Ervaringen

Ik ben (weer) een mens

tim swaan eOpewngf68w unsplash scaled

Lange tijd heb ik gedacht dat ik bijzonder moest zijn, zodat mensen mij zouden zien, zouden bewonderen en van mij konden houden. Want als dat zo is, dan ben ik compleet en gelukkig. Alleen is het nooit genoeg. Nooit goed genoeg, leuk genoeg, aardig genoeg of slim genoeg. Altijd zijn er mensen die in mijn ogen beter zijn in het één of in het ander. En ik… ik ben altijd een mindere versie. Ik probeerde vaak te bedenken waar het steeds ‘misging’. Waarom was mijn leven zo ellendig en waarom was ik nooit goed genoeg? Alles overkwam me: de dood van mijn vader, afwijzingen, falen op school, vriendjes die ervandoor gingen met een ander. Dit was lange tijd een rode draad in mijn leven en ook mijn bescherming. Want dit was sneu voor mij, dit was mij aangedaan en hiervan was ik slachtoffer. Ik wrong mezelf in 100 bochten om het beter te maken, om angst te vermijden en verloor hierbij het allerbelangrijkste uit het oog: zelfcompassie.

In februari 2021 had ik behoefte aan verandering. Ik wilde mij niet meer laten leiden door alles wat er om me heen gebeurde en zeker niet om mijn angsten. Via mijn schoonzus kwam ik in aanraking met Jos. Iemand die wandelend mij kon gaan coachen en waardoor ik hoopte beter om te kunnen gaan met stress. Onze eerste ontmoeting was bij het Gagelbos waarna we nog 12 ontmoetingen meer zouden hebben. Ik had er zin in. Als ik nu terugkijk had ik er ook zin in omdat ik vooral erkenning wilde dat ik goed bezig was en een hartstikke leuk mens ben en heel veel in me heb. Nieuwe ontmoetingen geven me dat vaak. Mensen vinden me open, oprecht en gezellig. 

Ik kan me nog herinneren dat ik Jos sprak en dat hij vanaf het eerste moment alles bij mij liet. Hij was daar niet om mij te pleasen of ervoor te zorgen dat ik hem nou zo’n leuk persoon vond. Hij was oprecht geïnteresseerd, onbevooroordeeld en rustig. De rust om hem heen voelde in eerste instantie ongemakkelijk aan voor mij. Ik wilde het liefst meteen van alles vertellen en laten weten dat ik eigenlijk al wel wist wat er speelde en hoe ik het moest oplossen. Dit moest ik alleen nog even aan hem vertellen en dan kon ik wel weer verder met mijn leven en de bijbehorende patronen 😉

Gelukkig ging Jos daar niet in mee. Tijdens de eerste wandeling liet hij mij een weiland inkijken en vroeg mij me voor te stellen dat ik daar stond, precies zoals ik zou willen zijn. Wat zag ik? Wat deed ik? Wat droeg ik? Hoe keek ik? Binnen no-time had zag ik daar een vrolijke, stralende, warme en vriendelijke Jeanine. Op een kaartje schreef ik de antwoorden die tot op de dag vandaag mijn kompas zijn geworden: Ik ben vrolijk, Ik voel me stralend en energiek, ik leef mijn passie, ik leef in het nu. Dit is wat ik wil!

Tijdens de sessies liet Jos mij dicht bij mezelf blijven. Ik had hem ook gevraagd mij te confronteren op het moment dat ik ging afdwalen met woorden. Steeds bleef hij mij de vraag stellen wat ik eruit wilde halen en wat ik nodig had. Dit gecombineerd met oefeningen en informatie over stress, spanningen, mindfulness en zelfcompassie zorgde ervoor dat ik mij ging richten op de dingen die er voor mij echt toe deden. Mijn diepliggende behoeften. Ik keerde terug naar mijn innerlijk kind en leerde haar mee te dragen en lief te hebben. 

Jos, bedankt voor deze bijzondere tijd. De lat ligt niet meer zo hoog als in het begin en ik mag (weer) mens zijn! Het mooiste cadeau die bijdraagt een mooie toekomst met een hoop meer verlichting, ontdekking en minder stress!

Jeanine, 31 jaar – stressklachten

Jeanine, 31 jaar - stressklachten

Meer dan alleen herstel van burn-out

controledrang
De begeleiding van Jos heeft mij veel verder geholpen dan alleen het herstellen van mijn burn-out. Het heeft ervoor gezorgd dat ik meer compassie voor mezelf kan hebben en dat ik voor mezelf durf te kiezen. Het wandelen en de mindfulness oefeningen hielpen mij tijdens de gesprekken te landen en aanwezig te zijn. Jos geeft veel ruimte en stelt de juiste vragen om jezelf tot inzicht te laten komen. Ik heb mij veilig en comfortabel gevoeld om mijn emoties te kunnen uiten tijdens onze gesprekken, iets wat ik moeilijk vind om te doen. Ik heb handvatten gekregen die ik mijn hele leven nog ga gebruiken en daar ben ik Jos ontzettend dankbaar voor.
Anne, 27 jaar – burn-out
Anne, 27 jaar - burn-out

