De term hoogsensitiviteit roept bij mensen allerlei associaties op. Hoogsensitieve mensen zijn overgevoelig, huilers, neurotisch, zwak, zweverig, spiritueel, noem maar op ;-). Hieronder deel ik vijf veelvoorkomende misvattingen.
1. Alle hsp’ers zijn hetzelfde
Iedere hsp’er is natuurlijk een uniek persoon. Het is dan ook een misvatting hsp te gebruiken als een eenvormig etiket, aangezien er onderling sprake is van grote verschillen: man-vrouw, introvert-extravert, rustzoekers-sensatiezoekers etc.
Het is te simplistisch hoogsensitiviteit te beschouwen als een afgebakende groep mensen. We kunnen stellen dat 30% van de mensen hoogsensitief is, 40% matig sensitief en 30% nauwelijks sensitief (volgens de psycholoog Michael Pluess van de Cambridge Universiteit). We kunnen het dus zien als een schaal, net als introvert-extravert. Het creëren van een afgescheiden groep kan helpen wat betreft het vergroten van de waardering voor bepaalde eigenschappen, maar laten we niet vergeten dat mensen niet in een hokje te plaatsen zijn.
2. Hsp’ers zijn superieur
Hsp’ers zijn niet verheven boven de minder-sensitieve medemens. Ze zijn niet minder of meer dan wie dan ook.
3. Hsp’ers lopen per definitie vast in hun leven
Het label hsp is geen excuus waarmee je alle mislukkingen en tragedies kunt rechtvaardigen en goedpraten. Het is belangrijk de verantwoordelijkheid te nemen door goed om te gaan met je hoogsensitiviteit en dan kan je net als iedereen een vervuld leven leiden.
4. Hsp’ers zijn verlegen
Veel hsp’ers hebben in hun jeugd ‘ontdekt’ of te horen gekregen dat ze verlegen zijn; zo werd hun afwachtende gedrag geïnterpreteerd.
Verlegenheid is de angst dat anderen ons niet aardig zullen vinden of niet zullen accepteren; het is een gemoedstoestand en geen aangeboren eigenschap, zoals hoogsensitiviteit dat wel is. Verlegenheid is een aangeleerde eigenschap, die hoogsensitieve personen – maar ook de mensen om hen heen – soms misplaatst verwarren met een overprikkeld gevoel.
Hoogsensitieve mensen kunnen dus verlegen zijn, wat aangeleerd gedrag is, op basis van negatieve ervaringen in de jeugd en daarna. Het is aan hen om de moed op te brengen om zich stap-voor-stap weer meer te laten zien.
5. Hoogsensitiviteit is een stoornis
Nee: hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap 😉