Whatsappjes, telefoontjes, e-mails, deadlines en afspraken hopen zich op – terwijl je probeert te voldoen aan de vele verwachtingen van anderen. Je verliest het overzicht en de controle… stress!!!
Wist je dat stress je lichaam kapot maakt?
Dat laatste denken de meeste mensen, maar een grootschalige studie openbaart een cruciale nuancering. Gezondheidspsychologe Kelly McGonigal vertelt in een TED-talk over de studie waar 30.000 mensen acht jaar lang gevolgd werden. Mensen die veel stress ervoeren en geloofden dat stress slecht is voor je gezondheid, hadden maar liefst 43% meer kans om te overlijden.
Mensen met veel stress die geloofden dat stress niet slecht is voor je gezondheid, hadden de kleinste kans van alle respondenten om te overlijden. Ze bereikten juist veel in hun leven.
De overtuiging dat stress slecht voor je is, blijkt de boosdoener.
Zo maak je van stress je vriend
Door anders naar stress te kijken, zal het zich op een andere wijze manifesteren in je lichaam.
Een beetje zweten of een versnelde hartslag interpreteren we vaak als angst of onvermogen. Deze fysieke signalen geven echter slechts aan dat je lichaam vol energie is, klaar om de uitdaging aan te gaan. Wanneer je sneller gaat ademhalen, wordt je brein voorzien van meer zuurstof. Je bent klaar voor actie!
Wanneer je je versnelde hartslag positief interpreteert, vernauwen je bloedvaten niet. Wanneer je je versnelde hartslag negatief interpreteert, vernauwen je bloedvaten wel – en dat is ongezond. Het valt of staat bij je interpretatie.
Zoek anderen op
Bij stress komt er oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) vrij, opdat je ondersteuning gaat zoeken bij de mensen om je heen. Je wordt aangespoord om iemand te vertellen hoe je je voelt. Door dit daadwerkelijk te doen, komt er nog meer oxytocine vrij, wat maakt dat je veel sneller herstelt van de tijdelijke stress-reactie.
Een stapje verder: wanneer je iets erg vervelends meemaakt – zoals een grote financiële tegenvaller – neemt je kans op overlijden toe. Dit geldt echter niet voor mensen die veel voor anderen zorgen. “Caring created resilience.”
Heb je last van stress? Herinner jezelf aan het feit dat stress je simpelweg helpt om optimaal te presteren. Het is het biologische equivalent van ‘moed’. Ga in het geval van stress de verbinding aan met de mensen om je heen. Stress is dan niet langer je grootste vijand; je gaat het misschien zelfs waarderen!