suppletie

Jos Nierop

Oververmoeidheid – inzichten van een orthomoleculair arts (2)

Therapie

Hier deelde ik de kennis van een orthomoleculair arts over oververmoeidheid en hoogsensitiviteit. Zo’n arts weet veel van voeding en suppletie en kan net wat verder kijken dan de huisarts. Hij of zij kan bijvoorbeeld onderzoeken hoe het gesteld is met je vertering en verdere energiehuishouding. Hoewel (over)vermoeidheid een individuele aangelegenheid is en vele oorzaken kent, zijn er wel degelijk algemene uitspraken te doen over wat je zou kunnen helpen. Wanneer we kijken naar het fysieke component, dan zijn er bepaalde supplementen en voedingsmiddelen die bij kunnen dragen aan je herstel.

Oververmoeidheid en de darmen

Het verteringsstelsel speelt natuurlijk een niet te onderschatten rol bij je energiehuishouding. Wanneer je problemen ervaart met je ontlasting is dat een teken dat er iets niet goed gaat. Een orthomoleculair arts kan dit laten onderzoeken. Er kan o.a. sprake zijn van een overgroei aan schimmels, een glutenallergie of een lekkende darm. In alle gevallen maak je geen optimaal gebruik van de energie uit je eten. Met een goed dieet en supplementen kun je vooruitgang boeken.

Oververmoeidheid en sport

Mitochondriën zijn de energiecentrales in je cellen; ze zijn vooral talrijk in het spierweefsel. Het is dan ook verstandig om – wanneer je last hebt van oververmoeidheid – drie keer per week in de avond 10 minuten ‘krachttraining’ te doen – in de vorm van push ups, pull ups, planken, buikspieren, beenoefeningen etc. Zo gaan je spieren groeien en kan je profiteren van een grotere aanmaak van energie.

Wanneer je dit ’s avonds doet, kun je optimaal gebruikmaken van de groeihormonen die je helpen herstellen. Aangezien je maar 10 minuten sport, zal je slaap er niet echt onder lijden.

Naast dit advies van krachttraining is het verstandig om elke dag ongeveer 30 minuten te wandelen. Het houdt je fit en je blijft in beweging.

Supplementen

Hieronder vind je een lijst met supplementen die kunnen helpen bij oververmoeidheid en chronische stress. Onderzoek waar bij jou de oorzaak ligt en welke supplementen ingrijpen op die oorzaken.

SupplementEffect onder andereWanneer / hoeveel?
MagnesiumProductie GABA (betere prikkelverwerking bij hoogsensitiviteit). Algehele ontspanning.1x per dag voor het slapen
Q10 Q10 is een essentiële stof om energie in het lichaam op te wekken (mitochondriën).Mensen die bloedverdunners gebruiken kunnen beter geen Q10-supplementen nemen zonder overleg met de huisarts, omdat Q10 de bloedstolling kan afremmen.
Acetyl-L-CarnitineGoede werking mitochondriën.1x p/d 15 minuten voor ontbijt
Vitamine B6Goede werking mitochondriën. 1x innemen met water, wanneer je wil
AdaptonylBeter functioneren bijnieren (bij chronische stress).2x p/d ontbijt en avondeten
Vitamine B12Productie GABA (betere prikkelverwerking bij hoogsensitiviteit).1x innemen met water, wanneer je wil
CBD-olieOntspanner. Regulatie GABA (betere prikkelverwerking bij hoogsensitiviteit).’s ochtends twee druppels en ’s avonds twee druppels onder de tong {afhankelijk van de sterkte}
L-theanineRegulatie GABA (betere prikkelverwerking bij hoogsensitiviteit)1 pil ’s ochtends en/of 1 pil ’s avonds
KrillolieMeer receptoren voor GABA (betere prikkelverwerking bij hoogsensitiviteit).1x p/d met eten
Zink PicolinaatImmuunsysteem; voorkomen virale infecties; prikkelverwerking.1 p/d bij ontbijt
Vitamine C 1000 mgWeerstand.2 p/d bij ontbijt en avondeten
BCAASneller lijfelijk herstel na krachttraining (zie hierboven).1x p/d 3 pillen in de avond {afhankelijk van inhoud van pil}; 1.5 uur na de maaltijd
Vitamine D3Goed voor de weerstand en werking van de spieren.1 per dag met eten; in de winter. Niet mei t/m augustus
GlutamineVersterkt immuunsysteem, energievoorziening, glucosehuishouding, zuur-base balans, productie GABA (valium voor de hersenen), ontgiften, spieropbouw bij sport, gezonde darmwand.1 afgestreken theelepel ’s ochtends en 1 afgestreken theelepel ’s avonds. Bij voorkeur ingenomen een half uur voor de maaltijd of 2 uur erna verdeeld over de dag. Glutamine liever niet mengen met een warme drank en niet vlak voor het slapen gaan.

Voor zover ik weet zijn dit de belangrijkste supplementen als het gaat om vermoeidheid.

Voedingsadvies

Wat betreft voeding zijn er ook een aantal algemene stappen die je kunt zetten. Het is raadzaam te overleggen met je eigen huisarts of orthomoleculair arts. Wanneer je last hebt van darmklachten, kun je met een verwijzing van je huisarts gratis naar een diëtist. Je krijgt een vergoeding voor de eerste drie behandeluren per kalenderjaar. Tips:

  • Eet twee keer per week 100 gr vette vis (zalm, makreel, haring, sardine). Zo krijg je genoeg omega 3 binnen (daarvoor dient ook de krillolie).
  • Eet als snack noten (geen pinda’s).
  • Weinig suiker (frisrank, honing etc.). Het zorgt voor te grote schommelingen in je energie.
  • Geen alcohol.
  • Eet niet meer dan 2-3 stuks fruit per dag. Geen gedroogd fruit (rozijnen, cranberries) en geen vruchtensap.
  • Strooi met die kruiden (knoflook, oregano, rozemarijn, tijm etc.)! Dit is goed voor je darmen.
  • Neem 1/2-1 theelepel kurkuma-poeder per dag. Dit is goed voor de slijmvliezen, ontgifting en de bijnieren.
  • Eet het liefst 2x per dag groente.

Bonustip: sauna

Persoonlijk vind ik het heerlijk om te wandelen naar de fitness, waar ik dan lekker de sauna in ga. Na de sauna douch ik koud af. Ik weet niet hoe het precies werkt, maar door een sauna-bezoekje glijdt alle spanning van je af. Volgens orthomoleculair therapeuten is de warm-koude prikkel een vorm van stress die past bij de evolutionaire mens in ons. De bijnieren kunnen daar beter mee omgaan dan met nieuwerwetse stress. Of dit waar is weet ik niet, maar ik merk dat korte sauna-bezoekjes erg fijn zijn, ook of juist wanneer er sprake is van vermoeidheid en stress (max. 10 minuten in de sauna).

En ik wil nogmaals benadrukken dat het belangrijk is dat je zelf onderzoek doet naar voeding en suppletie – en dan vooral naar jouw specifieke situatie.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

1 gedachte over “Oververmoeidheid – inzichten van een orthomoleculair arts (2)”

Reacties zijn gesloten.