hsp

Jos Nierop

De 4 kernbehoeftes van HSP’ers

Hoogsensitiviteit

Hsp’ers die willen leren met hun eigenschap om te gaan, hebben over het algemeen vier specifieke kernbehoeftes. Wanneer er voldoende aandacht wordt besteed aan deze centrale behoeftes, kan een hsp’er een vervuld leven leiden:

1. Zelfkennis

Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt wat hoogsensitiviteit inhoudt en wat de gevolgen zijn voor je dagelijks leven. Wat merk je van de diepere verwerking van prikkels? Wanneer is dat handig en wanneer moeilijk? Wat helpt je wel en wat niet?

2. Ervaringen in een nieuw kader plaatsen

Veel hsp’ers hebben een zelfbeeld van ‘zwak persoon’ ontwikkeld. De nadruk ligt op dit anders-zijn en de voordelen van de eigenschap zijn nog niet goed of helemaal niet zichtbaar.

Met de volgende opdracht kun je ervaringen uit je jeugd in een nieuw kader plaatsen:

Kies twee belangrijke jeugdherinneringen, positief of negatief, die een grote indruk hebben achtergelaten. Je werd bijvoorbeeld een keer door de hele klas uitgelachen; of je maakte het beslissende doelpunt in een wedstrijd. Wat was het dominante gevoel en hoe kijk je er nu op terug? Bekijk deze gebeurtenissen vervolgens in het licht van je hoogsensitiviteit. Hoe zou de gebeurtenis (op een positieve wijze) anders zijn verlopen als je toen had geweten van je hoogsensitiviteit?

3. Emotionele wonden helen

Veel hsp’ers hebben in hun jeugd last gehad van problemen thuis of op school, doordat hun omgeving niet goed is omgegaan met hun gevoeligheid. Het kan helpen met iemand te praten over eventuele trauma’s.

4. Balans vinden tussen actie en rust

Het is voor hsp’ers belangrijk betrokken te zijn bij de wereld om hen heen. Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen het opladen en verwerken van alle prikkels door alleen te zijn en het betrokken zijn bij de wereld. Balans werkt uiteindelijk het beste.