Wanneer je te lang achter elkaar hetzelfde doet, werk je jezelf in de problemen. Te lang naar een scherm staren, te lang zitten, te lang typen en klikken… In alles wat we doen, kunnen we het beste zoeken naar balans, surfend op de golf van in- en ontspanning.
Bovenstaand plaatje geeft die belangrijke golfbeweging weer. Wat je hier echter niet ziet, is dat dit ook geldt voor de uren in een dag. Wanneer je jezelf forceert om door te werken, heeft dat vervelende consequenties:
Zonder pauzes geen psychologische energie, zonder psychologische energie geen denkwerk
Wie te lang doorwerkt, put zijn brein uit en wordt minder productief. Onze hersenen hebben een aandachtsspanne van ongeveer veertig minuten. Je hoeft maar korte tijd met iets anders bezig te zijn, om je daarna weer beter te kunnen concentreren op je werk. Tijdens je pauze krijgen je hersenen de tijd alles op een rijtje te zetten en nieuwe, creatieve verbanden te leggen. Pauzes leiden tot doorbraken! 😉
Te lang doorwerken kan zorgen voor hoofdpijn
Wanneer je jezelf vanwege deadlines forceert twee uur achtereen te werken, kan dit leiden tot spanningshoofdpijn. Zonde, want een pauze hoeft echt niet lang te duren (8 minuutjes)! Het is begrijpelijk dat je door wilt werken wanneer je in de zone zit, maar je werk gaat er toch echt op achteruit. Wanneer we rustmomenten structureel overslaan, groeit uiteindelijk de kans op overspanning en burn-out. Je maakt dan namelijk chronisch te veel stofjes aan die je alert houden (en je vult dit mogelijk aan met cafeïne).
“Wanneer er meer van ons gevraagd wordt, hebben we de neiging om harder door te werken. Het probleem is alleen dat we, zonder enige rust en tijd om te herladen, meer fouten maken en minder gefocust zijn op onze taken.” – Tony Schwartz, energy management expert
Wil je productief en creatief werken en tegelijk aan het einde van de dag energiek naar huis gaan? Neem je pauzes dan serieus. Hieronder de links naar de twee vervolgblogs, waar we dit in de praktijk brengen.
Waarom pauzes nemen onder werktijd zo belangrijk is (dit artikel)
Zo neem je effectief pauze
Bewegen op de werkvloer – tips