geen eetlust

Jos Nierop

Geen eetlust? Veelvoorkomende oorzaken en 8 oplossingen

Angst, Mindfulness, Stress, Zelfcompassie

Heb jij soms een groot deel van de dag geen eetlust? Word je brakkig wakker en weet je dan al dat het een slechte dag wordt? Vraag je je af wat de oorzaak is van jouw gebrekkige eetlust, die komt en gaat? Hieronder kijken we naar een aantal belangrijke oorzaken en oplossingen voor dit probleem. Kom je er zelf niet uit? Zoek dan contact met je huisarts en daarna eventueel een orthomoleculair arts.

Symptomen van geen eetlust

Wat bedoel ik precies met ‘geen eetlust’? De basis is dat je geen zin hebt in eten, maar er zijn veel varianten:

  • Buikpijn
  • Opgeblazen buik
  • Obstipatie
  • Maagzuur
  • Misselijkheid

Jouw variant kan je meer inzicht geven in de oorzaak. Wanneer heb je last van een gebrek aan eetlust? Nadat je veel hebt gegeten? Alleen doordeweeks? Kijk of je een patroon kunt ontdekken.

Geen eetlust, is dat een probleem?

Voor je gezondheid en energie ben je onder andere afhankelijk van je voeding. Wanneer je erg lang niets eet, dan kan dat je uiteindelijk uitputten. Wel wordt dit idee de laatste jaren steeds meer genuanceerd. Zo blijkt vasten goed voor je gezondheid. En er zijn nog extreme voorbeelden. Zo was Wim de Ridder laatst op tv, die vertelt over zijn vijf maanden zonder eten en drinken. Wetenschappelijk is dat niet te verklaren, maar het is wel opmerkelijk.

verminderde eetlust

We mogen best concluderen dat we tegenwoordig te veel eten. Je kunt het beste eten tot je ongeveer 80% vol zit. Eet dus langzaam en bedachtzaam.

Maar: wanneer je structureel last hebt van een gebrek aan eetlust, dan is er misschien toch iets aan de hand. De oorzaken kun een combinatie zijn van lichamelijke en psychologische factoren. Het is van belang om hier iets aan te doen, aangezien langdurig weinig eten je uiteindelijk kan verzwakken.

Lichamelijke oorzaken

Geen eetlust is natuurlijk een nogal algemeen symptoom. Er kunnen tal van oorzaken aan ten grondslag liggen:

  • Een maagontsteking
  • Migraine
  • Een chronische darmziekte of leverziekte
  • Medicatie
  • Zwangerschap
  • Oververmoeidheid
  • Dementie
  • Te weinig bewegen

Denk je dat de oorzaak bij jou fysiek is? Of spelen vooral je emoties en gedachten een rol?

Psychologische oorzaken

Stress en depressie gaan vaak ook samen met een gebrek aan eetlust. Wat betreft stress is dat goed (fysiek) te verklaren. Wanneer je aan het overleven bent, gaat je vertering simpelweg op een lager pitje verder. Je lichaam is vooral bezig met het verhogen van je hartslag, spieren aanspannen, je ademhaling versnellen etc.

Geen eetlust door stress

Je kunt je voorstellen dat wanneer je spijsvertering pauzeert en je toch blijft eten, je maag en darmen ‘vol raken’. Op een gegeven moment zul je last krijgen van een gebrek aan eetlust. De meest duurzame oplossing voor dit probleem is het verlagen van je stress (zie hiervoor ook de andere artikelen op deze website of de online training).

Geen eetlust door een depressie

Wanneer jij het leven als zinloos ervaart, ga je je anders gedragen. Je gaat ook anders eten. Waarom zou je gezond eten, of moeite doen? ‘De andere kant op’ gebeurt er ook iets. Wanneer je darmgezondheid ondermaats is, kun je je somber gaan voelen. We horen het steeds vaker: je darmen zijn je tweede brein. Je darmbacteriën produceren maar liefst 90 procent van het lichaamseigen gelukshormoon serotonine.

Wat eten als je geen eetlust hebt

Hoogsensitiviteit: meer darmklachten

Hoogsensitieve personen hebben vaker last van darmklachten. De darm-hersen-as is gevoeliger voor prikkels. Ook kun je al gauw gevoeliger reageren op ‘lastige’ voedingsstoffen, zoals gluten, lactose en suiker.

