga jij vandaag doen om een stap in de goede richting te zetten

Wat moet ik erop zetten?

Vind je het lastig om te bepalen wat er op je vision board moet? Laat het los! Er zijn geen regels. Je kunt tastbare doelen toevoegen, zoals een miljoen euro, of waarden zoals vriendschap en zelfliefde. Het mag gaan over je liefdesleven, of over de wereld als geheel. Je vision board gaat over jouw verlangen en is dus uniek.

Conclusie

Het maken van een vision board is een creatieve manier van ‘doelen stellen’. Op een visuele manier maak je jouw verlangen concreet. Het voordeel hiervan is dat je meer enthousiasme voelt voor het dagelijks leven. Dan zet je namelijk kleine stapjes die helpen jouw verlangens te realiseren. Je kunt betere keuzes maken, aangezien je weet wat je wilt. Wanneer je vastloopt, ga je gewoon voor je vision board staan en voel je wat je voelt.

Een grote valkuil is je doelen belangrijker maken dan het hier en nu. Want je leven bestaat slechts uit de ervaring van het hier en nu. Laat je vision board dus het middel zijn om meer voldoening te voelen in het hier en nu, vanwege je toegenomen focus en optimisme. Ik ben benieuwd wat je ervan gaat maken, veel plezier!

Meer inspiratie?

Zie ook het boek The Secret.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.