Zo binnen, zo buiten – hoe je verbeeldingskracht je kan helpen in je groeiproces (gastblog)

Zo binnen, zo buiten – hoe je verbeeldingskracht je kan helpen in je groeiproces (gastblog)

Deze zomer las ik op de Veluwe in het boekje ‘Het lied van Vogel’ van Mariëtte Feijen. Hierin gaat ze op geheel eigen-wijze op zoek naar wie ze is en waar ze heen wil. Ze toont ons in de beschrijving van haar proces de kracht van de verbeelding. Achterin het boekje geeft ze op creatieve wijze een stem aan voor haar vier belangrijke helpers: Vertrouwen, Geduld, Eigenliefde en Levenskracht. In dit gastblog deelt ze een van die stemmen – een bericht van Vertrouwen. 


Mijn naam is Mariëtte Feijen. Ik geef graag inspiratie en begeleiding aan mensen die stil willen staan bij hun persoonlijke groei en die hun eigen pad lopen. Dit komt samen in mijn project ZielsZaken.

Al jarenlang schrijf en teken ik over mijn groeiproces. Om nog beter stil te staan bij wat er bij mij en anderen gebeurt als je je binnenwereld leert kennen en ziet hoe deze verbonden is met je buitenwereld. Zo binnen, zo buiten – kort gezegd. Hoe je steeds bewuster wordt van wie jij in wezen bent, hoe jij ruimte mag innemen om te zijn en doen wat voor jou het beste is, in verbinding met anderen. Hoe jij hierdoor de wereld een stukje mooier maakt. Deze schrijfsel en tekeningen verwerkte ik in een boekje.

Het lied van Vogel  –  over ruimte en levenskracht

In Het lied van Vogel onderzoek ik welke plek ik inneem in de wereld om me heen. Wat is mijn behoefte aan ruimte? Wat doe ik graag alleen en wat juist samen met anderen, terwijl ik mijn eigenheid hierin bewaar? Kunnen we zo met elkaar een mooiere maatschappij vormen? Naast eigen ervaringen en teksten hierover, verken ik deze vragen met behulp van mijn innerlijke beelden, die hun waarheid tonen. Ze komen uit een diepere laag in mezelf en geven een schat aan informatie.
Als ingang kies ik het symbool huis, dat hier staat voor: beschutting, eigenheid, (on)benutte ruimte en delen van jezelf. Ik visualiseer mijn innerlijk huis door het te laten verschijnen voor mijn geestesoog: het is dus geen bedachte of gefantaseerde ideale woonplek, maar een spiegel hoe het echt met me gaat. Een tijd lang reis ik naar deze innerlijke wereld om de ruimtes in en om mijn huis te verkennen. Elke keer krijg ik nieuwe beelden en details te zien, want omdat ik me ontwikkel, verandert ook het huis en de omstandigheden.
Tot mijn verrassing ontmoet ik hier ook allerlei personages die graag met mij willen communiceren en hun levenservaringen delen. Ik geef hiervan een impressie.  De innerlijke beelden maak ik tastbaar in tekeningen. Aan de hand van deze zielsfoto’s vertel ik met plezier mijn verhaal over ruimte, eigenheid, alleen zijn en contacten met anderen. Via Innerlijk kind en Zielsstem bijvoorbeeld.

Hiernaast krijg ik ondersteuning in de vorm van ‘Berichten van maatjes voor onderweg’ – voor als je het moeilijk hebt: Vertrouwen, Geduld, Eigenliefde en Levenskracht.

Bericht van Vertrouwen    

Je bent goed bezig! Dat wil ik je eerst even zeggen. Je hebt gevoeld waar je blij van wordt en wat je met je leven wilt. Je hebt keuzes gemaakt voor verandering ten gunste van jezelf èn daardoor ook van je omgeving. Je gelooft meer in jezelf en in je kwaliteiten, en je vertrouwt vaker op je gevoel. Vanuit hier neem je stappen op jouw weg, die je al gaande ervaart en die je kan bijstellen als het niet goed voelt. Je leidt een leven waarin je dingen kan uitproberen en ontdekken. Een levend leven dat je zelf creëert.

 Maar nu even niet. Nu mis je het vertrouwen in alles en voel je verdriet, teleurstelling of boosheid. Laat ze er maar zijn en geef je over aan de situatie waar je in zit. Ben je bang voor de toekomst? Je angsten geven aan waar je nu staat en wat er nog spannend voor je is.  Merk je stagnatie? Weet dat er iets is wat je aandacht nodig heeft voordat je verder kan. Wat is dit? Denk je te falen? Duik er eens helemaal in en kom dan schoongespoeld weer boven.  Laat maar los die controle, jouw perfectionisme of overtuigingen die mogelijk niet die van jou zijn. Welk houvast helpt jou echt?

Probeer te verzachten en te ontspannen. Open alle plekken van binnen en adem mij, Vertrouwen, door je hele lichaam, eindigend in je hart. Naar welke binnenstem luister je nu: die van je verstand dat jou denkt te helpen om zekerheid te krijgen, ook al doe je dan iets wat je misschien niet echt wilt? Durf je te horen wat je hartsstem aangeeft, maar waar je nog niet helemaal op vertrouwt?

Weet weer waar je mee bezig bent en hoe. Ga je keuzes nog eens na. Waar sta je voor? Waar werk je aan? Doe je dingen waar je zin in hebt en blij van wordt? Zo niet, wat maakt dat je hier mee door gaat? Kijk nog eens naar het pad dat jij loopt: brengt dit jou vreugde, liefde, inzichten, erkenning, vooruitgang en groei? Mag dat van jezelf?

Geniet maar van wat er goed gaat.

Dag fijn mens!

Het lied van Vogel kost 20 euro.

Wil je het per post krijgen? Dan wordt de prijs 23 euro.
Maak het bedrag over op rekening: NL73 ASNB 0932901131 t.n.v. M. Feijen o.v.v. Het lied van Vogel plus je adres.

Ben je geïnspireerd en nieuwsgierig naar jouw eigen innerlijke wereld en eigenheid? Of voor een sessie Grensverkenningen over jouw ruimte en je grenzen? Kijk dan op www.ZielsZaken.nl  Voor iedereen met belangstelling voor persoonlijke groei.

Recensie:  Maaike van Leeuwen van de Transparant.

Dit is een boekje dat gaat over het gaan van je eigen weg. Een unieke weg die geen ander gaat, maar die toch herkenbaar is voor alle mensen. Het gaat over het vinden van je eigenheid en je eigen autoriteit. Geen antwoorden meer buiten je zoeken maar een diep naar binnen gaan. Daar heb je moed voor nodig. Het is geen makkelijke weg, zoals Mariëtte ook prachtig verwoord. Het groeiproces kan pijn doen. Maar het stille, geduldige en onafgebroken werken aan jezelf levert ook veel op. Contact met je zielsstem en zelfs het steeds meer wegvallen van de scheiding tussen de werelden. Om uiteindelijk, vanuit ieders eigenheid, contact te kunnen maken met elkaar en samen een mooiere wereld te maken. De kracht van dit boekje is de eenvoud en de puurheid in beeld en taal. Mariëtte laat prachtig zien dat je in je eigen verbeeldingswereld alle antwoorden kunt vinden! Ze legt helder uit hoe innerlijke beelden haar helpen zichtbaar te maken wat er allemaal leeft in haar. Hoe ze zo inzicht verwerft in zichzelf, haar patronen en onbewustheden. Je wordt als lezer meegenomen op haar weg. Het is fijn daarover te lezen en het verbeeld te zien. Je wordt geraakt op een andere, diepe laag.

Reageer...