nervus vagus

Jos Nierop

Hoe je stress en angst kunt verminderen met de nervus vagus

Angst, Depressie, Psychosomatiek, Stress

De nervus vagus, ook wel de tiende hersenzenuw genoemd, speelt een cruciale rol in ons lichaam. In dit artikel bespreek ik de nervus vagus, de wetenschappelijke achtergrond ervan, en hoe we deze zenuw kunnen stimuleren om stress te verminderen en welzijn te verbeteren.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus is een van de twaalf craniale zenuwen die rechtstreeks uit de hersenen komen. Het is de langste zenuw in het autonome zenuwstelsel en loopt van de hersenen door de nek en borst tot in de buik. Deze zenuw is betrokken bij een breed scala aan lichamelijke functies, waaronder hartslag, spijsvertering en ademhaling.

De rol van de nervus vagus in het lichaam

De nervus vagus heeft verschillende belangrijke functies:

 • Regulatie van de hartslag: De nervus vagus helpt de hartslag te vertragen door signalen naar het hart te sturen. Dit is essentieel voor ontspanning en herstel na stressvolle situaties.
 • Spijsvertering: Deze zenuw speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van de spijsvertering door de bewegingen van de maag en darmen te reguleren. Wanneer je geen eetlust hebt, dan kan dit verband houden met je vagale toon.
 • Ademhaling: De nervus vagus helpt de ademhaling te regelen door signalen naar de longen te sturen.
 • Ontstekingsremmend effect: De nervus vagus speelt een rol in het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat belangrijk is voor het voorkomen van chronische ziekten.

Kortom: de zenuw speelt een belangrijke rol in jouw gezondheid.

Hoe beïnvloedt de nervus vagus stress?

Wanneer we stress ervaren, treedt het sympathische zenuwstelsel in werking en bereidt ons lichaam zich voor op een ‘vecht-of-vlucht’-reactie. De nervus vagus helpt om deze reactie weer te kalmeren door het parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat zorgt voor ontspanning en herstel. Dit proces, bekend als de ‘vagale rem’, is essentieel voor het behoud van een evenwichtige staat van geest en lichaam. Wie te lang blijft hangen in een sympathische activatie raakt uitgeput.

Stress en de HPA-as

Het limbisch systeem, met name de hypothalamus, speelt een cruciale rol in de activering van de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) as, die betrokken is bij de stressrespons. Wanneer de hypothalamus signalen ontvangt van de amygdala dat er een dreiging is, activeert het de HPA-as. Dit leidt tot de afgifte van cortisol, een stresshormoon, door de bijnieren.

De nervus vagus kan helpen om de activiteit van de HPA-as te reguleren door zijn invloed op het parasympathische zenuwstelsel. Een goed functionerende nervus vagus kan helpen om de cortisolniveaus te verlagen en het lichaam te helpen herstellen van stress.

Het belang van de nervus vagus bij chronische stress

Chronische stress kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hartziekten en spijsverteringsproblemen. Het stimuleren van de nervus vagus kan helpen om deze negatieve effecten te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Wetenschappelijke onderbouwing

Verschillende studies hebben aangetoond dat een goed functionerende nervus vagus bijdraagt aan een betere mentale en fysieke gezondheid. Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychiatry toont aan dat vagale stimulatie kan helpen bij het verminderen van angst en depressie. Een andere studie in The Journal of Clinical Investigation benadrukt het belang van de nervus vagus in het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Bovendien toont onderzoek aan dat een sterke vagale toon geassocieerd is met een betere regulatie van de emotionele toestand en een verhoogde veerkracht in de omgang met stress.

nervus vagus oefeningen

Nervus vagus oefeningen

Er zijn verschillende manieren waarop je de nervus vagus kunt stimuleren om stress te verminderen en welzijn te verbeteren:

 1. Diepe ademhaling: Langzaam en diep ademhalen kan de nervus vagus activeren en de hartslag vertragen. Deze ademhalingstechniek, bekend als diafragmatische ademhaling, kan helpen om de stressrespons te verminderen.
 2. Meditatie en mindfulness: Deze praktijken helpen de geest te kalmeren en de nervus vagus te stimuleren. Door regelmatig te mediteren, kun je de parasympathische activiteit verhogen en stress verminderen.
 3. Yoga: Yoga combineert ademhaling, beweging en meditatie, wat allemaal bijdraagt aan de stimulatie van de nervus vagus. Specifieke yogahoudingen en ademhalingstechnieken kunnen bijzonder effectief zijn.
 4. Koud water: Blootstelling aan koud water, zoals een koude douche, kan de nervus vagus activeren. Dit proces, bekend als hydrotherapie, kan helpen om de vagale toon te verbeteren en stress te verminderen.
 5. Gezonde voeding: Een dieet rijk aan omega-3 vetzuren en probiotica kan de functie van de nervus vagus ondersteunen. Voedingsmiddelen zoals vette vis, lijnzaad en yoghurt kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora en vagale functie.
 6. Massage: Regelmatige massages, vooral van de nek en het hoofd, kunnen de nervus vagus stimuleren en helpen bij het verminderen van stress.
 7. Zingen en hummen: Deze activiteiten kunnen de nervus vagus activeren door trillingen in de keel en borst te creëren, wat ontspanning bevordert.

