Jos Nierop

Gouden tip voor HSP’ers om overprikkeling te voorkomen – Talks at Google

Hoogsensitiviteit

Alane Freund hield onlangs een presentatie bij Google over hoogsensitiviteit. Deze wetenschapster en therapeut werkt(e) veel samen met Elaine Aron, die de term hsp introduceerde. Alane deelde een nuttige tip en daarna ging ze in op de vijf voorwaarden om te kunnen floreren als hsp’er.

Hsp’er – ogen dicht

De grootste uitdaging voor hoogsensitieve personen is overprikkeling. Aangezien hsp’ers prikkels diepgaander verwerken, raken ze sneller overprikkeld. 80% van de externe prikkels die we opvangen, vangen we op via onze ogen. De direct toepasbare tip om overprikkeling te voorkomen is dan ook simpel: sluit vaker je ogen. Wanneer je op de wc zit; in de auto gedurende 30 seconden voordat je gaat rijden; in de trein. Geef je brein korte pauzes, zodat deze de tijd krijgt om wat te kalmeren. Hoef je alleen maar je ogen te sluiten, is het zo simpel? Jazeker.

Vijf voorwaarden om te floreren

De onderzoekster is momenteel een boek aan het schrijven over hoogsensitiviteit en volgens haar zijn er vijf dingen nodig om als hoogsensitief persoon te kunnen floreren:

  1. Weet dat deze aangeboren eigenschap echt bestaat.
  2. Ontwerp een leven dat past bij wie je bent. Alane benadrukt het belang van rustmomenten en zaken als meditatie, yoga, therapie, lichaamswerk en tijd in de natuur doorbrengen.
  3. Beschouw je verleden vanuit je opgedane kennis over hoogsensitiviteit. Vond je verjaardagsfeestjes vervelend of eng? Misschien concludeerde je hieruit dat je angstig bent, terwijl het eigenlijk wil zeggen dat een druk verjaardagsfeestje niet iets is waar je als prikkelgevoelig persoon van geniet. Wat was er eigenlijk aan de hand?
  4. Genees van trauma’s. Hoogsensitieve kinderen ervaren hun opgroeien vaak als een stressvol; de wereld is snel en druk en er wordt veel verwacht van kinderen. Met een therapeut kun je pijn uit het verleden verwerken.
  5. Ga relaties aan met andere hoogsensitieve personen. Dit zorgt voor minder eenzaamheid en zorgen. Je kunt sneller inzien dat je normaal bent en dat er vele manieren zijn om van deze eigenschap te genieten.