keuzestress

Jos Nierop

Wat wil je werkelijk? – 5 tips bij keuzestress

Geluk, Zingeving

Keuzestress. Je hele leven moet je keuzes maken. Welke sport ga je beoefenen, welke studie kies je, waar ga je wonen, wil je kinderen en zo ja met wie, wat voor werk zou je graag doen, met wie wil je bevriend zijn en zo verder. Wanneer je weet wat je wil, kan je enthousiast ergens naartoe werken en genieten van het proces. Je voelt dat het goed zit. Wanneer je niet weet wat je wil, voelt dat onprettig. Je doet wel van alles, maar misschien ga je met veel tegenzin naar je studie of werk, heb je geen plek gevonden waar je je kan ontladen of bekruipt een gevoel van zinloosheid je wanneer je wat vrije tijd hebt. Hoe achterhaal je wat je werkelijk wil?

Mijn zoektocht

Continu stuur ik in mijn leven bij en wordt het duidelijker wat ik echt wil doen. Laatst was ik bij Typhoon en daar kreeg ik het gevoel dat ik wil gaan drummen en/of dansen – als een manier om me meer te uiten. Ik luister naar mijn onvrede en enthousiasme en stuur bij.


Dit waren voor mij de afgelopen jaren wat succesnummertjes als het gaat om achterhalen wat ik werkelijk wil:

1. Schrijven

Lange tijd voelde ik me ongemakkelijk en zinloos wanneer ik vrije tijd had en alleen was. Het heeft me geholpen over dit ongemak te schrijven. Ga wanneer je je zo voelt achter je pc zitten of pak pen en papier en laat je gedachtes en emoties de vrije loop. Wat frustreert je? Waarom? Begin gewoon te schrijven en zie wat er komt. Zo krijg je meer inzicht in wat er aan de hand is, waarna je in actie kan komen.

2. Experimenteren

Mijn interesses wisselen continu. Ik verdiepte me in natuurkunde, filosofie, cognitieve psychologie, sociale psychologie, positieve psychologie, humanistiek et cetera. Telkens raakte ik weer uitgekeken op een vakgebied. Ik startte een bedrijfje en stopte weer, kocht en verkocht een racefiets, ging op turnen en stopte weer. Door zo actief bezig te blijven en te ontdekken wat ik niet wil, kwam ik steeds dichter bij wat bij me past. En onderweg deed ik allerlei vaardigheden en kennis op.

3. Rust

Toen ik vijftien was liep ik kranten op zondag. Ik fietste door stille wijken en schoof de kranten door de brievenbussen. Tijdens die ronde kreeg ik altijd nieuwe ideeën. Omgevingen met weinig prikkels creëren ruimte in je hoofd. Ga dus regelmatig wandelen in het bos, kook zonder radio of tv op de achtergrond en ga nog meer wandelen. In de leegte komen antwoorden vanzelf op.

4. Inspiratie

Soms krijg je veel energie van een film, of van een inspirerende muzikant of schrijver. Het werkt voor mij om me af te vragen wat me inspireert. Vaak raakt het iets in me wat ik werkelijk wil.

4. Actief reflecteren

Er bestaan leuke hulpmiddelen die je helpen te achterhalen wat je werkelijk wilt:

4.1 Schrijfoefening

Pak een pen en papier en beantwoord deze vragen. Geniet van het schrijven 🙂 :

  1. Wat geeft mijn leven betekenis?
  2. Waar geniet ik van?
  3. Wat zijn mijn sterke punten? Schrijf eerst zelf je antwoord op en doe daarna even deze test, 120 vragen over je sterke punten. Zet de taal op Nederlands en sla de resultaten op.
  4. Waar overlappen deze drie vragen? Dat is iets wat je werkelijk wilt.

4.2 Droom

Beantwoord deze vragen eens op een onrealistische manier; Wat zou je antwoorden als alles mogelijk was? Zo krijg je meer zicht op wat je werkelijk wil. 

  1. Welke ervaringen wil ik in dit leven opdoen?
  2. Hoe wil ik groeien?
  3. Hoe wil ik bijdragen aan de wereld?
  4. Waar overlappen deze drie vragen?

5. Luister naar je intuïtie

Een tijd terug was ik in de war over wat ik echt wilde. Intuïtief voelde ik aan dat het niet goed zat, maar ik voelde niet wat ik dan wel graag wilde doen. Op YouTube en de app Insight Timer zijn er gratis geleide meditaties te vinden die je ondersteunen in het aanspreken van je intuïtie.

De oefeningen hielpen me om wat intuïtiever om te gaan met de vraag wat ik echt wil. Pak dus weer een pen en papier en ga aan de slag.


Je zal in je leven continu blijven bijsturen. Ik heb een documentje waar ik bovenstaande reflecties in heb staan. Wanneer ik niet lekker ga, kijk ik daar even naar. Daarnaast heb ik een A1 vel in mijn kamer hangen waar ik belangrijke inzichten op schrijf. Deze gaan ook over wat ik werkelijk wil. Er staan ook meer algemene uitspraken op zoals: hey, it’s oke! – life is play – be grateful – do what I want – passie – zelfliefde. Deze meer algemene zaken zeggen natuurlijk ook iets over wat je werkelijk wil en kunnen je studie of werk leuker maken als je er aandacht voor hebt.

Zorg ervoor dat je bij het doen van bovenstaande oefeningen gericht bent op actie – wat kan je vandaag of morgen doen op basis van je inzichten?

Ik ben heel benieuwd welke inzichten bovenstaande oefeningen je opleveren!