Oplossingen voor een gebrek aan eetlust. Wat eten als je geen eetlust hebt?

Jouw oplossing voor je gebrek aan eetlust is een unieke. Toch ga ik proberen wat algemene tips te geven.

Tip 1: Eet meer groenten

Zorg dat je elke dag meer dan 400 gram groenten eet (het normale advies is 250 gram). Dat is erg goed voor je darmgezondheid. Verwerk groente in je smoothies, je scrambled eggs of tofu en leg af en toe wat plakjes komkommer, tomaat en spinaziebladeren op je boterham.

Eet voornamelijk verse groente (en fruit). Zo blijf je honger houden.

Tip 2: Geef je maag een seintje

Je hebt geen eetlust, je maag- en darmen doen het even niet. Je kunt je maag een signaal geven dat ze aan het werk moet, door bepaalde voedingsmiddelen tot je te nemen vlak voor je maaltijd. Goede opties: wat citroensap, augurk, rauwkost. Krijg je daarna trek?

Tip 3: Voeg kruiden toe

Bepaalde kruiden kunnen je eetlust opwekken. Voeg artisjok, paardenbloem en kalmoes toe aan je eten (ik weet het, een beetje exotisch).

Tip 4: Níet drinken

Niet drinken? Ja. Als je voor je maaltijd veel water dringt, dan voel je je sneller vol en blijft een gebrek aan eetlust een probleem. Eet je maaltijd op, en drink daarna een glas water. Zorg wel dat je door de dag heen 1.5 á 2 liter drinkt.

Tip 5: Neem meer de tijd voor je eten

Door ontspannen en met aandacht te eten, help je je maag en darmen een beetje. Probeer dus niet te haasten en een goede sfeer te creëren. Ruim wat meer tijd in voor je ontbijt, lunch en avondeten.

Tip 6: Ga niet direct liggen

Wanneer je na je maaltijd meteen gaat liggen, wordt verteren een grotere uitdaging. Probeer te ontspannen terwijl je zit, staat of loopt.

geen honger

Tip 7: Beweeg dagelijks

Door te bewegen, breng je je eetlust weer op gang. Ga een stuk wandelen, fietsen, of iets anders wat je graag doet.

Tip 8: Meer vezels

We weten het allemaal: vezels zijn goed voor de darmen. Vandaar ook tip 1 wat betreft groenten. Eet daarnaast twee stuks fruit per dag, havermout, peulvruchten en volkorenproducten (brood, zilvervliesrijst). Thuisarts meldt over voedingsmiddelen rijk aan vezels:

  • Volkoren graanproducten: volkorenbrood, roggebrood, bulgur, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout, muesli
    • 3 volkoren boterhammen geven 6 gram vezels
    • 1 portie havermout of muesli geeft 3 gram vezels 
  • Peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen
    • 1 portie bruine bonen geeft 7 gram 
  • Groente
    • 3 opscheplepels kool of sperziebonen geeft 3 gram vezels
    • 1 schaaltje rauwkost geeft 6 gram vezels 
  • Fruit
    • 1 stuk fruit geeft 3 gram vezels
    • een schaaltje rode bessen geeft 8 gram vezels
    • 3 gedroogde vijgen geeft 2 gram vezels 
  • Noten
  • Aardappelen

Vezels remmen uiteindelijk je hongergevoel, dus overdrijf het niet.

Conclusie

Heb je veel last van je gebrek aan eetlust? Ga dan naar je huisarts. Het is soms best lastig om te achterhalen wat de precieze oorzaak is. Stress, depressie, externe factoren, gezondheidsfactoren, ze spelen allemaal op een complexe manier op elkaar in.

Ga aan de slag met de tips hierboven en kijk wat voor jou werkt. Besef dat het verminderen van stress nooit kwaad kan. Net als het eten van meer groentes. Blijf geloven dat er een oplossing is, door steeds in kleine stapjes te blijven onderzoeken! En stap vooral niet over op een rigoureus ander of streng dieet, want dat is niet vol te houden en vaak ook ongezond. Probeer je probleem als een uitdaging te zien en ga er vanuit een positieve energie mee aan de slag.