liefdevol grenzen stellen

Jos Nierop

Liefdevol grenzen stellen, hoe doe je dat? 3 tips

Grenzen

Liefdevol grenzen stellen naar volwassenen, hoe doe je dat? Zie het eens voor je: we wonen met 17 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde. In steden als Amsterdam en Utrecht zijn we dicht op elkaar gepakt. Veel mensen hebben een drukke baan, relaties, een auto, familieleden en persoonlijke doelen. In alle haast vragen ze jou soms om hulp. Of ze vragen je impliciet om erkenning of liefde. Om je staande te houden in deze dynamiek van interpersoonlijke drukte is het nodig dat je goed bent in liefdevol grenzen stellen – naar iedereen.

In dit stuk wil ik je bovendien waarschuwen voor het alternatief: wie geen grenzen stelt, wordt geleefd en verliest zichzelf en het contact met zijn essentie.

liefdevol grenzen stellen volwassenen

Wat is liefdevol grenzen stellen?

Liefdevol grenzen stellen betekent dat je duidelijk aangeeft waar jouw grens ligt, zonder het contact met de ander te verliezen. Deze term is meestal van toepassing op het grenzen stellen bij kinderen. Maar ook bij volwassenen is er niets mis met de toevoeging ‘liefdevol’. Die toevoeging maakt grenzen stellen juist een stuk makkelijker. Je voelt dan namelijk dat het helemaal niet jouw intentie is om de ander te kwetsen.

Waarom liefdevol grenzen stellen?

Liefdevol grenzen stellen is niet makkelijk, en met reden:

  • Je wilt anderen niet kwetsen.
  • Je bent bang dat de relatie eronder zal lijden.
  • Je bent bang dat er ruzie ontstaat.
  • Wat als je levenssituatie erdoor zal verslechteren, bijvoorbeeld door het verlies van je baan of andere mogelijkheden.

Toch is grenzen stellen en ‘nee’ zeggen erg belangrijk.

Daring to set boundaries is about having the courage to love ourselves even when we risk disappointing others.

Brené Brown

Wanneer je je grenzen uitspreekt, oefen je in zelfliefde. Je doet wat bij je past en je draagt zorg voor wat je nu nodig hebt. Wanneer je van jezelf houdt, dan kan het niet anders dan dat je geregeld je grenzen aan moet geven. Dat kan zonder de liefde voor de ander te verliezen.

grenzen stellen

Liefdevol grenzen stellen: 3 tips

Je grens aangeven is soms spannend. Wat het is heel goed mogelijk dat mensen teleurgesteld kunnen reageren. Deze drie tips helpen je hierbij.

Tip 1: Neem de reactie niet persoonlijk

Besef dat iedereen een leven leidt zoals jij. Ze denken, voelen en ervaren ontzettend veel. Soms kan een boodschap net even te veel zijn, waardoor iemand fel reageert. Probeer dit door je heen te laten gaan, alsof je transparant bent. De felle reactie is een uiting van stress en zegt niet per se iets over jou. Als mens is het je goed recht om je grens aan te geven. Dat is vrijheid.

Givers need to set limits because takers rarely do.

Rachel Wolchin

Tip 2: Blijf in contact met de ander

Grenzen stellen is niet alleen succesvol wanneer je het op een ‘agressieve’ of zeer duidelijke manier doet. Je kunt in contact blijven met de ander, door oogcontact te maken en stiltes te laten vallen. Luister echt naar de ander, maar blijf in verbinding met jezelf en je besluit. Je kunt met iemand meeleven en meevoelen en tegelijk compassievol aangeven dat je dit nu nodig hebt. Wanneer je op deze manier je grens aangeeft, zal de ander zich meer gehoord en gezien voelen. Het helpt wanneer je je hand op je hart legt wanneer je dit doet.

Tip 3: Denk aan je cirkel van invloed

Laatst schreef ik een blog over de cirkel van invloed. Het is belangrijk om in te zien dat jij niet verantwoordelijkheid bent voor anderen; je kunt ze niet ‘helen’ of veranderen. Zij zijn verantwoordelijkheid voor hun emoties, gedachtes, doelen en taken. Zie dit als cirkels om elk persoon, die elkaar maar een klein beetje overlappen. Wanneer iemand iets doet of zegt wat je niet bevalt, besef dan dat dat grotendeels buiten je cirkel van invloed valt. Voel eventueel compassie voor die persoon, maar laat het verder los.

Walls keep everybody out, boundaries show people where the door is.

liefdevolle grenzen stellen

Conclusie

Liefdevol grenzen stellen is een basisvaardigheid in een drukke en verbonden wereld. Zeker gestreste mensen maken maar al te graag gebruik van jouw ‘diensten’. Eenzame mensen willen misschien dat je ze een gevoel van erkenning of verbondenheid ‘geeft’. Het is belangrijk om in contact te blijven met jouw behoeftes, om daar vervolgens een cirkel omheen te trekken. Wanneer je merkt dat iets te veel is voor je, of niet bij je past, zeg dan ‘nee’ uit liefde voor jezelf.

Er is dan nog steeds een deur waardoor mensen naar binnen kunnen, maar de muur daaromheen beschermt jou tegen invloeden van buitenaf. Geef je grenzen liefdevol aan, niemand anders zal dat voor je doen.

Ik heb ook een video gemaakt over grenzen stellen: