controle loslaten

Voor veel mensen is het loslaten van controle een uitdaging, maar waarom eigenlijk? Dat komt ten eerste door hoe we ‘gebouwd’ zijn. Mensen zijn dieren, gefocust op het detecteren van gevaar, op overleven. De controle loslaten is als ontspannen, en dat kan je kwetsbaar maken voor aanvallen van buitenaf.

De controle loslaten is ten tweede lastig vanwege negatieve ervaringen uit het verleden. Bij ieder mens gaan er dingen mis: we falen, verliezen, lijden pijn… Veel mensen ontwikkelen de overtuiging dat, wanneer ze de controle loslaten, het weer mis zal gaan.

Hieronder geef ik vijf tips waarmee je de controle wat meer kunt loslaten. Eerst kijken we uiteraard naar wat dat eigenlijk is en waarom het belangrijk is.

Wat is de controle loslaten?

We proberen steeds van alles te controleren: ons inkomen, hoe mensen ons zien, hoe we wonen, het weer, onze gezondheid, de toekomst…

De cirkel van invloed leert ons dat we op veel zaken geen invloed hebben. Toch proberen we ook die zaken te beïnvloeden; dat is een automatisme geworden.

Dat is als zwemmen tegen de stroming in; die geforceerde energie verdringt gevoelens van plezier en vertrouwen.

De controle loslaten wil zeggen dat je stopt met je poging om alles (perfect) te controleren. In plaats daarvan kies je er soms bewust voor om eens lekker uit te ademen en alles te laten voor wat het is.

controledrang

Waarom is controle loslaten belangrijk?

Wanneer het je niet lukt om af en toe de controle los te laten, dan is het leven een stuk minder leuk. Je leeft dan vanuit een gespannen, geforceerde energie en dat werkt blik vernauwend. Het is moeilijker om de bloemetjes en de bijtjes te zien.

Ook kost overmatig controleren veel energie. Veel denken is vermoeiend, net als onnodig veel werken.

5 tips om de touwtjes te laten vieren

Laten we direct onderzoeken wat je kunt doen om wat meer in het hier en nu te leven. Tip 1 gaat daarover.

Tip 1: Kies volledig voor het hier en nu

Laten we beginnen met de belangrijkste tip. Eckhart Tolle heeft mij doen inzien dat het hier en nu eigenlijk alles is wat we ooit ervaren. De toekomst of het verleden kun je niet direct ervaren, alleen maar in je gedachtes (die altijd zeer gekleurd/subjectief zijn). Het enige wat je in het leven te doen staat, is het hier en nu ervaren, omarmen, beleven.

Angst gaat veelal over de toekomst, somberte vaak over het verleden. Een zeer waardevolle oefening is steeds weer bewust kiezen voor het hier en nu, door al je aandacht daarheen te brengen en te beseffen dat dit alles is wat nu werkelijk is. Het hier en nu is eigenlijk het enige wat je hoeft te ‘controleren’, maar aangezien het er al is, is controle niet het goede woord. Je hoeft slechts het hier en te ervaren, en in te spelen op wat er nu is.

Het leven blijft stromen, en hierin hebben wij maar een klein beetje controle. Leven vanuit dat inzicht kan je helpen om de touwtjes wat te laten vieren.

Tip 2: Breng je controle-triggers in kaart

Kijk eens wat bewuster naar de zaken waar jij controle over probeert te krijgen. Maak een lijstje, bijvoorbeeld:

  • Hoeveel geld ik verdien;
  • hoe mijn collega’s me zien;
  • of er een geliefde in mijn leven is;
  • hoe gezond en energiek ik ben;
  • hoe mijn vrienden me zien;

Zo’n lijstje maakt vaak duidelijk dat het helemaal niet zo gek is dat we controle willen uitoefenen. Natuurlijk wil je bovenstaande zaken! Waar het om gaat, is dat je zaken opschrijft die een geforceerde energie in je leven en lichaam brengen. Reflecteer vervolgens op elk punt; durf je als experiment de controle wat los te laten? Wat heb je daarvoor nodig? Waarom zou je voor dat punt best de controle wat los kunnen laten? Bedenk een aantal goede argumenten en schrijf ze op.

de controle loslaten

Tip 3: Voel de behoefte aan controle

Het is normaal dat de behoefte aan controle regelmatig van zich laat horen. Hoe voelt dat bij jou? Ga je hoger ademhalen, sneller werken, je spieren aanspannen, en elke vijf minuten je mail checken?

Sta jezelf toe om mens te zijn door dit gevoel te accepteren. Blijkbaar ben je angstig en wil je veilig zijn. Benader jezelf met zelfcompassie, liefdevol en geduldig. Vraag jezelf: wat heb je nu nodig? Kan ik iets voor je doen?

Tip 4: Het leven (dus jij ook) hoeft niet perfect te zijn

Controle loslaten gaat hand in hand met imperfectie accepteren. We verwachten vaak veel van het leven: gezondheid, geluk en succes, bij onszelf en anderen. Natuurlijk leidt dat tot controle drang. Het is echter een onhaalbaar streven, en het zorgt ervoor dat je je hele leven aan het controleren blijft, in de hoop dat het je gaat lukken.

Het alternatief is accepteren dat het leven nooit perfect zal zijn. Er zijn zaken waar je niet goed in bent, bang voor bent… mensen zullen je afwijzen, misschien verdien je weinig, of leef je een tijdje alleen. Dat alles hoort bij het leven. Maar naast dat alles kan het leven nog steeds fantastisch zijn.

Omarm imperfectie met zelfliefde en compassie. Zeg tegen jezelf: ik houd van je, precies zoals je bent!

Tip 5: Ga speels om met uitdagende situaties

Uiteraard gebeuren er dagelijks dingen die je frustreren. Je moet lang wachten in de rij, iemand neemt zijn telefoon niet op, je verstuikt je enkel… Besef dat dit het leven is dat stroomt. Probeer dit soort situaties eens te omarmen, door ze op jouw manier ‘in te kleuren’. Wachten in de rij kun je bijvoorbeeld ‘inkleuren’ met een meditatie- of mindfulness oefening. Je enkel verstuiken kun je positiever interpreteren door je speels af te vragen welke boeken je gaat lezen terwijl je op de bank herstelt, en wat voor grappige foto’s je naar je neefje gaat sturen van je been. De situatie is de situatie, wat jij ermee doet is aan jou.

controle loslaten angst

Conclusie

Laten we erkennen dat we niet in controle zijn. Het leven stroomt als een enorme rivier, en wij stromen mee. Onze vrijheid is voornamelijk gelegen in onze geestelijke vrijheid: hoe we kijken naar onze levenssituatie.

Dingen lopen steeds weer anders dan gepland. Je hebt vast al honderden keren meegemaakt dat overmatig controleren helemaal niet nodig was… Iemand komt helemaal niet opdagen, ze nemen zelf eten mee etc.

Het leven redt zich wel, ook als jij de touwtjes wat laat vieren.