Jos Nierop

Zo vind je werk waar je van houdt

Geluk, Zingeving

Wil je werk doen waar je dag in dag uit van geniet en waar je de controle hebt over hoe en wanneer je werkt? Wanneer je antwoord ‘ja’ is, zal je misschien de volgende wedervraag stellen: “Hoe realiseer ik dit?” Cal Newport is op onderzoek uitgegaan en hij vat zijn bevindingen samen in het boek So good they can’t ignore you. Zijn advies staat haaks op het gebruikelijke advies van je passie ontdekken en die volgen. Op overtuigende wijze legt hij uit waarom dit in veel gevallen gevaarlijk advies is en wat je beter zou kunnen doen; Zo overtuigend dat hij door Google werd uitgenodigd om zijn visie met hun te delen.

Aangeboren passie is niet de regel, maar een uitzondering

Veel mensen weten niet wat ‘hun passie’ is, simpelweg omdat er volgens Newport niet zoiets bestaat als een aangeboren passie. In een neurotische poging toch te achterhalen waar hun hart sneller van gaat kloppen, voelen veel mensen angst en hoppen ze van baan naar baan, op zoek naar die magische spark.

Misschien vloeit passie voort uit iets anders? Binnen de context van een carrière zijn er maar heel weinig mensen die vanaf het eerste begin een passie volgen. Mensen zijn in de meeste gevallen gepassioneerd over zaken die buiten de context van hun carrière vallen, zoals hockey, films, dans of reizen. Ze zijn dan ook blij wanneer het eindelijk weekend is. Wat betreft hun carrière maken mensen veelal (zeg in 95% van de gevallen) keuzes op basis van interesses in plaats van passie.

Passie in werk vraagt om geduld, stelt Newport in zijn boek. Het komt boven water wanneer je ergens heel goed in wordt.

Les 1: Word zo goed dat mensen je niet kunnen negeren

Focus op welke waarde jij toevoegt aan je werk in plaats van andersom en word heel goed in wat je doet, is het advies van de schrijver. Zo leg je de fundering voor een geweldige carrière. De eigenschappen van een geweldige carrière (vrijheid, creativiteit, impact) zijn namelijk zeldzaam en waardevol. Je moet beschikken over zeldzame en waardevolle kwaliteiten om zo’n baan te krijgen.

Dus: ga 10.000 uur ‘trainen’. En niet zomaar trainen, want dan bereik je al gauw een plafond, waarna je groei stagneert. Ga telkens bewust naar je stretch zone en doe juist de dingen die je echt moeilijk vindt. Daar komt ongemak en pijn bij kijken, maar het zorgt er tegelijk voor dat je heel snel de vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn in het veld waar je je nu in begeeft. Vraag je dus af welke vaardigheden in jouw veld belangrijk zijn en onderzoek wat het betekent deze vaardigheden tot in de perfectie te beheersen, voorbij je plafond. Nu is het zaak geduld te hebben; heel goed worden kost tijd.

Ik wil hier benadrukken dat het harde werk zoals ik dat hierboven beschrijf niet iets negatiefs is. Het voelt goed wanneer je je voor de volle honderd procent inzet en grote stappen maakt in je kennis en vaardigheden. Om 07.00 uur gaat je wekker en vanaf halfnegen zit je in de bieb om een aantal belangrijke boeken uit je werkveld te lezen en samen te vatten. De puzzelstukjes van wat je onderzoekt gaan steeds meer op hun plaats vallen en je wordt een echte kenner. Je passie groeit.

Les 2: Het belang van controle

Controle over wat je doet en hoe je het doet is volgens Newport een van de krachtigste zaken die je kunt verwerven als het gaat om het creëren van werk waar je van houdt. Je kunt pas kiezen voor meer controle wanneer je heel goed bent in wat je doet (les 1). Hier geeft hij het voorbeeld van iemand die besluit zijn passie te volgen door zijn baan op te zeggen en een yoga-praktijk te beginnen. De man had echter nog weinig yoga-ervaring. Mensen geven je geld in ruil voor iets waardevols en uitzonderlijks en daar ging het in dit voorbeeld mis. Kies pas voor meer controle (vrijheid) wanneer je weet dat mensen willen betalen voor wat je doet. Zo niet – dan moet je nog even geduld hebben.

Les 3: Het belang van missie

Een missie kan je – naast de controle van les 2 – meer voldoening geven in je carrière. Het verschaft focus en betekenis. Newport stelt wederom dat het voor het hebben (en volbrengen) van een missie noodzakelijk is dat je beschikt over zeldzame en waardevolle kwaliteiten. Wanneer je heel goed wordt in wat je doet, betreed je de randen van wat er in jouw veld mogelijk is. Pas dan ben je in staat een innovatieve, betekenisvolle missie te formuleren. Door aan de frontlinie (“the region just beyond the current cutting edge”) van je veld kleine experimenten uit te voeren (en feedback te ontvangen), kan je stapsgewijs je missie laten slagen. Het is als beginneling erg lastig een betekenisvolle carrière-missie te formuleren, laat staan te volbrengen.

Dus: zorg dat je heel goed wordt in wat je doet en heb vertrouwen en geduld. Op de juiste manier werken is op dit moment belangrijker dan het juiste werk vinden. En op de juiste manier werken betekent dat je ongemak niet uit de weg gaat. Je gaat juist de ingewikkelde papers en boeken lezen en samenvatten; je gaat juist die erg lastige schilderstechnieken oefenen; je gaat je minder laten afleiden door e-mails en social media. Ten eerste omdat het goed voelt iets volledig te beheersen en ten tweede vanwege de beloningen die je te wachten staan. Door zo te werken ga je namelijk voorbij het plafond van je eigen kunnen, waarna de kans op werk waar je van houdt enorm toeneemt. Newport’s boek staat vol voorbeelden van hoe dit er in de praktijk uit ziet. Een aanrader dus!

Hier vind je zijn presentatie bij Google.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.