Fijne mindfulness oefeningen

maak vision board

Ineens zat ik thuis, volkomen opgebrand. Boos, verdrietig, wanhopig…. hoe nu verder. Ik was vooral moe en sliep slecht. Mijn machteloosheid verdween grotendeels na 1 sessie met Jos. Door doelgerichte vragen en vooral door mij naar binnen te leiden, naar mezelf, kon ik weer een klein stipje licht aan de horizon zien. Het buiten wandelen deed me goed, mijn moeheid werd minder en minder. Door goede slaaptips verbeterde mijn nachtrust. Wat me vooral bij is gebleven van mijn sessies met Jos was zijn rust en het vertrouwen dat hij uitstraalde. Hij liet me inzien en ervaren dat ik mezelf mag zijn en mijn grenzen duidelijk neer mag zetten. Genoeg is genoeg.
Later in ons traject kon ik zelfs gaan genieten van de oefeningen die hij me gaf op het gebied van mindfulness. Dit heeft me echt de ogen geopend. Niet alsmaar rennen naar dat doel in de toekomst, snel dit afmaken, dan mag ik ontspannen. Nee, nu al ontspannen. En rustig mijn werk doen. Vertrouwen op en luisteren naar mijn lichaam. Op mijn werk kreeg ik tijdens de re-integratie zelfs al te horen dat ik een stuk rustiger ben geworden en meer zelfvertrouwen uitstraal.

Myriam, 38 jaar – overspannen

Myriam, 38 jaar – overspannen

Precies waar ik behoefte aan had

Vind voldoening in een drukke wereld

Ik wilde een nieuwe stap maken in mijn functie (eventmanager), maar werd gehinderd door perfectionisme en onzekerheid. De gesprekken met Jos hebben me bijzonder goed gedaan. Met een combinatie van uitdagen, uitnodigen en aanmoedigen raakte hij steeds de juiste snaar om weer wat verder buiten mijn comfortzone te gaan. Succesjes werden gevierd, de VVV-momenten (Voor Verbetering Vatbaar) omgebogen van -in mijn ogen- mislukkingen naar groeipijnen. Hij leerde me wat meer relativeren, luchtiger tegen de dingen aan te kijken. Uitzoomen is een woord dat me is bij gebleven. Leuke werkvormen zorgden voor een andere kijk op lastige kwesties. “Jij hebt al het werk gedaan, ik spiegelde alleen maar”, zei hij bij de afronding. Die bescheidenheid siert hem maar is onterecht. Zijn vermogen precies de goede vragen te stellen, zijn oprechte interesse, professionele houding, creativiteit en lichtvoetigheid waren precies waar ik behoefte aan had.

Robin, 41 jaar – werkstress

Robin, 41 jaar werkstress

In een korte tijd weer luchtiger door het leven

byron katie 4 vragen

De ervaring van dit coachingstraject met Jos was een zeer aangename. Door te kiezen voor een wandeling word je onmiddellijk in een zintuigelijke ervaring gebracht die je bewust maakt van wat er nu precies met je aan de hand is. Door allerlei prikkels uit de omgeving weg te halen ervaar je al enige rust die je al een tijdje niet gevoeld hebt. En door echt eens te gaan ‘kijken’ en ‘voelen’ kruip je in je lijf en zintuigen en kom ik los uit mijn hoofd. Want ik ben van origine een ‘hoofdbewoner’. Jos straalt vanuit zichzelf al heel veel rust uit en bevraagt je ook naar je behoefte. Zo wisselden we theoretische conversaties af met praktijkvoorbeelden en oefeningen (o.a. ademhaling en bewustzijnsoefeningen) zodat je ook begrijpt hoe helpend bepaalde keuzes kunnen zijn.
Jos heeft een uitermate prettige manier van zijn (eig. ZEN) die je vanzelf tot rust brengt, hij luistert goed en kijkt wat er op dat moment nodig is. Het heeft me toch verbaasd dat ik in een betrekkelijk korte tijd weer geïnspireerder, vrolijker en luchtiger door het leven stap. Met veel dank aan Jos.

Frank, 58 jaar – overspannen

Frank, 58 jaar, overspannen

Een stap in de juiste richting

waranont wichittranont 409275 unsplash

Ik kwam bij Jos toen ik heel veel moeite had met hele hardnekkige darm- en huidklachten, die heel veel impact op m’n energie en emoties hadden. Ik kwam bij hem om iets meer duidelijkheid op m’n situatie te krijgen. Je merkt aan Jos dat hij echt aanwezig is bij je tijdens de sessies. Ik had daardoor het gevoel dat ik ook echt eerlijk over m’n situatie bij hem kan zijn, wat het proces natuurlijk vergemakkelijkt. Zoals hij zelf zegt werkt hij heel intuïtief. Ik heb zelf psychologie gestudeerd en heb dus het één en ander geleerd over interpersoonlijke communicatie tussen therapeut en cliënt, maar bij Jos had ik niet het gevoel dat een stappenplan werd afwerkt, wat ik heel fijn vond. Het was fijn om met Jos over m’n situatie te kunnen praten en ik heb vervolgens wel een goede stap gezet in de juiste richting. Bedankt Jos!

Peter, 28 jaar – vermoeidheid- en gezondheidsklachten

Peter, 28 jaar – vermoeidheid- en gezondheidsklachten

Contact