Laten we wat specifieker kijken naar de werking van de nervus vagus.

nervus vagus stimulatie

Nervus vagus stimulatie nader bekeken

Hoe werkt vagale stimulatie?

Vagale stimulatie omvat technieken die de nervus vagus direct stimuleren. Dit kan handmatig worden gedaan door bijvoorbeeld massages of door medische apparaten die elektrische impulsen naar de zenuw sturen. In klinische omgevingen wordt vagale stimulatie soms gebruikt bij de behandeling van epilepsie en depressie die niet op medicijnen reageren.

Handmatige technieken voor vagale stimulatie

 • Nekmassages: Regelmatige nekmassages kunnen helpen om de nervus vagus te activeren en stress te verminderen.
 • Auriculaire stimulatie: Dit omvat het stimuleren van bepaalde punten in het oor die verbonden zijn met de nervus vagus, vaak gebruikt in acupunctuur.

Elektrische vagale stimulatie

 • Implanteerbare apparaten: Bij ernstige gevallen van epilepsie en depressie kunnen chirurgen kleine apparaten implanteren die elektrische signalen naar de nervus vagus sturen om deze te stimuleren.
 • Niet-invasieve apparaten: Er zijn ook niet-invasieve apparaten beschikbaar die vagale stimulatie bieden door middel van externe elektroden.

De nervus vagus en de darm-hersenas

De nervus vagus speelt ook een cruciale rol in de communicatie tussen de darm en de hersenen. Dit wordt de darm-hersenas genoemd. Een gezonde darmflora kan de functie van de nervus vagus verbeteren, wat weer een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Probiotica en een vezelrijk dieet kunnen hierbij helpen.

Het belang van een gezonde darmflora

 • Probiotica: Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool bevatten probiotica die de darmgezondheid kunnen verbeteren en de vagale functie ondersteunen.
 • Vezelrijk dieet: Een dieet rijk aan vezels uit groenten, fruit en volle granen kan de darmflora verbeteren en de nervus vagus ondersteunen.

De connectie tussen de nervus vagus en slaap

Slaap speelt een belangrijke rol in het herstel en de regulatie van stress. De nervus vagus helpt bij het bevorderen van een diepe en rustgevende slaap door het zenuwstelsel te kalmeren en de hartslag te vertragen. Een goede nachtrust kan bijdragen aan een betere vagale toon, wat op zijn beurt stress kan verminderen.

Tips voor een betere slaap

Om de nervus vagus te ondersteunen en een goede nachtrust te bevorderen, kun je de volgende tips proberen:

 • Vaste slaaptijden: Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op om een consistent slaapritme te behouden.
 • Ontspanning voor het slapengaan: Vermijd schermen en drukke activiteiten voor het slapen gaan. Probeer in plaats daarvan te lezen, mediteren of een warm bad te nemen.
 • Comfortabele slaapomgeving: Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer.
 • Beperk cafeïne en alcohol: Deze stoffen kunnen de slaap verstoren en de nervus vagus negatief beïnvloeden.

Het belang van zelfzorg en balans

Zelfzorg is cruciaal voor het behouden van een goede vagale toon en het verminderen van stress. Door regelmatig tijd te nemen voor ontspanning en activiteiten die je leuk vindt, kun je je algehele welzijn verbeteren en de functie van de nervus vagus ondersteunen.

Zelfzorgtechnieken om de nervus vagus te ondersteunen

 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of dansen, kan de nervus vagus stimuleren.
 • Gezonde sociale interacties: Sociale contacten en het onderhouden van relaties kunnen bijdragen aan een betere mentale gezondheid en vagale toon.
 • Creatieve activiteiten: Schilderen, muziek maken of andere creatieve bezigheden kunnen helpen bij het verminderen van stress en het stimuleren van de nervus vagus.
 • Aromatherapie: Gebruik van essentiële oliën zoals lavendel en kamille kan ontspanning bevorderen en de nervus vagus ondersteunen.

Wellicht frustreren deze ‘tips’ je? Ze zijn wat algemeen en alles lijkt in verband te worden gebracht met de nervus vagus. Dit doe ik omdat de nervus vagus nu eenmaal zo’n centrale rol vervult als het gaat om ontspanning en herstel. Vele wegen leiden naar Rome, er zijn vele manieren waarop je ontspanning in je lijf kunt activeren.

