Bijnieruitputting – feit of fabel?

Bijnieruitputting – feit of fabel?

Leestijd: 2 minuten

Je hebt vast weleens gehoord van het ‘stresshormoon’ cortisol? Het wordt aangemaakt in de bijnieren (bijnierschors) als reactie op elke vorm van stress (fysiek of psychologisch).

Misschien heb je ook gehoord van bijnieruitputting? Wanneer de bijnieren lange tijd een overmaat aan cortisol produceren om jou op de been te houden, zouden deze orgaantjes uitgeput kunnen raken. Je lichaam raakt dan van slag en je hebt geen energie meer om je taken te verrichten. Je bent altijd moe, verlangt naar zout en zoet eten, bent soms duizelig en vaak voel je je ‘depressief’.

Er zijn de nodige boeken geschreven over deze aandoening, maar bestaat het wel?

Bestaat bijnieruitputting?

Bijnieruitputting is geen erkende aandoening.

Dit wil niet zeggen dat de bijnieren geen rol spelen in het ontstaan van vermoeidheid. Door langdurige stress kunnen de bijnieren wat minder goed gaan functioneren. In eerste instantie maakt het lichaam cortisol aan om te overleven en te presteren. Het afweersysteem wordt tijdelijk geremd, zodat je al je energie kunt richten op wat nu echt belangrijk is. Wanneer de stress uitzonderlijk lang aanhoudt, besluit het lichaam mogelijk om de bijnieren weer te remmen, zodat het afweersysteem zijn werk kan doen.

Bij niet goed functionerende bijnieren kunnen we de term hypoadrenalisme gebruiken; niet hyper- maar hypo-.

De term is een slechte vertaling vanuit het Engels, Adrenal fatigue. Deze term zou je beter kunnen vertalen met ‘een door de bijnieren veroorzaakte vermoeidheid’. Dat bestaat wel degelijk.

Wat het ook zou kunnen zijn

De klachten die horen bij bijnieruitputting zijn nogal algemeen. Er zou ook sprake kunnen zijn van een depressie, overmatige angst, fibromyalgie, slaap apneu, schildklierinsufficientie, diabetes, overtraining etc. De huisarts kan met jou op zoek gaan naar oorzaken.

Adviezen

Bijnieruitputting is geen erkende aandoening en het is dan ook onverstandig om cortisol aan te vullen met medicatie. Maar wat moet je dan met je klachten? Je kunt naar je huisarts gaan om een aantal algemene tests uit te laten voeren. Word niet boos wanneer je arts bijnieruitputting niet erkent, aangezien hij of zij moet werken met wat goed onderbouwd is.

Mocht de huisarts niets vinden, dan kun je naar een meer holistische arts gaan, die meer tijd heeft om zich in jouw verhaal te verdiepen.

Coaching, het nemen van supplementen (vitamine B5, B6 en B12, vitamine C en magnesium ), het veranderen van je levensstijl (zorg bijvoorbeeld voor een dieet met weinig suiker, cafeïne en junk food ) – allerlei factoren kunnen bijdragen aan herstel.

Meer tips omtrent cortisol vind je hier.

Reageer...