Werk kan veel voldoening geven – en veel ellende. Wie niet werkt, krijgt al gauw het gevoel dat hij niet meetelt. Sommige hsp’ers vinden het moeilijk om hun plaats te vinden in de moderne maatschappij. Werkplekken zijn tegenwoordig vaak open ruimtes (kantoortuinen), waar mensen continu met elkaar in contact staan. Daarnaast wordt er door managers veelal gestuurd op resultaten. Ook is het niet ongebruikelijk om full-time te werken. Dit zijn zaken die hsp’ers als overweldigend kunnen ervaren. Hoe kan je als hsp’er toch plezier vinden in werk?
Voordat je verder leest, kan ik samenvattend het volgende zeggen: zorg dat je niet overprikkeld raakt en ga op zoek naar je roeping 😉
Voordat we kijken naar de tips is het ook leuk eens te kijken naar het historisch belang van een sensitieve ‘klasse’. Van oudsher was er behoefte aan een bedachtzame groep van geestelijk verzorgers en adviseurs. Zij waarschuwden tegen oorlogen en vroegen aandacht voor het welzijn van de bevolking. Ze konden de heersende klasse afremmen en bijsturen. Met hun bedachtzame aard en hun rol op de achtergrond konden ze veel betekenen voor een vorst. Ook werden ze vaak geraadpleegd voor persoonlijke zaken, zoals relaties en onzekerheden.
Vandaag de dag zien we dat hsp’ers vaak een adviserende, onderzoekende of creatieve rol vervullen.
Tip 1: Zoek naar een werkplek waar je je taken in je eigen tempo kan uitvoeren
Hsp’ers gaan eerder voor kwaliteit dan kwantiteit. Je voelt je goed wanneer je kwalitatief goed werk kunt leveren, zonder dat je erg onder druk wordt gezet.
Tip 2: Vermijd beroepen die over het algemeen niet bij hsp’ers passen
Hsp’ers gedijen het beste in een prettige en prikkelarme omgeving waarin ze zelfstandig kunnen werken zonder een al te hoge werkdruk. Onderstaande beroepen passen waarschijnlijk minder goed bij de gemiddelde hsp’er:
Ongeschoold en laagbetaald werk
Hierbij gaat het vaak om productiewerk, fabriekswerk en eenvoudig administratief werk, zoals invoerwerk. Hsp’ers missen op een gegeven moment een gevoel van betekenis en branden hierdoor op.
Competitieve werkomgeving
Een voortdurende hoge werkdruk is voor hsp’ers te veel en kan leiden tot overspanning of burn-out.
Onpersoonlijke werkomgeving en grote bedrijven
Hsp’ers houden van persoonlijk contact en werken op basis van vertrouwen. In grote bedrijven is dit vaak wat lastiger.
Vertegenwoordiger of verkoper
Hsp’ers zijn vaak te eerlijk en zachtaardig voor deze functies. Ze houden er niet van druk uit te oefenen op mensen om zo snel mogelijk iets te kunnen verkopen. Ook vinden ze het lastig meer nadruk te moeten leggen op de positieve punten van een product of dienst en de nadelen wat minder te benadrukken.
Leidinggevende functies
Hsp’ers kunnen natuurlijk goede leiders zijn, maar voor sommigen is de druk te groot. Hsp’ers zijn vaker adviseur.
Tip 3: Onderzoek beroepen die bij hsp’ers passen
Veel hsp’ers zijn werkzaam in zelfstandige beroepen, waarin ze creatief kunnen zijn (kunstenaar, schrijver, journalist, wetenschapper). Voorbeelden van beroepen waar hsp’ers goed tot hun recht kunnen komen zijn onder andere adviseur, schrijver, journalist, filosoof, historicus, rechter, kunstenaar, wetenschapper, psycholoog, therapeut, leraar, theoloog, regisseur, acteur, architect en uitvinder. Laten we een aantal functies nader bekijken:
Kunstenaar
Hsp’ers hebben vaak een goed oog voor schoonheid en harmonie.
Onderzoek
Hsp’ers zijn creatieve denkers. Ze werken precies en gaan voor kwaliteit. Dit maakt hsp’ers goede onderzoekers (wetenschap, maar ook daarbuiten).
Dienstbare beroepen
Veel hsp’ers hebben een dienstbare instelling en zijn zich bewust van het lijden van anderen. Ze kiezen vaker voor beroepen als huisarts, verpleegkundige, verzorgende of maatschappelijk werker. De valkuil bij dit soort banen is dat de hsp’er zich te veel gaat inleven en overprikkeld raakt. Er is bij deze beroepen sprake van een hoge werkdruk wat niet echt samengaat met een hsp’er.