Het verband tussen de nervus vagus en emoties

De nervus vagus is nauw verbonden met onze emotionele toestand. Een sterke vagale toon kan bijdragen aan een betere regulatie van emoties en een verhoogde veerkracht tegen stress. Mensen met een goed functionerende nervus vagus ervaren doorgaans minder angst en depressie. Dit benadrukt nog eens het belang van zelfzorg; wanneer we goed voor onszelf zorgen, kunnen we de uitdagingen van het leven (uiteraard) beter verdragen.

Hoe emoties de nervus vagus beïnvloeden

Negatieve emoties zoals angst en woede kunnen de werking van de nervus vagus verstoren, terwijl positieve emoties zoals vreugde en dankbaarheid de vagale functie kunnen verbeteren. Het cultiveren van positieve emoties kan daarom bijdragen aan een betere vagale toon en minder stress.

Technieken om positieve emoties te cultiveren

 • Dankbaarheidsoefeningen: Dagelijks stilstaan bij dingen waarvoor je dankbaar bent kan je stemming verbeteren en de nervus vagus stimuleren.
 • Positieve visualisatie: Het visualiseren van positieve uitkomsten en gelukkige momenten kan helpen bij het bevorderen van positieve emoties en de vagale toon verbeteren.
 • Lachen: Lachen stimuleert de nervus vagus en bevordert een gevoel van welzijn. Heerlijk!

De nervus vagus en het immuunsysteem

De nervus vagus speelt ook een belangrijke rol in het reguleren van het immuunsysteem. Een goed functionerende nervus vagus kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele immuunfunctie. Dit is vooral belangrijk voor mensen die lijden aan chronische ontstekingsziekten.

Hoe de nervus vagus het immuunsysteem beïnvloedt

De nervus vagus helpt bij het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam door de productie van ontstekingsremmende stoffen te bevorderen. Dit kan helpen om chronische ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Praktische tips om de nervus vagus te ondersteunen bij het reguleren van het immuunsysteem

 • Anti-inflammatoire voeding: Voedingsmiddelen zoals kurkuma, gember en groene bladgroenten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van de vagale toon en het verminderen van ontstekingen.
 • Stressmanagement: Effectieve stressmanagementtechnieken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen de nervus vagus ondersteunen en ontstekingen verminderen. Zoals eerder aangehaald: de nervus vagus reageert veelal goed op een massage.
nervus vagus massage

De rol van de nervus vagus bij verschillende aandoeningen

Nervus vagus en depressie

Onderzoek toont aan dat de nervus vagus een rol speelt bij de regulatie van stemming en emoties. Mensen met depressie hebben vaak een verminderde vagale toon. Vagale stimulatie kan helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van symptomen van depressie.

Nervus vagus en angststoornissen

Net als bij depressie, kunnen angststoornissen gepaard gaan met een verminderde vagale toon. Door de nervus vagus te stimuleren, kunnen symptomen van angst worden verminderd en kan een gevoel van kalmte en welzijn worden bevorderd.

Nervus vagus en posttraumatische stressstoornis (PTSS)

PTSS gaat vaak gepaard met een verhoogde stressrespons en een verminderde vagale toon. Vagale stimulatie kan helpen bij het reguleren van de stressrespons en het verbeteren van de vagale functie, wat kan bijdragen aan herstel bij PTSS-patiënten.

Nervus vagus en spijsverteringsproblemen

De nervus vagus speelt een cruciale rol bij de regulatie van de spijsvertering. Problemen zoals prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen verbeteren door het stimuleren van de nervus vagus. Technieken zoals ademhalingsoefeningen en yoga kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Afsluitende gedachtes

De nervus vagus speelt een cruciale rol in ons vermogen om met stress om te gaan en onze algehele gezondheid te behouden of verbeteren. Door bewust technieken toe te passen die deze zenuw stimuleren, kunnen we een betere balans bereiken. Of het nu gaat om diepe ademhaling, meditatie, gezonde voeding of zelfzorg, elke stap die je neemt om de nervus vagus te ondersteunen, draagt bij aan een gezonder leven.

In dit artikel heb ik besproken wat de nervus vagus is, hoe deze werkt en welke praktische tips je kunt toepassen om de functie van deze zenuw te verbeteren. Door deze kennis toe te passen, kun je je stressniveaus verlagen en je algehele welzijn verbeteren. Het cultiveren van een sterke vagale toon kan een krachtig hulpmiddel zijn voor wie zoekt naar een gezond, evenwichtig leven. Bovendien leert kennis over de nervus vagus je hoe je meer energie kunt krijgen na een burn-out.

Meer weten? Lees dan het boek Activeer je nervus vagus van Luc Swinnen (ook verkrijgbaar als e-book).