Het is geen makkelijke vraag. Shit… ik ben twintig en ik weet het nog steeds niet. En nu dertig, en nog steeds weet ik het niet. Wat voor werk wil ik doen? Wie wil ik zijn? Waar wil ik wonen? Wat wil ik bereiken? Het leven vliegt voorbij, dus een antwoord zou toch wel prettig zijn. Of misschien weet je wel wat je wilt, maar voel je toch weinig voldoening? Hieronder wil ik je verleiden tot een waarachtig antwoord op die grote vraag: ‘wat wil ik echt?‘.
The Secret en The law of attraction
Afgelopen weekend verdiepte ik me opnieuw in The Secret en The law of attraction. Op basis van doorgegeven wijsheden beweren hedendaagse filosofen en wetenschappers het volgende: wanneer je je nu precies zo voelt alsof je alles hebt wat je hartje begeert, dan ga je die dingen ‘aantrekken’ of realiseren in je leven.
De makers van de film en het boek The Secret vragen je een lijstje te maken, beginnend met de volgende zin.
Ik ben intens gelukkig en blij, nu ik…
Laat ik alvast wat mogelijke antwoorden noteren:
- in een huis in de natuur leef;
- mijn levenspartner heb ontmoet;
- een (bestseller) roman heb geschreven;
- zo fit en gezond ben dat ik dagelijks intensief kan sporten;
- een passief inkomen heb van €2000,- per maand;
- vrij ben van angst;
- precies het werk doe wat ik altijd al wilde doen.
Het idee is dat je, door je nu heel gelukkig en blij te voelen, bovenstaande zaken aan gaat trekken. Je gaat namelijk zien, voelen en kijken in kansen, je vertrouwt dat het gaat lukken, en dat voelen de mensen om je heen. Je situatie zal uiteindelijk vanzelf gaan ‘matchen’ met je gevoel.
‘The law of attraction’ on speed: dankbaarheid en visualisatie
Twee methodes zouden je helpen bij het nog makkelijker aantrekken van jouw gewenste omstandigheden: dankbaarheid voor wat er nu is, en dagelijkse levendige visualisatie van jouw lijstje (zie hierboven). Dankbaarheid voor wat er nu is versterkt je gevoel van geluk, en visualisatie doet hetzelfde. Zo kun je die fijne omstandigheden nog sneller aantrekken in je leven.
Een niveau dieper: wat wil ik écht?
Er zit zeker wijsheid in bovenstaande theorie. Wanneer jij je goed voelt, heb je meer energie, denk je in kansen en geniet je van het leven. Wat je aandacht geeft groeit, dus deze positieve focus kan zeker helpen.
Maar is dat lijstje wel accuraat? Wat als je in een huis in de natuur woont, maar je nog steeds ontevreden voelt? Wat als je je levenspartner ontmoet, maar je begint te irriteren aan die persoon? Wat als je €2000,- passief inkomen verdient, maar je nog steeds angstig, rusteloos of onzeker voelt? Dan zou je snel een beter lijstje bedenken.
Dus, wat we eígenlijk willen is:
- Geluk
- liefde;
- rust;
- inspiratie;
- vrede;
- voldoening.
We denken dat de zaken die we in eerste instantie opschreven het doel zijn, maar ze zijn het middel om te krijgen wat we écht willen. Kun je je aandacht dan niet beter direct op dit tweede lijstje richten?
Misschien voel je je met dit tweede lijstje in eerste instantie wat onthand: het is te algemeen, dus weet je niet wat je ermee moet in je dagelijks leven. Voor nu wil ik je vooral laten flirten met het idee dat wat je écht wilt niet afhankelijk is van al die doelen op je eerste lijstje. Misschien staat hierboven wel hét antwoord op de vraag: ‘wat wil ik echt?’.
Je creëert je eigen gemoedstoestand
Stel je voor: in het nieuws lees je dat er een speciale munt te ronde gaat in Utrecht… een munt van 50 cent die maar liefst 6.000.000 euro waard is. Enthousiast ga je winkelen, en als wisselgeld vraag je steeds naar munten van 50 cent. Tot dat magische moment: de kassière overhandigt jou een handje munten en dé munt zit erbij! Je loopt langs de grachten en wordt overspoeld door geluk en liefde voor alles wat is. Je huilt. Yes! Je leven is geslaagd.
Die avond kom je erachter dat het fake news was. Je gemoedstoestand slaat om en je voelt wat uitzichtloosheid. Je dacht dat iets op jouw ‘wat wil ik echt’ lijstje in je handen lag, maar dat bleek een illusie.
Maar dat gelukzalige gevoel was wel echt, dat had je zelf gecreëerd. Onze gemoedstoestand is afhankelijk van hoe we kijken en interpreteren. Jij besloot dat je die munt wilde, en toen je ‘m kreeg voelde je je fantastisch.