Een andere manier waarop je een dienstbaar beroep kunt uitoefenen is aan de slag gaan als gespecialiseerde therapeut of coach. Hsp’ers kunnen vaak hun creativiteit, intuïtie, en sensitiviteit inzetten om aan te voelen wat een ander nodig heeft.
Docent
Hoogsensitieve leraren hebben een goed oog voor wat de leerlingen bezighoudt. Doceren is hun roeping. Het is echter een uitdagend, pittig beroep, dus de hsp’er moet zijn grenzen goed bewaken.
Natuur of dieren
Hsp’ers voelen een sterke verbinding met de natuur en trekken zich graag terug om te gaan wandelen en zich op te laden. Je kan besluiten aan de slag te gaan als boswachter, natuurgids of reisleider. Het verblijven in een natuurlijke omgeving is minder belastend dan kantoorwerk, omdat je voldoende beweging en frisse lucht hebt en er sprake is van afwisseling van omgeving. Anderen werken liever met dieren en worden dierenverzorger, dierenarts, asielmedewerker, dierentuinmedewerker of hondenuitlater.
Ondernemerschap
Ondernemerschap geeft hsp’ers de vrijheid en zelfstandigheid om hun eigen ding te doen en er ook nog eens voor betaald te krijgen. Als ze voldoende zelfkennis en zelfvertrouwen hebben opgebouwd, durven ze de stap te maken. Het is alleen wel even opletten dat je je als hsp’er realiseert dat je goed bent in het creatieve gedeelte en de ideeën; de uitwerking en marketing kan lastig zijn. Probeer daarom goed na te denken wat bij je past en wat niet. Een oplossing kan zijn de samenwerking op te zoeken met mensen die goed zijn in de dingen die je als hsp’er niet liggen.
Huisman of -vrouw
Iemand kan erg gelukkig zijn in de thuissituatie en voldoening halen uit de zorg voor het gezin. Wel kan het voor een hsp’er frustrerend zijn om het gevoel te hebben dat veel van je kwaliteiten onbenut blijven.
Tip 3: Match je werk met je kwaliteiten
Het geeft energie wanneer je doet waar je goed in bent. Onderzoek dus je kwaliteiten en vraag je af waar je deze in zou kunnen zetten (zie tip 2).
Tip 4: Neem voldoende pauzes
Zorg dat je prikkelvrije pauzes neemt (geen computer, geen gesprekjes etc.). Ga bijvoorbeeld even naar buiten en eet je boterhammen al wandelend op. Geniet van de frisse lucht en de omgeving. Hier lees je hoe je effectief pauze kunt nemen.
Tip 5: Stop met multitasken!
Multitasken is inefficiënt en vermoeiend. Als hsp’er kun je het beter vermijden, zodat je meer aankunt en meer gedaan krijgt.
Tip 6: Koop een noise-cancelling headphone
Je kunt je beter concentreren en overprikkeling op kantoor voorkomen door een noise-cancelling headphone te dragen. Na de nodige research kwam ik uit op de Sony WHM-1000XM4 – die werkt erg goed. Speel rustige muziek af zonder tekst. De koptelefoon komt ook goed van pas in het openbaar vervoer! (Ik ben recent overgestapt op Sony WF-1000XM4 – Volledig draadloze oordopjes met Noise Cancelling, de beste op de markt, heel tevreden.)
Tip 7: Ga voor intrinsieke motivatie
Ga op zoek naar werk waar je echt blij van wordt en waar je energie van krijgt (toegegeven: dat kan een lang proces zijn). Als je ergens alleen maar voor het geld werkt, houd je het niet lang vol. Toch moet je ook gewoon de kost verdienen. Als je nog niet het werk hebt gevonden waar je warm van wordt, zorg dan dat je in je vrije tijd wel datgene doet waar jij echt blij van wordt. Probeer uiteindelijk je geld te verdienen met je roeping (ikigai).
Tip 8: Creëer ideale werkomstandigheden
Je gedijt het best in een prikkelarme omgeving. Een rustige, stille ruimte (tip 6) waar je met een paar collega’s werkt, is ideaal. Hopelijk valt er natuurlijk licht naar binnen en ben je niet afhankelijk van de tl-buis.
Tot zoverre de 8 tips voor fijn werk!
Bron: https://www.karinrutjes.nl
Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Interessant. Is er ook loopbaanbegeleiding die je aan zou raden (met verstand van HSP)?
Dat hangt er ook vanaf waar je nu woont? Wat komt er uit een google search als je zoekt op loopbaanbegeleiding, hsp en je stad?? 🙂
In de praktijk denk ik wel dat veel loopbaanbegeleiders, die enige gevoeligheid hebben ontwikkeld, in staat zijn om hsp’ers te begeleiden.