Voor dit artikel heb ik mij laten inspireren door de podcastaflevering van Kukuru (Giel Beelen) met Thijs Launspach. Thijs Launspach (1988) is psycholoog, schrijver en columnist van het AD. Hij schrijft over onder andere over stress, burn-out, millennials en het ego. ‘Millennials‘ zijn mensen tussen de 22 en 40 jaar. Heeft deze generatie, generatie Y, meer last van stress en burn-out? Hebben ze het moeilijker dan andere generaties? En zo ja, waar komt dat door? We eindigen met een aantal praktische tips.
Welke generaties zijn er?
Op basis van geboortedata kunnen we mensen indelen in de volgende generaties. Dat zijn erg grote groepen mensen, dus ik moet meteen benadrukken dat het lastig is om in algemene termen te spreken over zo’n grote groep. Toch zijn er een aantal algemene uitspraken te doen, waarover hieronder meer.
1. Generatie BabyBoom (1945 – 1960)
2. Generatie X (1961 – 1980)
3. Generatie Y – ( Millennials ) (1981 – 1999)
4. Generatie Z (1999– nu)
Afhankelijk van de bron vind je nog weleens iets andere jaartallen. Maar op dit moment zijn de millennials dus ongeveer tussen de 22 en 40 jaar. Dat is een fase waarin er een hoop kan veranderen: afstuderen, gaan werken, trouwen, kinderen krijgen, een huis kopen; het zou allemaal kunnen gebeuren in deze fase.
5 oorzaken van burn-out bij millennials
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de claim dat er bij millennials sprake is van meer burn-outs. Wel kent deze groep zijn eigen uitdagingen, en stressklachten komen (net als bij andere generaties) veel voor. Wat maakt deze levensfase anders?
Chronische stress
Dit geldt natuurlijk voor meer generaties, maar het is tegenwoordig oppassen dat je niet de hele dag ‘aan’ staat, bijvoorbeeld door 8 á 10 uur per dag naar schermen te staren (wat bij generatie Z overigens steeds meer de regel dan de uitzondering aan het worden is), je e-mails en sociale media perfect bij te houden, lid te zijn van allerlei verenigingen en door te streven naar zeer hoge doelen, of een ideaalplaatje. Je leven kan zich vullen met externe en interne (mentale) prikkels, tot je omvalt van de uitputting. Het risico bij generatie Y is wat groter, aangezien zij zich vaak nog moeten bewijzen op het werk, met het tijdelijke contract in het achterhoofd.
Het leven is maakbaar, toch?
Ongelukkig zijn hoort bij het leven en is geen probleem dat moet worden opgelost. Er is niks met je mis wanneer je je soms ongelukkig voelt. Toch streven veel millennials naar een perfect gelukkig leven, vanuit het idee dat het leven volledig maakbaar is. Ze groeiden op in economisch gunstige tijden, en leerden dat er veel mogelijk is in het leven (zolang je maar je best doet op school). Dit wordt gevoed door de goed nieuws show op de sociale media, waar een overtrokken positief beeld wordt getoond. En dan… dan merk je dat jij niet voldoet aan het ideaal. Je bent teleurgesteld in jezelf, somber… misschien ga je harder werken in de hoop dat het dan wel allemaal op z’n plek zal vallen.
Keuzestress
De wereld is complexer geworden. Er zijn meer studies, shampoomerken, potentiele intieme partners, vakantiebestemmingen en tv-series. Maar welke keuze is de juiste? Welke keuze gaat je gelukkig maken? De vele keuzes die we dagelijks moeten maken, kunnen zorgen voor een sluimerend gevoel van rusteloosheid en twijfel.
FOMO: Fear Of Missing Out
Want wat als je op een zondag gewoon op de bank blijft zitten? Je mist weer een festival, je Tinder-matches spreken gewoon met iemand anders af, je bent niet aan je conditie aan het werken, en misschien vergeten mensen je wel? De Fear Of Missing Out is een emotie die iedereen soms bekruipt. Het voelt vreemd om vrijdagavond alleen thuis te zijn, of om in de zomer niet op vakantie te gaan. Maar wat als je moe of gestrest bent? Lukt het je dan om toch rust te nemen? Of slaat FOMO je van de bank?
Problemen op de arbeidsmarkt en de woningmarkt
Toen generatie Y naar werk ging zoeken (en nu zoekt), ging het niet goed met de economie. Veel millennials hoppen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract, wat het kopen van een huis op een schaarse woningmarkt erg lastig maakt. Hierdoor voelt generatie Y zich soms wat klemgezet. De studieschuld is hoog, het startersloon laag, en toch moet de huur maandelijks betaald worden. Dit kan zorgen voor somberte en stress.
Tips voor een meer ontspannen leven
Het is niet alleen maar kommer en kwijl. Het is ook fantastisch (of in ieder geval prettig) om een millennial te zijn (als je enigszins geluk hebt wat betreft je omstandigheden). Je kunt kiezen uit allerlei interessante studies, er is een goed sociaal vangnet in Nederland, de supermarkten liggen vol lekker eten, en we leven in vrijheid. Hoe kun je inspelen op bovenstaande vijf oorzaken van stress bij millennials; hoe ga je ermee om?
- Doe dagelijks aan passief ontspannen: mediteren, wandelen of niets doen. Een valkuil is alleen maar actief te ontspannen: sporten, Netflixen, bellen met vrienden, festivals etc.
- Besef dat Netflixen en gamen geen vorm van actief ontspannen is. Je brein blijft aan staan, en daarmee ook je lichaam. Dit verslechtert je slaap, wat je moe maakt, waarna je lichaam meer stresshormonen zal produceren om je gaande te houden. Dim als alternatief na het avondeten de lichten, steek een kaarsje aan en pak een goede roman. Of zet een jazz-plaatje op. Deze vorm van ontspanning is ook actief, maar een stuk rustiger.
- Onderzoek wat jij bij wilt dragen aan deze wereld, en wie je wilt zijn los van je competenties of je carrièreperspectief. Pas op voor alle verwachtingen en ideaalbeelden die vanuit de buitenwereld op je afkomen; wie je zou moeten zijn en wat je zou moeten hebben. Wat wil jij de wereld geven? Wat is voor jou belangrijk? Waar sta jij voor? Omdat we onszelf steeds maar lijken te moeten verkopen op de arbeidsmarkt (en de datingmarkt), kun je het contact hiermee verliezen. Je bent nog steeds vrij om te kiezen voor een eenvoudiger, overzichtelijk leven, waar er genoeg tijd is voor dat wat jouw leven betekenisvol maakt.
- Laat het ideaalbeeld van een droombaan een beetje los. Een droombaan is, het woord zegt het, een droom. Je zal je helaas toch enigszins moeten voegen naar wat de wereld je te bieden heeft. Lekker pessimistisch, maar wel waar. Gelukkig is er nog steeds genoeg ruimte om de dingen te doen die belangrijk voor je zijn. Wees kritisch en durf regelmatig ‘nee’ te zeggen, zodat je ‘ja’ ook echt iets betekent.
Boeken van Thijs Launspach
Wil je meer lezen over dit onderwerp? De boeken van Thijs gaan over werkstress en millennials.
Deze pagina bevat affiliate links, meer info hierover lees je hier.