hsp

Jos Nierop

Kenmerken van de extraverte HSP’er

Hoogsensitiviteit

Wat betekent het wanneer je zowel hoogsensitief als extravert bent? Het liefst zou ik nu direct een lijstje delen van een aantal kenmerken van extraverte hsp’ers. Het onderzoek naar hoogsensitiviteit presenteert echter een complexer verhaal.

Verschillende soorten hoogsensitiviteit

Wanneer je denkt aan hoogsensitiviteit, denk je in eerste instantie aan stille, terughoudende types. Hoogsensitieve personen zijn er echter in vele soorten en maten. Zo zijn er nog drie types:

  1. Extraverte hsp’ers (30%). Ze putten energie uit sociaal contact. Hierover gaat dit artikel.
  2. Sensatiezoekers – High Sensation Seekers. Ze ervaren de zucht naar intense, nieuwe ervaringen. Zowel een introvert als een extravert persoon kan een HSS zijn.
  3. Strong willed. Mensen met een sterke wil hebben een sterk innerlijk kompas. Hsp’ers zijn vaker meegaand, aangezien ze verlangen naar harmonie en goedkeuring. De combinatie hoogsensitiviteit en strong willed zorgt soms voor schuldgevoelens. Zowel een introvert als een extravert persoon kan natuurlijk strong willed zijn.

Elaine Aron duidt het verschil tussen extraversie-introversie en HSS (zie punt 2) als volgt:

Het kan lijken alsof alle sensatiezoekers extraverte mensen zijn en er geen verschillen tussen hen bestaan. […..] Introverte sensatiezoekers hebben gekozen voor een strategie om nieuwe ervaringen niet te zoeken via contact met andere mensen (wat in de ogen van een sensitieve persoon te prikkelend of te gevaarlijk kan zijn), maar via bijzondere emotionele ervaringen en verkenningen […]. Of ze ondernemen opwindende activiteiten alleen of met één goede vriend.

Aron (2010)

Het verschil tussen introversie en extraversie is de mate waarin er energie wordt geput uit het contact met andere mensen. Het tweede punt (sensatie-zoeken) gaat meer over de vraag of je verlangt naar nieuwigheden; nieuwe interessante prikkels.

Sensatiezucht is het zoeken van nieuwe, gevarieerde, complexe en intense sensaties en ervaringen en de bereidheid om daarvoor risico te nemen.

Schultz (2009)

Een introvert persoon kan dus een sensatiezoeker zijn en een extravert persoon hoeft dat niet te zijn. Introverte hoogsensitieve sensatiezoekers zoeken hun spanningsmomenten alleen of bijvoorbeeld met een vriend of vriendin; door in nieuwe studie-onderwerpen te duiken, door kunst te maken, meditaties of door alleen op pad te gaan in onbekend gebied.

Introvert versus extravert

Waarschijnlijk weet je al of je meer introvert dan extravert bent, maar lees toch eens deze omschrijving:

Een introvert persoon is gericht op zijn innerlijke belevingswereld; wat je denkt en wat je voelt. Zij krijgt nieuwe energie door zich af te zonderen. Een extravert persoon is gericht op de buitenwereld en andere mensen. Extraverte mensen zoeken anderen op om zich op te laden. Introverte mensen mijden juist anderen als ze moe zijn.

Deze eigenschap is afhankelijk van de context. Tijdens een sportwedstrijd voel je je wellicht anders dan in een klaslokaal. Wel is er altijd sprake van een voorkeur voor ofwel opladen in gezelschap ofwel alleen.

Extraverte HSP’ers

We weten dat 30% van de hsp’ers extravert is – en dat sommigen van hen High sensation seekers zijn. Alle extraverte hsp’ers verlangen naar sociale prikkeling. Het lastige van de combinatie extraversie en HSP is dat de sociale prikkeling soms te veel kan zijn. Je wilt tegelijk op het gaspedaal en de rem trappen.

HSP/HSS is natuurlijk ook een ingewikkelde combinatie. Je leeft ook dan met je linkervoet op de rem en tegelijk met je rechtervoet op het gaspedaal. Het is een uitdaging om de balans te vinden tussen de honger naar nieuwe ervaringen en je behoefte aan rust. Al snel voel je verveling en schreeuwt je brein weer om nieuwe prikkels. Wanneer je zowel hoogsensitief, extravert als HSS bent – dan is er sprake van een mooie cocktail aan eigenschappen 😉

Kenmerken van extraverte HSP’ers

Naast de gebruikelijke HSP kenmerken, zijn er wat onderscheidende kenmerken voor extraverte HSP’ers:

  1. Van veel alleen zijn raak je futloos.
  2. Je kunt soms doorschieten wat betreft je behoefte aan sociaal contact. Wanneer je te veel blijft gassen, ligt burn-out op de loer.
  3. Je gaat liever iets actiefs doen met anderen dan in je eentje op de bank tv kijken.
  4. Je verveelt je sneller wanneer je alleen bent.
  5. Je bent graag onder de mensen. Wanneer je je goed voelt, kun je opladen van het contact met andere mensen.

Wil je meer weten over dit interessante persoonlijkheidskenmerk? Ik kan je onderstaande boeken van harte aanbevelen!


Bronnen

Aron, E. (2010), Hoog sensitieve personen & psychotherapie, De Arbeiderspers, Amsterdam.

Schultz, D. en S. Schultz (2009), Theories of Personality, Wadsworth/Cengage Learning.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.