Jos Nierop

Doelen behalen: 5 tips om je meest uitdagende doelen wél te behalen

Productiviteit

Kelly McGonigal (1977) is gezondheidspsychologe aan de Stanford-universiteit. Ze onderzoekt hoe we onze persoonlijke doelen kunnen behalen ondanks innerlijke struggles. Wil je een betere gezondheid (definitief stoppen met roken, meer bewegen), productiever zijn (minder op social media, meer zelf creëren) of sparen? Deze uitdagingen vragen om wilskracht. In een presentatie van een uur bespreekt Kelly vijf wetenschappelijke studies die ons inzicht geven in hoe we onze wilskracht ‘eenvoudig’ en ‘snel’ kunnen vergroten. Een snelle samenvatting dus 😉

Het conflict tussen de twee versies van jezelf

We beschikken over 1 brein, maar twee ‘zelven’. In het geval van een wilskracht-uitdaging hanteren die twee versies van jezelf conflicterende doelstellingen.

Een primitiever deel van jou wil suiker en het andere deel hanteert juist meer langetermijndoelen zoals afvallen en gezond zijn. Welke van de twee zelven actief is, hangt onder andere af van je energieniveau en stresslevel. Veel mensen denken dat ze diep van binnen eigenlijk die primitieveling zijn die nooit iets moeilijks wil doen; degene die op zoek is naar directe beloning. Met de hulp van een paar simpele interventies kan je steeds makkelijker en steeds langer die ‘betere versie van jezelf’ zijn. Je bent niet diep van binnen iemand zonder wilskracht. Beide versies bestaan je hele leven naast elkaar.

Tip 1: Slaap beter voor meer wilskracht

Wanneer je acht in plaats van zeven uur per nacht slaapt, is de kans dat je terugvalt in oude gewoontes een stuk kleiner. Slaap zorgt er namelijk voor dat de wilskracht-gebieden in je brein beter kunnen functioneren. Dat geldt niet alleen voor slaap, maar ook voor meditatie, sport en een plant-based dieet. Beginnen met deze activiteiten vraagt inderdaad in eerste instantie om wilskracht, maar je krijgt er meer wilskracht voor terug.

maeghan smulders 207217

Tip 2: Reageer met compassie wanneer je de fout in gaat

Iedereen valt weleens terug in oude gewoontes. Wanneer je je vervolgens schuldig voelt en boos wordt op jezelf, verlies je nog meer wilskracht. Je voelt je slecht en hebt dan juist hetgeen nodig (alcohol bijvoorbeeld) waar je je slecht over voelt. De ‘slechtere’ versie van jou wordt actiever. Kijk naar je gevoelens van woede, schuld of schaamte. Herinner jezelf aan het feit dat ieder mens weleens de fout in gaat. Wat zou je tegen een goede vriend of tegen je eigen kind zeggen wanneer die de fout in gaat? Zeg dit tegen jezelf. Zo zorg je ervoor dat de kans dat je in de toekomst weer keuzes maakt waar je achteraf spijt van hebt aanzienlijk afneemt.

caleb woods 182648

Tip 3: Kom in contact met wie je over een jaar of dertig bent

Wanneer je beseft dat je over dertig jaar nog steeds ‘jou’ bent en nog steeds geluk en pijn kan ervaren, neemt je wilskracht nu toe. Niet in verbinding staan met die verre toekomst maakt dat die ‘slechtere’ of korte termijn georiënteerde versie van jezelf actiever wordt. Schrijf een brief van je toekomstige ik naar wie je nu bent en bedank jezelf voor wat je nu en in de komende jaren allemaal hebt gedaan. Dit kan je ook eens in gedachten doen, bijvoorbeeld in de trein. 

pexels photo 236214

Tip 4: Schrijf over je falen in de toekomst

Wanneer je het idee hebt dat je morgen of overmorgen en de weken die daarop volgen lekker zal gaan sporten, is die ‘betere versie’ van jouzelf al tevreden en dit maakt de kans dat je ook daadwerkelijk gaat sporten een stuk kleiner!

Schrijf op dat je over een paar weken niet ging sporten (of weer ging roken) en schrijf ook op waarom. Zo leer je te voorspellen waarom je zal gaan falen en dit vergroot je kans van slagen. Een te ver doorgevoerd optimisme werkt dus niet. Houd die betere versie van jezelf een beetje ontevreden en wakker 😉

pexels photo 342361

Tip 5: Leer oké te zijn met je oncomfortabel voelen

Wanneer je wacht en ademhaalt, ebt elke emotie of verlangen als een golf vanzelf weer weg. Je hoeft niet te reageren op elke vervelende of sterke impuls. Surf in plaats daarvan eens op de golf (van eenzaamheid, angst of verlangen)! Alleen bewustzijn van dit idee of deze metafoor maakt dat je wat beter om zal kunnen gaan met oncomfortabele gevoelens.

pexels photo 355288

Benieuwd naar de wetenschap achter deze tips? Kijk dan even naar de presentatie van Kelly. Welke tip ga jij deze week toepassen? Persoonlijk vond ik de tweede tip een interessante. Wanneer je dingen hebt gedaan waar je spijt van hebt, wees dan naderhand vriendelijk voor jezelf. Zo voorkom je alsnog dat dit gedrag je leven gaat beheersen en blijf je bewegen in de richting van je dromen.