Jos Nierop

Ontwikkel een eigen ochtendritueel en ervaar de voordelen

Meditatie

Een ochtendritueel is een verzameling gewoontes die je iedere ochtend herhaalt. Dat is fijn, aangezien je dan ’s ochtends niet hoeft na te denken over wat je moet doen; de ene gewoonte triggert de ander. Daarnaast is het een eenvoudige manier om uit gewoonte elke dag tijd te besteden aan wat voor jou echt belangrijk is. In 5 tips voor een krachtig ochtendritueel gaf ik wat inspiratie. De stap naar het zelf uitvoeren van je eigen ochtendritueel is daarmee nog niet gemaakt. Tijd om de mouwen op te stropen en daadwerkelijk de voordelen te ervaren!

Waarom een ochtendritueel?

Sommige mensen haasten zich door de ochtend en nemen geen tijd voor zaken die ze belangrijk vinden. Wanneer je wakker wordt en beschikt over een ochtendritueel waar je je lekker bij voelt, stap je met een opgewekte energie uit bed. Je weet precies wat je te doen staat en je hebt zin in dit ongecompliceerde begin van je dag. Er is geen sprake van keuzestress.

Het ochtendritueel is (afhankelijk van jouw wensen) gericht op je lichaam – het wakker maken, versoepelen en versterken van je lichaam – en je geest – het oefenen van dankbaarheid, doelgerichtheid en kalmte. De focus, ontspanning en positieve emoties die je ochtendritueel teweeg brengt, werken door in de rest van je dag. Wat betreft dat laatste hoef je me natuurlijk niet te geloven, je kan het zelf ervaren.

jared rice 388260 unsplash

Ontwerp je eigen ochtendritueel

Kijk even naar 5 tips voor een krachtig ochtendritueel en ‘ontwerp’ op basis daarvan de eerste versie van het ochtendritueel dat perfect bij jou past. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is niet meer dan een lijstje met wat je graag wilt doen, in de juiste volgorde.

Implementeer dingen die er in jouw leven werkelijk toe doen.  Welke gewoontes zou je willen aanleren die je dichter bij je doelen brengen? Wil je elke dag even mediteren? Elke dag yoga? Naar de lucht kijken? Zingen? Dansen? Wanneer je besluit iets op te nemen in je ochtendritueel, zal je de doelen die daarbij horen ‘automatisch’ realiseren.

Pak een kladblok en maak een lijstje vanaf het moment dat je wekker gaat tot het moment dat je klaar bent voor de dag. Schrijf hier ook wat details op, waaronder de tijd die je denkt nodig te hebben voor elk onderdeel.

Leg de avond voordat je het ritueel gaat uitproberen de spullen alvast klaar die je de volgende ochtend nodig hebt, zoals een yogamatje of een meditatiekussen. Leg je kladblok in het zicht, zodat je er de volgende ochtend niet meer omheen kunt.

Het is verstandig om ‘klein’ of ‘simpel’ te beginnen. Begin bijvoorbeeld eens met het implementeren van 15 minuten meditatie. Door je ochtendritueel stapje voor stapje uit te bouwen, vergroot je de kans dat je hem uiteindelijk daadwerkelijk dagelijks uit gaat voeren. Of misschien is 15 minuten mediteren voor jou genoeg als ochtendritueel, ook prima!

Het ontwikkelen van je eigen ochtendritueel is zeer de moeite waard, maar dit kost in het begin wel een klein beetje inspanning of moeite. Begin dus klein en houd het leuk.

martina misar tummeltshammer 103131 unsplash

De eerste testronde

De wekker gaat en het is tijd om je ochtendritueel te doorlopen. Richt je hierbij wat betreft je ervaring op twee dingen:

  1. Geniet ik van dit ochtendritueel?
  2. Is het tijd efficiënt?

Punt twee klinkt overdreven, maar dit ochtendritueel zal je elke ochtend gaan doorlopen, dus het is wel verstandig om na te denken over efficiëntie. Kan je bijvoorbeeld water koken terwijl je ondertussen iets anders doet?

Schrijf tijdens het ritueel verbeteringen op een nieuw papiertje en ontwerp zo je verbeterde ritueel voor de volgende dag. Behoud de dingen die je leuk of fijn vond en verander waar nodig.

Nogmaals: kijk ook praktisch. Is het slim om wanneer je opstaat direct warm water op te zetten, je laptop op te starten en wat fruit te ontdooien, om daarna pas te gaan douchen wanneer dat allemaal gaande is? Dit zou inderdaad tijd kunnen schelen en je ochtendritueel dus soepeler en leuker kunnen maken. 😉

De tweede testronde

De volgende ochtend probeer je je verbeterde ochtendritueel uit. Voel of je zin hebt in het ritueel en onderzoek waarom wel of niet. Maak zo nu en dan een kleine aantekening en maak zo een leuker ritueel voor de volgende dag.

Je kunt het ritueel helemaal aanpassen aan jouw wensen. Heb je vaak last van je nek? Kies dan een YouTube morning movement routine of korte yoga-sessie waarin genoeg tijd wordt besteed aan het mobiliseren van je schouders en nek. Ben je niet bekend met meditatie? Gebruik de ochtend om met de ondersteuning van een app als Insight Timer of Headspace te oefenen. Is luisteren naar muziek jouw manier om helemaal op te gaan in het moment en te ontspannen, voeg dan dat toe. Alles kan en alles mag. Kies voor zaken die bij je passen en waarvan je het belangrijk vindt dat je ze elke dag doet.

lena bell 68564 unsplash

Het is gelukt!

De ochtenden die volgen, worden steeds makkelijker, aangezien je steeds minder keuzes hoeft te maken. Blijf wel kleine verbeteringen aanbrengen, ook op basis van nieuwe levenservaringen en kennis. En richt je hierbij steeds op het cruciale punt: geniet ik van dit ritueel?

We moeten dingen die goed voor ons zijn maar wel enige discipline vragen leuk maken!

Het aanleren van een gewoonte kost ongeveer drie weken, dus heb geduld. 😉

Pak een kladblok en begin. Een ochtendritueel is goud waard!