wandelcoach

Jos Nierop

Wandelcoach: hét antwoord op chronische stress

Stress

Mensen die nog steeds leven als jagers en verzamelaars lopen gemiddeld 13 kilometer per dag; de moderne mens tikt op een goede dag de 5 kilometer aan. De auto, de roltrap, thuiswerken en het openbaar vervoer hebben ervoor gezorgd dat we minder zijn gaan wandelen. En dat is een probleem waar de wandelcoach op inspeelt: door samen te gaan wandelen in de natuur, kun je zowel de fysieke als de mentale voordelen ervaren van wandelen. Hieronder ga ik in op de vele voordelen van wandelen. Ik hoop dat je na het lezen van dit stuk meer motivatie voelt om elke dag even te wandelen.

wandelcoaching

Wat zijn de voordelen van wandelen?

Simpel wandelen kent vele voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Een betere gezondheid. Milde (rustige) vormen van bewegen dragen bij aan je vitaliteit.
 • Meer levensgeluk. Een betere gezondheid draagt in grote mate bij aan je levensgeluk.
 • Je kunt steeds beter tegen stress. Intensief wandelen zorgt voor een milde stressprikkel. Door regelmatig te wandelen, ontwikkel je een weerstand tegen die fysieke stress (je conditie verbetert). Dit werkt verrassend genoeg ook door naar het domein van mentale stress.
 • Het is een laagdrempelige vorm van bewegen; je doet je schoenen aan en je gaat.
 • Wandelen (in de natuur) is een prikkelarme activiteit. Dit helpt om rust in je hoofd te kunnen ervaren. Dit effect kun je versterken door mindfulness toe te passen.
 • Wandelen biedt een mooi tegenwicht tegen complexe computertaken en een overmaat aan prikkels. Je hoeft je even niet te focussen. Dit verbetert na je wandeling je focus en productiviteit, en verkleint de kans op spanningshoofdpijn. Mark Mieras (wetenschapsjournalist) ontdekte dat onze oogbewegingen in de natuur veel rustiger zijn.
 • Wie vijf keer per week 30 minuten wandelt, verlaagt de kans op een hartinfarct met 30 procent. Ook de kans op diabetes type II neemt met ongeveer met 30 procent af.
 • Sterkere botten.
 • Zeer kleine kans op blessures.
wandelcoach stress

Wat kan een wandelcoach betekenen voor mensen met mentale klachten?

Wandelcoaching wordt steeds populairder. Er is zelfs een boek over verschenen: wandelcoaching bij stress en onzekerheid. Een wandelcoach werkt als een stok achter de deur, om ervoor te zorgen dat je structureel goed voor jezelf blijft zorgen. Je maakt een afspraak, en dan moet je wel op komen dagen in het bos voor een mooie wandeling. Of het nou regent of niet, je gaat. Een wandelcoach kan je op allerlei manieren ondersteunen:

 • Een wandelcoach kan mindfulness oefeningen aanbieden, zodat je optimaal kunt genieten van de voordelen van wandelen. Je gedachtes kalmeren, en je ontspant.
 • Veel coachees ervaren dat ze vrijuit durven te spreken in een vrije natuurrijke setting. Je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken, en kunt je laten inspireren door de mooie uitzichten.
 • Tijdens het wandelen ervaren mensen vaak minder piekergedachtes en angstgevoelens. Hierdoor kunnen ze creatiever en met meer relativeringsvermogen naar hun uitdagingen kijken. Een van de oorzaken hiervan is het ontspannende effect van het bewegen.
 • Een wandelcoach kan je inspireren of prikkelen om inspiratie te vinden in beelden om je heen. Je kunt bepaalde wandelpaden kiezen, of de vorm van bomen kiezen als metafoor voor je eigen situatie.

Mensen met stressklachten blijken veel baat te hebben bij wandelcoaching. Wanneer je alleen in de natuur wandelt, kun je nog gaan ‘malen’. Samen met de wandelcoach gebeurt dat minder snel. Het is echt een kans om zicht te krijgen op duurzame oplossingen.

wandel coach

Conclusie

Wandelen is een uitermate gezonde preventieve activiteit. Als je weinig beweegt, ga je fysiek achteruit. Door een wandelcoach in te schakelen, maak je bewust ruimte voor zowel fysieke beweging als persoonlijke groei. Deze win-win kan leiden tot een opwaartse spiraal.

Take away: elke dag een half uurtje wandelen is heel goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Ga creatief op zoek hoe je dit kunt inpassen in je dag. Je ervaart de meeste voordelen wanneer je wandelt om het wandelen, zonder tegelijk iets ‘productiefs’ te doen.

Benieuwd naar wandelcoaching? Ik werk als wandelcoach in Utrecht voor mensen met stressklachten. Of volg een online wandeltraining voor beginners, voor de afstand van 10 km of zelfs 20 km.

Deze pagina bevat affiliate links, meer hierover lees je hier.