minimalisme minder doen en meer bereiken. Houd het simpel

Jos Nierop

Je bereikt meer door minder te doen! Minimalisme als werkwijze

Minimalisme, Productiviteit

We hebben het druk; worden overspoeld door mailtjes, taken, verzoeken, afspraken, informatie en verplichtingen.

Dit leidt na verloop van tijd tot iets wat ik ‘onproductief druk zijn’ noem.

Je werkt wel hard, maar waartoe?

Voel je je onproductief druk omdat je lukraak aan de doelen van de mensen om je heen werkt?

Voel je je onproductief druk omdat je continu afgeleid raakt en niets gedaan krijgt?

Minimalisme als werkwijze – minder doen en meer focussen en bereiken – is het antwoord op deze lastige situatie.

Minimalisme – maak ruimte voor je dromen door te vereenvoudigen

Door er bewust voor te kiezen om minder te consumeren en minder te doen, maak je weer ruimte voor je eigen dromen. Je hebt het dan minder druk met overal maar moeten zijn – naast het vullen van je bankrekening.

Door te kiezen voor eenvoud in alles wat je doet, ontstaat er focus op die paar dingen die er voor jou echt toe doen.

Focus is noodzakelijk om dingen te bereiken; het zorgt er daarnaast ook voor dat je resultaten kwaliteit uitstralen in plaats van kwantiteit. Aandacht levert kwaliteit.

Minimalisme afb 10

Hoe kies je voor eenvoud? Hoe kies je voor een simpel leven zoals ik dat hierboven filosofisch omschrijf?

Het is eigenlijk heel simpel:

  1. Bepaal wat voor jou essentieel is (zie Hoe bepaal je jouw essentie?).
  2. Elimineer alles wat daarbuiten valt.

Focussen op die paar dingen die voor jou essentieel zijn, geeft voldoening.

Al je energie stroomt namelijk weer naar jouw doelen. De pijltjes wijzen niet alle kanten op, maar wijzen in dezelfde richting en versterken elkaar. In plaats van een beetje van alles te doen, besluit je daadwerkelijk te kiezen voor het essentiële. Je voelt je weer productief en wat je doet geeft voldoening.

Sta je open voor het idee dat je juist meer kunt bereiken door minder te doen? Door te focussen en versimpelen kun je echte resultaten behalen. Laten we eens onderzoeken hoe dat er in de praktijk uitziet.

Minimalisme afb

Mijn conclusie volgt uit de volgende principes, die je in de praktijk kunt uittesten:  

  1. Stel grenzen. Door grenzen te stellen, moet je je wel beperken tot de essentie. Leer dus bij alles wat je doet grenzen aan te brengen. Welke sport wil je doen? Hoe vaak wil je uit? Hoe lang kijk je tv? Welke 2 taken ga je vandaag volbrengen? Wat is je allerbelangrijkste doel dit jaar?
  2. Bepaal wat de essentie is. Door voor de essentie te kiezen, sorteer je met weinig middelen veel effect. Kies altijd voor de essentie; daarmee haal je het meeste uit je tijd en energie. Stel dus de moeilijke vraag: wat is mijn belangrijkste doel? Wat is mijn belangrijkste project? Wat is vandaag mijn belangrijkste taak? In plaats van de hele dag brandjes te blussen en mailtjes te beantwoorden, besluit je om je aandacht te richten op het volbrengen van jouw belangrijkste taak.
  3. Vereenvoudig. Elimineer wat niet essentieel is. Leer nee zeggen, leer taken over te dragen aan anderen, leer the fear of missing out te dragen en naast je neer te leggen, neem genoegen met minder.
  4. Focus. Focus is het belangrijkste instrument om effectiever te worden; focus op het essentiële. In de praktijk betekent dit dat je maar 1 taak tegelijk doet. Besluit wat voor jou nu van belang is, en negeer het overige; geef het al je aandacht.
  5. Leer nieuwe gewoontes aan. Leer nieuwe gewoontes aan om duurzame verbeteringen te realiseren in het recht doen aan je essentie. Veel mensen hebben dezelfde doelen, maar slechts een paar mensen behalen dat doel (een boek schrijven bijvoorbeeld). Een doel stellen garandeert op zichzelf dus weinig. Het zijn juist je dagelijkse gewoontes die je elke dag een klein stapje dichter bij je doelen kunnen brengen. Dagelijkse gewoontes zijn allesbepalend. Lees hier welke 12 gewoontes essentieel zijn voor het vereenvoudigen van je leven zoals ik dat in dit artikel omschrijf.
  6. Begin klein. Voer nieuwe gewoontes stapsgewijs in om zeker te zijn van succes. Of het nu gaat om mediteren, slechts twee keer per dag je mail checken of hardlopen – het kost moeite om goede gewoontes aan te leren. Begin dus heel klein en bouw op je succesjes.
Minimalisme afb 2

Conclusie

Dit artikel schreef ik om te laten zien dat je meer kunt bereiken door minder te doen. Dit klinkt onlogisch, en het voelt verleidelijk om gewoon hard te blijven werken, in de hoop dat je productief bent. Ben je echter klaar met het gevoel van onproductief druk zijn, dan is het belangrijk zicht te krijgen op wat voor jou essentieel is; vervolgens kun je de 12 gewoontes aanleren om jouw essentie daadwerkelijk alle aandacht te geven die ze verdient.

En essentie klinkt misschien als een vreemd woord, maar het wil alleen maar zeggen: ‘dat wat jij werkelijk belangrijk vindt’.

Los van dit alles wil ik je vooral dit simpele basisprincipe meegeven: doe minder en focus al je energie op 1 ding.

Onderzoek wat werkelijk belangrijk is en zorg dat je dat vandaag gedaan krijgt. Alle mailtjes en eisen van anderen kunnen wachten. Onderzoek wat jij in dit leven aandacht wilt geven en voorkom zo dat je geleefd wordt.

Minimalisme als werkwijze geeft inzicht in hoe dit er in de praktijk uitziet.