hsp kenmerken

Jos Nierop

Hoogsensitief | 16 HSP-kenmerken

Hoogsensitiviteit

Hieronder deel ik 16 HSP-kenmerken. Wanneer je hoogsensitief bent, zul je je in veel van deze kenmerken herkennen, al is iedereen natuurlijk uniek.

1. Prikkels komen sterk bij je binnen

Hierdoor kun je extra gevoelig zijn voor harde geluiden, felle lichten en geuren. Je vindt een-op-een contact vaak prettiger dan groepscontact, tenzij je extravert bent.

Wat hier aan de hand is, is dat je prikkels diepgaander verwerkt. Daardoor ben je je bewust van meer details en nuances.

2. Je hebt een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen

Empathie ontstaat bij jou vanzelf. Al van jongs af aan voelde je mee met mensen die het moeilijk hadden.

3. Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel en neemt het vaak op voor de underdog

Tegelijk ben je vaak hard voor jezelf, want ook jij moet aan je eigen standaard voldoen (perfectionistisch). Je meet kortom met twee maten.

4. Je neemt veel details waar

Ook ben je goed in het voelen van de sfeer in een groep. Je neemt je omgeving waar in al zijn nuances en kan van daaruit zorgen voor een fijnere sfeer.

5. Je handelt gewetensvol

Bij kenmerk drie gaf ik al aan dat je een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebt. Deze pas je ook toe op je eigen gedrag. Wat je doet moet eerlijk en rechtvaardig zijn.

6. Je snel afgewezen voelen

De angst voor afwijzing en de focus daarop is vaak sterk aanwezig. Van jongs af aan was je gevoelig voor negatieve ervaringen, en die hebben je gevormd tot wie je nu bent.

7. Je functioneert minder goed als je geobserveerd of geëvalueerd wordt

Je bent op je best wanneer je in relatieve rust en ruimte je werk kunt doen. Wanneer er mensen naar je kijken en je beoordelen, dan neemt de spanning behoorlijk toe.

8. Je hebt relatief vaak last van stress, spanning en fysieke klachten, zoals hoofdpijn, allergieën, maag- en of darmklachten

Hierboven gaf ik al aan dat je prikkels diepgaander verwerkt. Je zenuwstelsel staat dus wat fijngevoeliger afgesteld. In de praktijk zien we dat dit kan leiden tot wat fysieke klachten.

9. Veranderingen kosten je vaak veel energie

Je hebt veel tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie. Er zijn dan veel prikkels om tot je te nemen en het kost veel energie om die allemaal te verwerken.

10. Je stelt je dienstbaar op

Je bent vaak gericht op anderen en hun behoeften. Je vindt het fijn om te helpen.

11. Je hebt een gevoelig lichaamssysteem 

Je kunt snel en heftig reageren op warmte en kou, ongeschikt voedsel, alcohol of juist een gebrek aan voeding en vocht.

12. Je hebt meer tijd nodig bij het maken van keuzes

Je hebt niet altijd je antwoord paraat, aangezien je tijd nodig hebt om alle prikkels te verwerken en ordenen. Dan kan lastig zijn in een vergadering.

13. Je beschikt over een sterke intuïtie

Dát is je kracht! Je intuïtie kan je de weg wijzen.

14. Je put energie uit de natuur, muziek, schoonheid, harmonie, verbinding, creativiteit en/of de kunst

Je wordt snel op een positieve manier geraakt door schoonheid. Je houdt erg van harmonie, verbondenheid en mooie of inspirerende creaties.

15. Je raakt sneller overprikkeld

Toch kan er – wanneer je doorschiet naar te weinig doen – ook onderprikkeling optreden. Het sleutelwoord is natuurlijk balans.

16. Je hebt veel alleen-tijd nodig om alle prikkels te verwerken

Verwerkings- en hersteltijd zijn een must. Wanneer je alleen bent, kun je rustig en diep nadenken; het liefst in een donkere, gezellige ruimte.

Heb je last van stress en oververmoeidheid vanwege je hoogsensitiviteit? Deze zelfhulpmodule kan je helpen om de balans te herstellen.

Hoogsensitiviteit brengt kortom vele voor– en nadelen met zich mee! Wil je na het lezen van deze kenmerken onderzoeken of je hoogsensitief bent? Hier kun je een testje doen.

Herken je je niet in bovenstaand lijstje? Hier vind je de kenmerken van extraverte HSP’ers.

Wil je meer weten over dit interessante persoonlijkheidskenmerk? Ik kan je onderstaande boeken van harte aanbevelen!

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.