Stel je nu eens een mammoetboom of reuzensequoia voor – de grootste boom ter wereld, prachtig en kolossaal. Stel je voor dat het zaadje van zo’n boom rust in je handpalm. Wonderbaarlijk toch, dat uit dat zaadje een volledige sequoia kan groeien?
Kijk naar de wolken in de lucht en zie duizenden liters water zweven in het luchtledige.
Je kunt je bewustzijnstoestand veranderen: van een focus op jezelf en je leven als project, naar het gehele bestaan en het wonderlijke daarin. Dan kun je de emoties gaan voelen op het tweede lijstje. Dat hoeft niet afhankelijk te zijn van allerlei ingewikkelde omstandigheden. Dit bestaan is op zichzelf al wonderbaarlijk genoeg. Dan ga je vanzelf de gemoedstoestanden voelen van je tweede lijstje.
Liefde bijvoorbeeld. Breng de aandacht naar je hart en voel de liefde die je voelt voor de mensheid, je buurman, je partner en jezelf. Ga met mensen om vanuit dat gevoel van liefde.
Rust kun je paradoxaal genoeg juist voelen wanneer je al die complexe doelen loslaat. Wanneer je je opent voor het idee dat alles al precies zo is als je het wilde. Want laten we eerlijk zijn: er zijn al heel wat punten van jouw ‘wat wil ik’-wensenlijstje afgekruist. Doordat we ons nog steeds niet helemaal top voelen, denken we dat we meer nodig hebben.
Inspiratie komt vaak makkelijker wanneer je het niet forceert, bijvoorbeeld wanneer je op een bankje naar het gefluit van de vogels luistert. Wanneer je denkt dat je een boek moet schrijven om gelukkig te zijn, dan kan je sneller vastlopen in het creatieve proces.
Jezelf openen of jezelf sluiten
Deze manier van leven is beschreven door Michael A. Singer, in het boek Geluk zonder voorwaarden – Waarom je meer kan dan je denkt. Volgens Singer sluiten we ons met negatieve gedachten af van de wereld. Blijf open, is zijn advies. Neem de stem in je hoofd niet langer serieus.
Het cruciale inzicht: Je bent niet je gedachtes! Je bent degene die de gedachtes ziet. Wanneer de gedachtes in je hoofd erg actief zijn, ontspan dan en neem afstand. Zo geef je ze de ruimte om gewoon door je heen te bewegen.
Onze geest (gedachtes) is bang voor verandering. We proberen de ideale situatie te realiseren (het eerste lijstje) en wanneer dat onmogelijk blijkt of wanneer er zaken veranderen, dan voelen we angst. Maar verandering is de hoofdrolspeler in je leven: alles verandert continu.
De angst die opkomt is slechts een ‘ding’. Je kunt het laten opkomen, laten zijn, en laten wegstromen.
Triggers
We worden de hele dag door getriggerd door triviale gebeurtenissen. Die gebeurtenissen activeren oude pijn. Het helpt wanneer je erkent dat wat er geactiveerd wordt, iets is wat je los mag laten. Denk bij triggers aan afgesneden worden op de snelweg, iemand die kinderachtig reageert op een appje, je partner die vreemdgaat (heel wat minder triviaal), je auto die stuk gaat, het verstuiken van je enkel, een saaie opdracht op werk…
Vraag jezelf af welke oude pijn er getriggerd wordt, in plaats van die oude pijn te projecteren op wat er nu gebeurt. Probeer je wederom te openen en te ontspannen terwijl je de oude pijn voelt, zodat ze op kan lossen in je bewustzijn.
Conclusie: wat wil ik echt?
Met dit blog wilde ik je vooral prikkelen wat betreft jouw dromen. Pas op met het plaatsen van je dromen in de toekomst, en het uitstellen van je geluk. Want wat je echt wilt, dat is hier al voorhanden.
Je mag nu best kritisch zijn: hoe zit het met mensen met een chronische ziekte, daklozen etc.? Ook zij kunnen meer vrede ervaren wanneer ze het verhaal in hun hoofd gaan zien voor wat het is: een verzinsel. Blijf open bij je werkelijke ervaring van wat er is, zie het wonder in het kleine, en laat je dagelijks leiden door wat je écht wil: geluk, liefde, rust, inspiratie, vrede en voldoening. Is dat oppervlakkig? Ik denk van niet. Ik denk dat de zin van het leven hierin besloten ligt, en dat een hoop externe (maatschappelijke) problemen zichzelf zouden oplossen wanneer we ons hierop gaan richten.
Deze pagina bevat affiliate links, meer hierover lees je hier.