gewoontes voor meer focus

Jos Nierop

12 belangrijke gewoontes voor meer focus en productiviteit

Productiviteit

Vanuit de filosofie dat eenvoud de kracht is van waaruit je je dromen waar kunt maken, zijn er een aantal gewoontes die je gaan helpen in het proces van minder doen en meer bereiken.

Volgens Leo Babauta – de persoon aan wie ik momenteel veel van mijn ideeën ontleen – zijn er twaalf belangrijke gewoontes om aan te leren:

 1. Stel iedere ochtend je drie belangrijkste taken (BT’s) vast. Deze taken vloeien voort uit je essentie. Door drie BT’s te kiezen, zorg je ervoor dat je met focus kunt werken. Je doet een taak omdat deze voortvloeit uit je waarden of doelen, omdat je het leuk vindt of omdat je het om wat voor reden dan ook belangrijk vindt.
 2. Doe niet aan multitasking. Multitasking is het tegenovergestelde van focus. Als je aan een bepaalde taak werkt, houd je je verre van andere taken. Mensen kunnen niet multitasken en zonder diepe focus bereik je niets.
 3. Maak je inbox leeg. E-mail zorgt voor veel afleiding. Zorg voor een schone inbox, dat is net zo helpend en fijn als een schoon huis. Google eens naar manieren om je inbox leeg te krijgen.
 4. Check je e-mail niet vaker dan twee keer per dag. Het bijwerken van je e-mail draagt vaak weinig bij aan je levensdoelen. Beperk je contact met mail en focus op je BT’s.
 5. Doe vijf tot tien minuten per dag aan sport (of meer). Zonder fysieke beweging val je stil en brand je op. Begin klein door elke dag vijf tot tien minuten te bewegen; lichaamsbeweging zal bijdragen aan je focus.
 6. Zorg dat je niet wordt afgeleid als je aan het werk bent. Leg je telefoon als dat kan weg, sluit je e-mailprogramma’s en zet notificaties uit. Maak het stil, maak je bureau leeg, doe de deur dicht, zet een noise-cancelling headphone op – en ga aan de slag.
 7. Hanteer een vast ochtendritueel. Dit zorgt voor een prettige rustige ochtend zonder keuzestress. Je doet die paar dingen die voor jou belangrijk zijn, zonder daar bewust over na te hoeven denken. Vervolgens heb je genoeg energie om je te focussen op je drie BT’s.
 8. Eet meer groente en fruit. Als je ongezond eet, zul je minder energie hebben en zo zal ook je mentale energie afnemen.
 9. Houd je bureau opgeruimd. Een leeg bureau zorgt voor minder afleiding en meer focus.
 10. Zeg ‘nee’ tegen verplichtingen en verzoeken die niet op je lijstje staan. Denk bewust na over je drie BT’s en leer nee zeggen tegen de dingen die je weghouden van deze taken.
 11. Ruim iedere dag een kwartier lang je huis op. Net als een opgeruimd bureau geeft ook een opgeruimd huis rust. Er ontstaan ruimte in je leven om je te focussen op wat jij belangrijk vindt.
 12. Houd je aan een limiet van vijf zinnen per e-mail. E-mail leidt af. Besteed er minder tijd aan door maximaal vijf zinnen in een e-mail te zetten. Verstuur de mail meteen en ga door met je Belangrijkste Taak.
focus op eenvoud

Deze gewoontes zorgen er samen voor dat je focus toeneemt en dat je doelgerichter het leven creëert dat bij je past.

Sommige gewoontes lijken misschien futiel, maar het gaat om het opstapel-effect van elke dag weer hetzelfde doen. Onderschat de positieve gevolgen niet!

Focus op het aanleren van 1 gewoonte

Onderschat tegelijk de moeilijkheid van het aanleren van deze gewoontes niet. Het aanleren van een gewoonte is ontzettend lastig. Wanneer iemand twintig kilo wil afvallen, lukt dat misschien op wilskracht. Het doel is bereikt en daar mag die persoon trots op zijn.

Maar vaak valt zo iemand na verloop van tijd terug naar het oude gewicht. Er is te agressief en te snel naar het doel (een eindbestemming) toegewerkt.

De aanpak klopt niet: het stellen van een doel wil zeggen dat je na het bereiken van dat doel niets meer hoeft te doen. Wat de bedoeling is, is dat je een gewoonte aanleert. Een gewoonte – in dit geval een gezondere levensstijl – zorgt voor de gewenste blijvende verandering.

Nieuwe gewoontes aanleren – 5 tips

Gedragsverandering voelt spannend en aanlokkelijk, maar vaak slagen we er slechts tijdelijk in. Even stoppen we met roken of porno kijken. Even gaan we meer sporten of gezonder eten. Het daadwerkelijk aanleren van een nieuwe gewoonte lukt alleen maar wanneer je (o.a.) de kracht van minder toepast.

 1. Kies voor de komende maand slechts een van bovenstaande gewoontes. Welke sorteert de komende maand meteen een groot effect?
 2. Schrijf een kort plan. Schrijf op wat je doel is, wanneer je eraan werkt, wat je trigger wordt (de gebeurtenis die direct voorafgaat aan de nieuwe gewoonte en die al onderdeel van je routine is) en aan wie je dit gaat vertellen (zie 3).
 3. Maak je doel openbaar. Vertel zo veel mogelijk mensen welke nieuwe gewoonte je de komende maand aan gaat leren. Stuur ze desnoods een mail.
 4. Vertel die mensen of je slaagt. Laat de mensen die deelgenoot zijn van jouw verandering weten of je slaagt in het aanleren van de gewoonte.
 5. Houd dit een maand vol en laat jezelf zien dat je dit kan. Nu je ontdekt dat je dit kan, kun je bewust besluiten dat dit is wie je wilt zijn. Deze gewoonte past bij jouw nieuwe identiteit. Je zult deze gewoonte dan ook voor altijd blijven toepassen. Dit laatste is een belangrijke hack wat betreft het aanleren van nieuwe gewoontes. Vraag jezelf af wie je wilt zijn en welke gewoontes daarbij passen.
schilderij schoonheid

Conclusie

Houd jezelf niet voor de gek: het aanleren van nieuwe gewoontes is heel moeilijk, dus beperk het tot 1 gewoonte per maand.

Kies voor je eerste maand een makkelijke gewoonte, zodat je weet dat je waarschijnlijk zult slagen.

Probeer de gewoonte op een vast moment van je dag in te bouwen; de kans dat het een gewoonte wordt, neemt toe.

Breng het liefst elke dag verslag uit aan de mensen om je heen en blijf positief wanneer je eenmalig terugvalt. Dat kan gebeuren en is geen reden om te stoppen.

Kies voor de kracht van eenvoud. Focus je met al je energie op één gewoonte en maak het waar! Uiteindelijk zullen deze gewoontes je helpen om ruimte te maken voor je essentie – datgene waar jouw leven om draait.