minimalisme

Jos Nierop

Zo begin je met minimalisme

Minimalisme

Minimalisme is een middel om je van de overbodigheden in je leven te bevrijden, je op het wezenlijke te richten, en geluk, voldoening en vrijheid in je leven te ervaren. Simpeler: minimalisme zorgt voor minder spullen en meer tijd. Tegen een beetje meer tijd, geluk en betekenis zegt vrijwel niemand nee, maar hoe zou je hier vandaag direct van kunnen profiteren?

‘Meer van hetzelfde’ is niet het antwoord

De prestatie- en consumptiemaatschappij geeft velen van ons het gevoel dat we meer nodig hebben; meer spullen, meer vakanties, meer foto’s, meer informatie en meer ervaringen. Marketing wordt steeds gewiekster en zo wordt je van alles aangepraat. Al snel kom je terecht in een cirkel van meer kopen – meer werken – meer kopen – meer werken. Natuurlijk heb je die nieuwe blender nodig en die neustrimmer en een speciale broek en een Peruaans kristal!

Carrière speelt in de vorming van onze identiteit tegenwoordig ook een grote rol; je bent wat je doet. Toch zijn we veel meer dan onze carrière: vaders, moeders, sporters, schrijvers, wandelaars… ‘Je leven geven’ aan je carrière is denk ik een valkuil.

Dus meer spullen en meer werken zijn niet direct het antwoord op de vraag wat het leven de moeite waard maakt. Een minimalistische levensstijl geeft sturing.

De voordelen van een minimalistische levensstijl

Dit zijn wat mij betreft een aantal belangrijke voordelen:

  1. Rust in je hoofd. Wanneer je huis leger is, zijn er minder prikkels te verwerken. Je hebt maar een beperkte keuze.
  2. Meer vrijheid. Door minder te kopen en minder te doen – komt er meer geld en tijd vrij. Bedenk alleen al dat je minder spullen hoeft op te ruimen en af te stoffen.
  3. Ruimte voor het wezenlijke. De vrijgekomen tijd kun je besteden aan het wezenlijke, waaronder je passies, je gezondheid, relaties, geven en persoonlijke groei. Hier lees je meer over deze domeinen.

5 manieren om vandaag te beginnen met minimaliseren

In plaats van lang filosoferen over of het wat voor je is, kun je het ook direct proberen:

  1. Hanteer is ultra-streng deurbeleid. Vraag je elke keer wanneer je bijna iets koopt af of het écht iets toevoegt aan je leven – in de vorm van geluk of betekenis. Of heb je het écht nodig? Bedenkt dat je er weer x uren voor moet werken.
  2. Ruim iets in huis op. Kies een lade, een kast of een tafel – en besluit die grondig op te ruimen en alles wat je niet echt nodig hebt, weg te gooien. Ontspullen is een lang proces, wat je het beste op kunt splitsen in kleine deelstappen; elke dag een lade of een kast.
  3. Vraag voor je verjaardag alleen nog maar ervaringen, donaties aan een goed doel of eten/drinken. Wanneer je steeds maar spullen blijft krijgen, ben je water naar zee aan het dragen. Vraag om iets anders dan spullen; iets waar je blij van wordt.
  4. Verlaat een van de sociale media. Door bijvoorbeeld met Facebook te stoppen, kun je een hoop tijd besparen. Zelf heb ik mijn persoonlijke account een jaar of tien geleden verwijderd en ik heb geen moment spijt gehad van die keuze. Ik heb later wel besloten een account te nemen onder een iets andere naam, die ik gebruik om deel te nemen aan handige groepen – waar bijvoorbeeld banen of woonruimtes gepubliceerd worden.
  5. Lees een boek over minimalisme. Door een boek te lezen, krijg je een vollediger beeld van hoe minimalisme jouw leven kan veranderen. Hieronder enkele goede suggesties.

Goede boeken

meer door minder
Meer door minder
alles wat overblijft
Alles wat overblijft
weg ermee dennis storm boek
Weg ermee
opgeruimd
Opgeruimd

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.