voeding

Jos Nierop

Oververmoeidheid – inzichten van een orthomoleculair arts

Therapie

Er is voor mij geen reden om het onder stoelen of banken te steken: ik voel me vaak moe. We zijn mensen met een lichaam en een ‘geest’ en in mijn optiek kan het dan ook nuttig zijn om – wanneer je je beter wilt voelen – zowel fysiek als mentaal te onderzoeken wat er speelt. Om het fysieke aspect te onderzoeken, ben ik naar een ervaren orthomoleculair arts gegaan, voorheen huisarts. Hier deel ik de kennis die zij vanuit haar vak met mij deelt omtrent oververmoeidheid en hoogsensitiviteit.

Waarom orthomoleculaire geneeskunde?

Wanneer je je vaak erg moe voelt, ga je in eerste instantie naar je huisarts. Die laat veelal je bloed testen op de belangrijkste markers. Soms komt daar iets interessants uit, maar bij mij was dat niet het geval (goed nieuws natuurlijk). Voor een huisarts is het dan lastig om je verder te helpen. Wellicht verwijst hij of zij je door naar iemand om mee te praten. Dit is zeker een goed idee, maar het kan nog steeds nuttig zijn het fysieke deel verder te onderzoeken.

Een orthomoleculair arts kan verder gaan waar de huisarts stopte. Hij of zij kan aanvullende tests uitvoeren, op zoek naar eventuele oorzaken van de klachten. Orthomoleculaire geneeskunde heeft een wetenschappelijke basis. Met behulp van voeding en suppletie wordt er – op basis van een individueel plan en advies – getracht de balans in het lichaam te herstellen.


Enkele onderwerpen die verband houden met vermoeidheid:

Darmen

Wanneer er een probleem is in de darmen leidt dat tot energieverlies. Problemen met de ontlasting is al een voorteken; of een gebrekkige eetlust. Wanneer de darm niet goed werkt, moet de lever meer ontgiften. Dit zorgt ervoor dat je brak opstaat, met een pafferig gelaat en gezwollen oogleden en holtes. Een orthomoleculair arts kan een test laten uitvoeren om te onderzoeken of er in jouw darmen iets mis gaat.

Aerobe verbranding

Normaliter halen we energie uit de verbranding van glucose of vet met zuurstof. Dit gebeurt in de mitochondriën – de energiecentrales in elke cel. Het heet ‘aerobe verbranding’. Voor noodgevallen (vechten of vluchten) verbranden we een noodvoorraadje glucose zonder zuurstof – buiten de mitochondriën. Dit heet anaerobe verbranding. Wellicht sta je teveel in de anaerobe stand, vanwege stress. Of omdat de mitochondriën onvoldoende hulpstoffen hebben om te functioneren. Zij hebben nodig: magnesium, Q10, Acetyl-L-Carnitine en vitamine B6.

En nu wordt het interessant: mitochondriën zijn vooral talrijk in het spierweefsel. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe beter. Krachttraining – mits dat mogelijk is met jouw huidige energieniveau – is dus een goed idee. Mentaal kun je ook van alles doen, maar daar gaat dit artikel niet over.

De bijnieren

De bijnieren produceren bij stress cortisol en adrenaline. Wanneer ze te lang ‘aan’ staan, gaan ze slechter functioneren en kan je niet meer rekenen op hun energie. Ze moeten optimaal aan en uit kunnen schakelen. Je kunt dit systeem herstellen met behulp van kruiden als Rhodiola, Eleutherococcus en Ginseng. Allen te vinden in het supplement Adaptonyl.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve mensen vangen meer prikkels op en moeten dus ook meer prikkels verwerken; de hooggevoeligheid maakt minder stressbestendig. Prikkels worden in het brein normaliter gefilterd door GABA (Gamma-Aminoboterzuur), een neurotransmitter. Het filter werkt bij hoogsensitieve mensen minder goed. Alles komt binnen tot aan het bewuste niveau en je brein moet op dat niveau nog een scheiding aanbrengen tussen relevant en ruis, wat energie kost. Voor de productie van GABA zijn nodig: eiwitten, magnesium en vitamine B12.

De regulatie van GABA wordt bestuurd door CBD-olie, L-theanine en valeriaan. Dit zijn ontspanners. Er moeten tot slot goede receptoren in de hersenen aanwezig zijn waarop GABA zijn boodschap kan afgeven, die bestaan uit omega-3-vetten. Een heerlijk stukje zalm op z’n tijd kan dus geen kwaad.

Tot zoverre de informatie die ik nu heb gekregen. Specifiekere informatie vind je in deel 2!

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.